De fapt, radacinile succesului sunt acele trasaturi de personalitate pe care le tratam cu ignoranta sau cu superficialitate. Trasatura cheie este tocmai asocierea paradoxala dintre doi calitati aparent opuse: concentrare maniacale si curiozitate nestavilita. Acestea sunt poate cele mai importante trasaturi, care au condus la toate reusitele unui personaj precum Steve Jobs, noteaza Forbes.

Curiozitatea lui Jobs i-a alimentat constant pasiunea si i-a oferit o perspectiva unica asupra detaliilor, valorilor si a talentelor de renume mondial care i-au completat setul propriu de talente. Asta i-a adus de fapt reusita in lumea electronicelor personale.

Cum arata variabila care explica succesul in cariera

Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta care studiaza retelele sociale, Ron Burt, a realizat un grafic prin care explica legatura dintre performanta si retelele sociale in care esti implicat.

Asadar, daca deja faci parte dintr-o retea deschisa, stii deja ca ai un prim atu pentru a avea succes. Pe masura ce te indrepti spre partea dreapta a graficului, catre o retea inchisa, risti sa auzi mereu aceleasi idei, care iti reafirma constant propriile idei. Daca treci insa inspre stanga, catre o retea deschisa, te expui tot mai mult unui flux de idei fresh. Acest studiu, rezumat printr-un grafic, arata ca aceasta variabila influenteaza in proportie de peste 50% diferenta dintre insucces si succes - masurat prin promovari, compensatii, recunoasterea meritelor.

Cum iti influenteaza cariera apartenenta la o retea inchisa

Cei mai multi dintre noi isi petrec intreaga cariera intr-o retea inchisa, fie ca este vorba despre aceeasi industrie, aceeasi religie sau acelasi partid politic. In acest tip de grupuri, este mai usor sa iti termini sarcinile, pentru ca ai parte de incredere, cunosti regulile nescrise si termenele de lucru. Este confortabil sa fii intr-un asemenea grup, pentru ca ideile converg in acelasi punct. Pentru a intelege de ce ne petrecem timpul in retele inchise, e suficient sa ne gandim la ce se intampla atunci cand un grup de oameni care nu se cunosc este pus in acelasi loc. Se creeaza mai multe grupuri mai mici.

Citeste si:

"Am ajuns in punctul in care separam oamenii dupa criteriul <in grupul nostru> sau <in afara grupului nostru>. Pe majoritatea ii situam in afara, doar cativa fiind cei pe care ii pastram alaturi. Asta arata cat de mult ne pasa de ceilalti. Daca ii sprijinim sau ii atacam. Procesul este un rezultat secundar al istoriei noastre evolutioniste, cand locuiam in grupuri mici, iar strainii pe care nu ii cunosteam nu etau de incredere", explica David Rock, fondatorul Neuroleadership Institute.

Daca intelegem acest proces, ne dam seama de ce democratii si republicanii nu pot sa se pune de acord pentru a aproba legi care ar fi in beneficiul societatii, de ce religiile au fost motiv de razboaie de-a lungul istoriei si de ce avem frici si panici.

Retelele deschise: intre agonie si extaz

Oamenii care fac parte din retele deschise fac parte din mai multe grupuri simultan, dezvolta mai multe relatii, au parte de mai multe experiente si au un nivel de cunostinte mai ridicat.

Iata care sunt cele mai importante beneficii de a face parte dintr-o retea deschisa:

  • o viziune mai clara asupra lumii
  • capacitatea de a controla distribuirea informatiei in alte grupuri
  • capacitatea de a deveni un translator/conector intre grupuri
  • sansa de a aduna mai multe idei

Dintr-o asemenea retea a facut parte si Steve Jobs, care ii urmarea intotdeauna instinctul curiozitatii in diferite sectoare ale vietii sale. Prin urmare, el a reusit sa isi dezvolte un set unic de abilitati, care nu mai era impartasita de niciun om din industrie. El a reusit sa transforme aceste avantaje in cea mai mare companie din lume. In cadrul Apple, el dezaproba cu apomb orice persoane, produse sau sisteme care nu treceau testul calitatii ireprosabile.

Sursa foto: Cheia spre succes/ Shutterstock.