Infiintata in anul 2002, Directia Natioanala Anticoruptie (DNA) a devenit in ultimii ani “spaima” tuturor coruptilor din Romania, de la oameni de afaceri care au prejudiciat statul prin diferite forme, pana la demnitari cu functii inalte in stat care au fost urmariti, cercetati sau chiar condamnati la inchisoare pentru fapte de coruptie.

Directia Nationala Anticoruptie a fost infiintata in anul 2002, prin Ordonanta de Urgenta nr. 43/2002 a Guvernului Romaniei. La infiintare institutia purta numele de Parchetul National Anticoruptie, iar intre octombrie 2005 si martie 2006 a fost denumit Departamentul National Anticoruptie, pentru ca ulterior numele sau sa fie de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), titlu care s-a pastrat pana azi.

Functia de procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a devenit una dintre cele mai ravnite slujbe pentru absolventii Facultatilor de Drept din Romania, asta o data cu explozia numarului de cazuri de coruptie din Romania, mai ales la nivel inalt, acolo unde demnitarii au fost condamnati pentru fraude care au totalizat sute de milioane de euro.

Directia Nationala Anticoruptie este o structura complexa. Procurorii directiei sunt sprijiniti in activitatea de urmarire penala de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si de specialisti cu inalta calificare in domeniile economic, financiar, bancar, vamal, informatic si in alte domenii. Acestia isi desfasoara activitatea in cadrul unor echipe operative complexe, sub directa conducere, supraveghere si control al procurorului, pentru a spori eficienta si calitatea anchetelor penale. Astfel, functia de procuror, ofiter de politie judiciara sau specialist in cadrul DNA este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Ce trebuie sa faci ca sa devii procuror DNA

Potrivit datelor DNA, articolul 87 din Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciara reglementeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un procuror pentru a se inscrie la interviul de numire in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Astfel, aliniatul (2) al articolului de lege stabileste ca pentru a fi numiti in cadrul DNA, procurorii trebuie sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 6 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui interviu organizat de comisia constituita in acest scop.

De asemenea, in aliniatul (3) al aceluiasi articol de lege se precizeaza faptul ca la interviu poate participa orice procuror care indeplineste conditiile aliniatului (2).

“Varsta candidatului nu este un criteriu de selectie, ci doar vechime acestuia in magistratura este o conditie pentru inscrierea la interviu. Asadar, in momentul de fata, cel mai tanar procuror al Directiei Nationale Anticoruptie are 29 de ani, iar cel mai in varsta procuror are 60 de ani”, au declarat oficialii Directiei, intr-un raspuns dat solicitarii wall-street.ro.

Potrivit DNA, media de varsta a procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie este de 41 de ani.
Mai mult decat atat, numarul posturilor de procuror ocupate, incluzand aici posturile din structura centrala a directiei, precum si cele 14 structuri teritoriale, este de 139.

DNA, in 2014: record de dosare penale si solutionari pentru greii din mediul politic si economic

Potrivit raportului publicat zilele trecute de catre DNA, in anul 2014 Directia a inregistrat cele mai multe dosare penale de pana acum, dar si cel mai mare numar de dosare solutionate, precum si cele mai multe rechizitorii si condamnari, dar si cei mai multi demnitari de rang inalt investigati.

Din datele raportului a reiesit faptul ca domeniul achizitiilor publice este in continuare cel mai expus coruptiei, ceea ce impune o abordare strategica si masuri preventive. Totodata, in domeniul justiei au fost trimisi in judecata nu mai putin de 35 de magistrati, dintre care 20 au fost condamnati definitiv. Tot din datele raportului reiese faptul ca suma pentru care instantele au dispus confiscarea si recuperarea prejudiciilor in dosarele DNA la nivelul anului trecut a crescut de peste trei ori, la peste 300 de milioane de euro.

De la infiintare si pana in anul 2005, Directia a fost cndusa de catre Ioan Amarie, intre august 2005 si mai 2013 de catre Daniel Morar, pentru ca din anul 2013 si pana in prezent DNA sa fie condusa de catre Laura Codruta Kovesi (foto mai jos / Mediafax FOTO).

Pentru DNA, prioritatile pe agenda institutiei raman franda in achizitiile publice, infractiunile cu fonduri europene, coruptia in sistemul de justitie, coruptia in sanatate si educatie, recuperarea prejudiciilor sau confiscarea extinsa.

Printre cele mai de rasunet condamnari pe care le-a realizat Directia Nationala Anticoruptie in ultimul an se numara condamnarea lui Relu Fenechiu, Geoge Copos, Cristian Borcea, dar si instrumentarea unor dosare care au inceput in acest an si care vizeaza oameni cu greutate din politica romaneasca, asa cum este cazul Elenei Udrea, a omului de afaceri Gruia Stoica sau condamnarea definitiva la inchisoare, cu executare a omului de afaceri Dan Diaconescu.

Poti consulta intreg raportul DNA pentru anul 2014 accesand link-ul de aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri