Vremea de afara ne face automat sa ne gandim la concediu, fie ca este vorba despre distractie pe plaja, ori de relaxare in racoarea oferita de zonele montane. Romanii sunt norocosi, pentru ca isi pot lua pana la 20 de zile de concediu, in vreme ce in alte tari angajatii au 5-6 zile libere garantate prin lege sau chiar niciuna, cum este cazul americanilor.

Conform legii, concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si ca acest drept nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

In Romania, potrivit Codului Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

Sunt insa tari in care angajatii au garantate prin lege mai putine zile de concediu sau deloc. Astfel, angajatii din Statele Unite ale Americii nu au nicio zi libera garantata de lege.

Desi nu sunt prevazute prin cele, americanii isi iau totusi in medie 10 zile libere pe an, in plus fata de cele sase sarbatori legale, arata datele Centrul de Cercetare Economica si Politica.

Pe urmatoarele locuri in clasamentul tarilor cu cele mai putine zile de concediu de odihna garantate prin lege se afla Filipine cu cinci zile, Thailanda cu sase zile si Canada si China cu cate 10 zile libere, potrivit datelor companiei Mercer.

Tara Numar zile libere garantate prin lege
Statele Unite ale Americii 0
Filipine 5
Thailanda 6
Canada 10
China 10
Indonezia 12
India 12
Vietnam 12
Singapore 14
Pakistan 14
Hong Kong 14

Tarile cu cele mai multe zile libere

De cealalta o parte a clasamentului, europenii conduc detasat, cu cele mai multe zile de concediu de odihna garantate prin lege.

Astfel, in top se afla Finlanda, cu 30 de zile minim stabilite prin lege, urmata de UK, cu 28 de concediu platit. Clasamentul este completat de Polonia - 26, Austria, Danemarca, Franta, Grecia, Luxemburg, Suedia cu cate 25.

Tara Numar zile libere garantate prin lege
UK 28
Polonia 26
Austria 25
Danemarca 25
Finlanda 25
Franta 25
Grecia 25
Luxemburg 25
Suedia 25

"Zilele nationale se adauga la aceste zile de vacanta platite, si in India si Columbia sunt 18 astfel de sarbatori nationale, in Slovacia, Filipine, Japonia, Cipru - 15 zile iar in Tailanda si Coreea de Sud 16 zile. Minimul de zile nationale libere apare in Mexic - unde sunt doar sapte. Daca am calcula potentialul de zile libere pe care le poate avea un angajat intr-un an (combinand zilele de concediu cu sarbatorile publice) atunci ar castiga Austria si Malta - cu un total de 38 de zile fiecare", a declarat Oana Datki, SEE managing partner Consulteam.

Si angajatii romani se pot bucura in 2015, pe langa zilele de concediu garantate, de alte 13 zile libere in 2015, stabilite pentru sarbatori publice sau religioase.

Sursa foto: tine for a break, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri