Intalnesc tot mai frecvent in programele noastre manageri care isi fac din ce in ce mai bine treaba, nu pentru ca ii forteaza cineva, ci pentru a fi ei insisi multumiti de munca lor. Si sunt in aceasta categorie manageri de toate varstele: de la 25 la 50 de ani. Si din organizatii foarte diferite: mici si mari, antreprenoriale si multinationale.

Chiar institutii de stat, in ultima vreme. Ceea ce este un progres fata de ce intalneam pana in 2008 – 2010 cand statutul, imaginea, pozitia de putere sau castigurile materiale superioare erau printre principalele motivatii pentru a avea o pozitie manageriala. Atunci cand discut prin pauze, in sesiuni sau in intalnirile de pregatire a proiectelor, vocea acestor manageri este curata, dialogul onest si cu sens, iar relatia dintre noi are prospetime. Una din intrebarile pe care o primesc frecvent in astfel de ocazii este: “De unde sa incep si cum, pentru a creste calitatea colaborarii in echipa mea?” Iar raspunsul meu este aproape de fiecare data acelasi:

“Colaboreaza cu managerul tau direct – oricine ar fi el - asa cum ai dori sa colaboreze cu tine cei din echipa ta. Monitorizeaza asta mai intai o perioada de cateva luni si da-mi un semn cand simti ca ai avea nevoie de putin sprijin ca sa mai faci niste progrese cu tema de care mi-ai povestit ca te preocupa.”


De ce acest lucru ar putea fi un bun inceput?

Te ajuta sa-ti definesti mai usor o misiune personala valoroasa. Te ajuta sa te simti parte din comunitatea in care ai ales sa fii, sa te simti parte din ceva mai mare. Atunci cand la munca simti ca iti lipsesc energia pozitiva, motivatia, vitalitatea, creativitatea, pofta de contributie, e un semn ca te uiti nepotrivit, dintr-o perspectiva individualista si egoista la ceea ce faci. Daca esti manager, revigorarea si intarirea colaborarii celor din jurul tau se poate face doar in jurul unui scop comun al echipei pe care o conduci. Iar cresterea calitatii colaborarii cu managerul tau este un punct matur si solid de start.


Te ajuta sa faci loc pe o agenda de nivel superior ideilor si recomandarilor echipei pe care o conduci.
Pentru a simti ca munca in echipa conteaza, ca are relevanta pentru compania din care face parte, orice echipa isi doreste sa simta ca recomandarile si rezultatele la care a ajuns prin efort colectiv se regasesc pe o agenda de lucru de un nivel superior. O colaborare de slaba calitate cu managerul tau direct nu iti ofera un astfel de spatiu si iti va fi foarte dificil sa oferi o sansa muncii in echipa a grupului tau. Prin sustinerea pe care o ai de la managerul direct vei reusi sa-ti sprijini echipa sa isi promoveze mai departe ideile si propunerile de proiecte proprii, ceea ce va creste calitatea legaturii ei cu organizatia, va creste responsabilitatea si angajamentul indivizilor fata de companie, se vor intari legaturile de camaraderie dintre colegi.

Cand acorzi sustinere, primesti sustinere. Vremurile prin care trecem ne invata sa conducem atat prin sustinerea pe care o castigam, cat si prin autoritatea pozitiei pe care o avem. Ambele surse sunt la fel de importante, se sprijina una pe cealalta. In sport, prima misiune pe care o are un jucator intr-o echipa este sa puna in practica strategia de joc decisa de antrenor. Este un prim semn prin care arata ca isi face treaba pentru care este platit. Daca vrei sa joci in echipa managerului tau direct, arata-i ca ii sustii strategia cu onestite, fara a mima, fara a te preface. Daca vrei sustinere de la cei pe care ii conduci, arata sustinere pentru cei care te conduc.

Cand stau de vorba cu oamenii, felul in care isi sustin managerul direct este pentru mine un indicator relevant pentru valorile acelei persoane. Felul in care interactionam cu puterea, cu o autoritate superioara, ne reflecta convingerile, valorile si intentiile. Mai mult, spune multe despre posibilele actiuni pe care le vom intreprinde.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri