Bromsgrove School, Caterham School, King Edward’s School Witley, Chigwell School, Liverpool College, CATS College (Marea Britanie) si Aiglon (Elvetia) sunt liceele din afara Romaniei la care doar cativa copii romani devin elevi. Asta pentru ca taxele de studiu pe an ajung si la 48.000 euro in Marea Britanie sau 62.000 de euro in Elvetia.

Doar 35 de copii romani merg anual sa studieze la liceele din strainatate, prin compania IntegralEdu. Cele mai vanate scoli sunt cele din Marea Britanie, Elvetia, Germania, Portugalia si Canada, potrivit informatiilor oferite de compania IntegralEdu, care ofera consultanta in alegerea institutiei de invatamant din lume.

“Foarte multi elevi sunt interesati sa studieze in Marea Britanie, deoarece isi doresc sa urmeze apoi cursurile universitatilor britanice. Principalele motive pentru alegerea Marii Britanii sunt egalitatea sistemului educational britanic, posibilitatea alegerii a doua tipuri de absolvire – Examenele A-levels sau IB (International Baccalaureate), distanta mica fata de casa si preturile taxelor de scolarizare”, a declarat, pentru wall-street.ro, Svetlan Danev, general manager IntegralEdu.

Cei mai multi copii romani sunt admisi in liceele britanice, urmate de cele elvetiene, germane si canadiene. In functie de varsta, tipul de program, nevoile fiecarui student in parte, unuii dintre ei studiaza in institutii britanice de tip internat sau de tip colegiu, mai spune reprezentantul companiei.

Educatia in strainatate, cat un apartament in Romania

In fiecare an, taxele de scolarizare cresc cu procente cuprinse intre 3 si 8% in straintate. Asa ca pentru un an de liceu in Marea Britanie platiti in prezent intre 13.000 si 38.000 lire sterline (16.500-47.900 euro), in Germania intre 18.400 si 37.000 de euro, in Elvetia intre 70.000 si 75.000 franci elvetieni (58.200-62.400 euro), in SUA intre 42.000 si 72.000 de dolari (33.800 – 58.000 euro), in Canada 57.000 de dolari canadieni (40.600 euro) sau mai ieftin in Portugalia, in jur de 30.000 de euro.

Preturile acopera mese, cazare si cine formale, activitatile scolare pentru studenti, carti, materiale, excursii pentru scoala, tutore personal, supervizarea studentilor, precum si consiliere si orientare profesionala.

In ciuda acestor sume, cu care iti poti cumpara un apartament in Capitala, numarul copiilor romani trimisi la studii in strainatate va creste cu 20%, dupa estimarile lui Svetlan Danev, managerul IntegralEdu.

In 2013, 70% dintre elevii care au apelat la IntegralEdu au fost din Bucuresti. In 2014 a avut loc o schimbare majora pe piata si doar 25% dintre elevi sunt din Bucuresti, iar restul provin din Constanta, Brasov, Bacau, Galati, Braila, Craiova, Pitesti, Ploiesti, Baia Mare si Sf. Gheorghe.

Cei mai multi elevi care pleaca la liceu in afara tarii au intre 14 si 16 ani. Putini sunt mai mici, cu varste intre 11-12 ani, sau mai mari, de 17 ani.

Parintii lor au studii universitare si post-universitare, au propriile companii sau sunt implicati in business-uri internationale. Unii dintre ei lucreaza in companii multinationale, in middle sau top management, a mai spus directorul IntegralEdu.

De ce la liceu in strainatate

Numarul mic de elevi din clasa, abordarea individuala, varietatea de subiecte si activitati dintre care elevii pot alege, mediul international si experienta multiculturala ii ajuta sa-si descopere abilitatile si sa devina responsabili, independenti si sa isi gestioneze mai bine timpul. Acestea sunt criterii la care parintii din Romania se gandesc cand isi trimit copilul sa invete in strainatate.

“Elevii care studiaza in strainatate petrec mai putin timp cu familia. Cu toate acestea, unii parinti au observat ca stiu mai multe despre copiii lor plecati sa studieze in strainatate decat stiau cand acestia erau in tara, la o scoala romaneasca”, explica reprezentantul IntegralEdu.

Ce ii trebuie copilului tau pentru a intra la un liceu in Europa sau America

In afara de a-si dori sa studieze in strainatate, sa stie limba in care vor sa invete si sa fie deschisi catre nou, mai sunt doua criterii: sa aiba note bune la scoala in Romania, iar familia sa aiba bani pentru taxele de scolarizare si pentru cele extra, cum ar fi calatoriile. Liceele ofera burse academice, de sport si de muzica, la care elevii romani pot aplica la targul World Education organizat de IntegralEdu.

Tot IntegralEdu ii ajuta pe elevi cu procesul de admitere. In primele intalniri sunt informati despre programele pe care liceele dorite le pun la dispozitie, diferentele dintre ele, cerintele pentru admitere, costurile si alte informatii care ii intereseaza.

Parte din procesul de aplicatie sunt si documentele tip, diplomele, certificatele care ar putea face o diferenta la admitere, examenele de intrare si interviurile. Dupa ce elevul primeste oferta de la liceu, compania aranjeaza vizite la liceul dorit, inainte de acceptul final.

"Din acest punct pana cand elevul incepe sa studieze in stainatate, ajutam familiile cu toate documentele necesare. De asemenea, ajutam familiile in alegerea unui tutore personal pentru copilul lor, ca sa fie pregatit pentru anul academic. Serviciile noastre sunt gratuite, intalnirile sunt individuale si oferim suport si asistenta de la primele intalniri pana la incheierea studiilor", spune directorul general al IntegralEdu.

In general, dupa absolvirea liceului in tara respectiva, elevii romani continua studiile la o facultate in strainatate.

Sursa foto: Absolventi/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri