Romania ramane atractiva pentru investitori, deoarece se numara printre tarile cu cele mai scazute costuri privind concedierea din motive obiective (reorganizare) in cazul angajatilor cu vechime medie, potrivit unui studiu Deloitte Legal, reteaua de societati de avocati reprezentata in Romania de catre Reff & Asociatii.

Totusi, cu cat angajatul are o vechime mai mare in munca, costurile cresc semnificativ. Astfel, potrivit scenariului ce presupune vechime mare in munca, Romania se situeaza pe locul III in ceea ce priveste costurile cu concedierea.

"Concedierea din motive obiective care nu tin de angajat are costuri mai scazute pentru angajator cu conditia sa nu existe un contract colectiv de munca la nivelul intreprinderii sau pe sector", a spus Florentina Munteanu, associate partner Reff & Associatii si coordonator al practicii de dreptul muncii din cadrul societatii de avocati.

"Daca angajatorul este obligat sa aplice doar conditiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Situatia se poate schimba insa considerabil daca vorbim de industrii in care exista contracte de munca colective, unde, de regula, exista un pachet compensator care depaseste semnificativ minimul cerut de Codul Muncii", a explicat Munteanu in continuare.

Romania are costuri mai mici cu concedierea salariatilor avand un salariu mediu (potrivit scenariilor din studiu) datorita bazei de calcul folosite pentru calcularea compensatiei pentru preaviz cat si a celei pentru concediere, deoarece include, de regula, doar baza anuala de salarizare. Spre deosebire de Romania, mai mult de 60% din tarile participante la studiu ofera un pachet compensator pentru concediere, care include intregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza, spune Raluca Bontas, global employer services director Deloitte Romania.

Studiul coreleaza procedurile de concediere din 31 de tari si arata ca tarile din Europa Occidentala se confrunta, in general, cu costuri mai mari comparativ cu cele din Europa Centrala. Potrivit informatiilor, costurile pentru angajatorii din toate tarile participante la studiu se bazeaza pe trei scenarii implicand grade diferite de senioritate si pachete de remunerare diferite, precum si diferenta intre a fi concediat cu sau fara motiv, totalizand sase costuri comparative.

Pentru fiecare scenariu, studiul ia in calcul costul mediu pe care un angajator trebuie sa-l suporte intr-o tara pentru a inceta raporturile de munca cu un angajat si pentru a ajunge la o intelegere privind incetarea contractului de munca fara a ajunge in instanta.

Sursa foto: Angajat concediat/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri