Industria de retail, unul dintre cei mai mari angajatori la nivel national, este poate printre cele mai "lovite" piete in ceea ce priveste fluctuatia numarului de angajati, motiv pentru departamentele de resurse umane se lovesc de tot mai multe provocari.

"In retail fluctuatia nu ajuta. Un angajat din 10 pleaca in primele trei luni, motiv pentru care schimbarea unui loc de munca devine un "stresswork" atat pentru angajat, dar mai ales pentru angajator", a declarat Nicoleta Capata, HR director in cadrul Flanco, unul dintre cei mai mari retaileri la nivel local, in cadrul conferintei HR 2.0, organizata de catre wall-street.ro cu sprijinul Groupama Asigurari si Lugera.

Reprezentantul Flanco a subliniat ca in ultimii ani departamentul de resurse umane din cadrul companiei s-a schimbat in ultimii ani si a adus un rol de diferentiere. "Atat clientii cat si angajati sunt din ce in ce mai informati. Consecventa trebuie sa caracterizeze HR-ul. Daca promiti ceva trebuie sa respecti. Singura problema este ca cu cat ajuti mai mult un angajat cu atat el nu va performa. Noi am implementat un proces de inductie, pe parcursul celor trei luni. Astfel, in prima saptamana, in cadrul organizatiei avem un program de tipul "Bine ai Venit", in a doua etapa noul angajat incepe sa intelega rolul sau in organizatie, in aa treia etapa demareaza un proces de invatare intensa pentru ca in final sa se finalizeze cu o absolvire", a precizat HR directorul Flanco.

Rolul HR-ului intr-o organizatie: liantul dintr-o companie. Cum trebuie sa se implice

In opinia reprezentantului Flanco, rolul unui departament de resurse umane este acela de a fi un liant in cadrul unei companii. "Trebuie sa vezi trendurile, sa intri in magazin si sa vorbesti cu angajatii, sa le intelegi nevoile si sa cimentezi relatia in cadrul organizatiei. Noi, de exemplu, avem programul Black Friday - doua zile pentru care ne pragatim o jumatate de an. Pentru acest lucru un manager de resurse umane merge si vinde alaturi de angajatii din magazine", a mai spus Nicoleta Capata.

Retailerul Flanco dispune in momentul de fata de circa 1.100 de angajati, dintre care 200 au fost recrutati doar in cursul anului trecut. Pentru 2015, Flanco planuieste sa mai adauge echipei inca 70-75 de noi angajati pentru cele patru noi magazine aflate pe lista retailerului in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri