Felix Kjellberg, cunoscut utilizatorilor de Internet si sub numele de PewDiePie, a reusit ca numai in 2014 sa castige 63 de milioane de coroane suedeze (echivalentul a 7,5 mil. dolari), o performanta absolut uluitoare, asta daca ne gandim ca tanarul in varsta de 25 de ani posteaza clipuri despre jocuri video pe canalul sau de YouTube, acolo unde peste 37 de milioane de abonati ii urmaresc filmuletele.

In luna august din 2013, PewDiePie, canalul de YouTube detinut de catre tanarul suedez, a fost desemnat canalul cu cel mai mare numar de abonati de pe platforma de partajare de continut video a Google, pozitie care nu a fost devansata nici pana in prezent. In cursul verii a anului trecut, Felix Kjellberg (PewDiePie) a depasit contul oficial al cantaretei Rihanna (RihannaVEVO) si a devenit cel mai vizualizat canal al tuturor timpurilor. Conform statisticilor oficiale, canalul PewDiePie de YouTube a depasit pana la finalul lunii trecute pragul de 9 miliarde de vizualizari.

Cine este Felix Kjellberg, tanarul de 25 de ani care face milioane din clipuri pe YouTube

PewDiePie, pe numele sau real si complet Felix Arvid Ulf Kjellberg, s-a nascut in Gothenburg, Suedia. Mama sa, Johanna, fost Chief Information Officer in cadrul unui retailer suedez a fost numita in 2010 cel mai bun CIO din tara nordica, iar tatal sau, Ulf, este, de asemenea CEO al unei companii.

In anul 2008, tanarul a absolvit studiile unui liceu din Goteborg, iar mai tarziu a urmat studiile Facultatii de Economie Industriala si Management Tehnologic in cadrul Universitatii Chalmers, dar a parasit facultatea in anul 2011 pentru a-si indrepta atentia mai mult spre YouTube.

“Gandindu-ma acum la acest lucru, mi se pare complet absurd. Pentru a intra la Universitatea Chalmers ai nevoie de note maxime pe linie, dar intr-un fel sau altul sunt mai fericit vanzand hot-dogi sau producand propriile mele clipuri video despre jocuri”, sustinea Felix Kjellberg la decizia de a parasi studiile universitare.

Felix Kjellberg a creat canalul sau PewDiePie pe 29 aprilie 2010, la vremea respectiva avand circa 700.000 de abonati. Doi ani mai tarziu, pe 11 iulie 2010, canalul sau atingea un milion de abonati, pentru ca in numai cateva luni sa se dubleze, la peste 2 milioane de abonati.

In primavara anului 2013, canalul de YouTube al suedezului a atins 6 milioane de abonati, reusind sa ajunga inclusiv in publicatia The New York Times.

Canalul PewDiePie se afla sub umbrela Polaris, o retea globala de jocuri, care face parte din Maker Studios, o retea care asigura o crestere organica pentru toate canalele aflate in aceasta retea, contract pe care tanarul suedez l-a semnat in decembrie 2012.

Potrivit informatiilor Gamespot.com, din totalul de 37 de milioane de abonati, canalul PewDiePie genereaza anual, doar din publicitate, 4 milioane de dolari.

PewDiePie, un “influencer” al industriei de gaming

Comentariile lui PewDiePie au avut un impact pozitiv de-a lungul timpului asupra jocurilor video, in special a celor de tipul “indie”. Clipurile video postate de catre tanarul suedez au generat cresteri spectaculoase in vanzarile unor titluri precum Slender: The Eight Pages sau Goat Simulator. In ciuda faptului ca postarile sale au generat o crestere in vanzari, Felix Kjellberg sustine ca “Eu nu fac altceva decat sa ma joc, nicidecum sa influentez vanzarile de jocuri”.

In cursul anului trecut, Kjellberg sustinea ca postarile sale video, sunt realizate in asa fel incat sa incurajeze dezvoltatorii de jocuri sa creeze titluri care nu doar sunt amuzante pentru a fi jucate, dar amuzate si pentru cei care doar le privesc.

De unde vine numele de PewDiePie

Numele original al canalului de YouTube a fost la inceput PewDie – “pew” venind de la sunetul unei arme cu laser si “die” de la moarte, insa in momentul in care si-a pierdut parola de la cont a fost nevoit sa il schimbe si atunci a mai adaugat si numele de “pie” (placinta – trad.)

Facebook ataca YouTube si incepe sa plateasca generatorii de continut video

Facebook, cea mai mare retea de socializare la nivel global, va incepe sa plateasca din banii rezultati in urma publicitatii creatorii de continut video pe platforma sa.

Compania va lansa o categorie de clipuri video recomandate („Suggested Videos”), iar creatorii de continut care vor reusi sa tina utilizatorii in fata monitoarelor sau pe dispozitivele mobile inteligente pentru mai mult timp vor primi bani de pe urma publicitatii, in timp ce reteaua de socializare isi va pastra aproximativ 45% din castig.

Potrivit Facebook, clipurile video de pe site-ul retelei de socializare genereaza aproximativ 4 milioane de vizualizari in fiecare zi. Experti din piata, citati de BBC, sustin ca miscarea Facebook este o amenintare la suprematia detinuta de Google prin YouTube.

„Facebook devine tot mai prezenta si agresiva in domeniul video. In luna decembrie a anului trecut, Facebook a depasit pentru prima data YouTube in ceea ce priveste numarul de vizualizari si ne asteptam ca serviciul de partajare a continutului video detinut de Google sa isi piata din cota de piata din acest an”, a declarat Eleni Marouli, analist advertising in cadrul companiei de cercetare si consultanta IHS.

Citeste si:

    Sursa foto: captura YouTube

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri