Sistemul de invatamant ar trebui sa fie un organism viu, care sa se muleze pe nevoile actuale ale societatii. Poate cei mai indreptatiti sa ofere sfaturi in ceea ce priveste aria curriculara sunt cei care se folosesc zilnic de cunostintele acumulate in ani de antreprenoriat, de business, cei care stiu ce util ar fi fost sa fi parcurs in facultate, de exemplu, cursuri de finante personale, de educatie civica aplicata, antreprenoriat sau design patterns.

Programa scolara este, din pacate, influentata puternic de Ministerul Educatiei si universitatile, chiar daca multe sunt independente, se ghideaza dupa ceea ce invata tinerii pana in clasa a XII-a. Tot din pacate, programele sunt construite uneori de „dinozauri” sau oameni care urmaresc interese mai mult sau mai putin cinstite (vezi scandalul manualelor alternative sau cel al manualelor digitale), ceea ce duce la programe nu tocmai in linie cu necesitatile si avansurile societatii in care traim.

WALL-STREET.ro a lansat o intrebare catre mai multi antreprenori, investitori si oameni de business cu experienta de ani de zile in diferite industrii, pentru a afla ce cursuri sau materii ar considera potrivite si mai ales utile in Romania anului 2015.

Florin Talpes, Bitdefender: Gestionarea relatiei cu clientii, elemente de management al produselor

Florin Talpes face parte din „liga greilor”, unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania; el a lansat atat Bitdefender cat si Softwin, doua dintre cele mai cunoscute companii atat pe plan local cat si international.

Talpes pune mult accent pe gestionarea relatiei cu clientii, a felului in care intelegi nevoile clientului, cum ii rezolvi problemele, cum relationezi cu el, si asa mai departe. „As introduce chiar la liceu/scoala profesionala aceste teme. Daca ne uitam insa la faptul ca o mare parte a studentilor, mai ales a celor care cunosc limbi straine, lucreaza pe perioada facultatii in centre de suport, putem considera ca partial pregatirea pe aceste segmente este asigurata. Industria centrelor de suport creste foarte mult in Romania si angajeaza zeci de mii de studenti din multe centre universitare. Cele 6-9 luni petrecute in medie de un student intr-un call center, pentru ca viteza de rotatie este foarte mare, pot fi considerate un curs si o perioada de practica intensiva de un semestru in domeniul respectiv”.

Totodata, el ar introduce in universitati elemente de product management si marketing, elemente de intelegere a pietei, a nevoilor exprimate si neexprimate, cum se pot satisface aceste nevoi prin noi produse si servicii care aduc valoare pentru utilizatori pe care alte produse/servicii nu o ofera, cum pozitionezi produsele/serviciile in piata, cum sa intelegi comportamentului utilizatorilor incluzand big data, promovarea/constructia reputatiei online.

Iulian Stanciu, eMag.ro: Programare, inca din gimnaziu

Iulian Stanciu este director general la eMag, cel mai mare retailer online din tara si din regiune. Stanciu este promotorul intrarii in forta a eMag in mai multe state din regiune, inclusiv Bulgaria, Ungaria si Polonia.

„Avand in vedere avansul tehnologiei si pozitionarea buna pe care o avem ca tara in zona de IT, as adauga materii legate de tehnologie de la clasele primare si apoi programare de la clasele gimnaziale. Astfel, cand tinerii termina liceul, sa stie cel putin un basic in materie de programare. Apoi in facultate avem nevoie de notiuni mai aprofundate de arhitectura de sisteme sau tehnologii mai avansate, dar si de project management in IT. Astfel, industria IT se va dezvolta si va contribui semnificativ la cresterea sustenabila a tarii pe termen lung. Daca mai adaugam peste si competente de management si leadership, astfel incat sa avem si companii romanesti mari care sa exporte, valoarea adusa va fi si mai mare”.

discipline utile la facultati

Alexandru Lapusan, Zitec: Judecata logica – ca Spock, din Star Trek

Alexandru Lapusan, antreprenor si manager Zitec, are experienta vasta in construirea de la zero a unei companii si, mai nou, in investitii in proiecte internationale.

„Daca as putea sa introduc o materie in majoritatea facultatilor/universitatilor din Romania (de fapt chiar din liceu), as introduce un curs de "Logica aplicata", care sa ajute tinerii sa-si formuleze coerent si corect opiniile si interactiunile, sa sublinieze cele mai frecvente greseli de logica (atat cele formale, cat si cele verbale/nonverbale). In cadrul acestui curs as introduce si "dezbateri", pe formatul american, in care elevii sa aiba exercitiul argumentarii pro sau contra unui subiect ales. Cred ca este foarte important sa imbunatatim abilitatile romanilor de a judeca logic, de a se exprima logic, precum si de a sustine un dialog coerent. Fara acest fundament nu vad cum putem construi ceva, indiferent de domeniul la care ne-am referi”, spune el.

A se consemna faptul ca Alexandru Lapusan este pasionat, printre altele, de Star Trek, deci probabil raspunsul sau este urmare a gandirii logice a personajului vulcanian, Spock, din serial.

„In secundar”,continua el, „as introduce cumva in acest curs si notiuni de baza de etica aplicata. Dupa atatia ani de comunism si inca alti multi ani de post-comunism cu pretentii capitaliste, avem nevoie de repere si trebuie sa stim sa distingem albul de negru. Si degeaba judecam bine daca stam stramb”, incheie el.

Dragos Sirbu, CEO Flanco: Proiecte practice, lucru in echipa

Directorul executiv al Flanco, unul dintre cei mai mari jucatori electroIT de pe piata locala, subliniaza o realitate trista, si anume ca in primele luni de cariera, studentii realizeaza diferentele (de multe ori foarte mari) intre ceea ce li se preda in facultate si ceea ce gasesc in companii.

„Fara materii de studiu care sa sintetizeze si sa le puna in perspectiva diferitele «bune practici» ale companiilor, fiecare dintre ei ajunge sa se formeze dupa primul loc de munca, fapt care nu intotdeauna e fericit. De aceea, as introduce in facultati, pe langa stagiile de practica obligatorii, materii - sau exercitii - care sa obisnuiasca studentii cu lucrul in echipa, cu organizarea muncii in functie de obiective si return on investment, cu responsabilitatile pe care le ai atunci cand esti team player si atunci cand esti team leader. As recomanda, de asemenea, derularea de proiecte practice pe termen de minimum un an, in asa fel incat studentii sa poata sa inteleaga notiunea de obiectiv pe termen lung si sa-si cultive rabdarea si consecventa necesare ca sa indeplinesti un asemenea obiectiv”.

Teodor Blidarus, Softelligence si vicepresedinte ANIS – Proiecte reale si antreprenoriat

Teodor Blidarus, Softelligence, este managing partner la Softelligence, companie care, pe o piata software extrem de competitiva, estimeaza anul acesta afaceri de 2 milioane de euro. Mai mult, el este si vicepresedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii.

El are opinii similare, cel putin partial, cu ale sefului Flanco.

“In primul rand, as introduce obligativitatea practicii in facultate. Mai exact, o importanta deosebita o are participarea efectiva in proiecte reale care sa formeze oameni cu adevarat bine pregatiti, ce pot aduce la finalul studiilor o contributie reala in societate. De asemenea, as introduce si un curs dedicat antreprenoriatului de orice fel, personalizand mesajul educational pe specificului institutiei de invatamant”.

Mihai Patrascu, EvoMag.ro: Administrarea veniturilor, cruciala

Mihai Patrascu este unul dintre antreprenorii care a reusit, in ultimii ani, sa faca cunoscut brandul EvoMag prin propriile forte, punand la punct si conducand o echipa de aproape 100 de oameni.

El ar introduce deci in programa scolara o materie utila unui antreprenor – „Personal Finance/Finante personale”, pentru ca de aici considera ca pleaca totul. „Daca stii cum sa iti administrezi veniturile/cheltuielile, poti sa ai o viata mai buna in general, poti sa evaluezi mai bine un bun/serviciu si poti sa iti imbunatatesti calitatea vietii”, considera el.

Monica Cadogan, Vivre: Educatie civica aplicata

O alta intreprinzatoare, CEO al Vivre, a reusit in putini ani sa construiasca un business de milioane de euro.

Ea spune ca ar introduce in programa scolara „educatie civica aplicata, cu analiza de contracte uzuale pe care le semneaza orice om in viata (de casatorie, vanzare-cumparare de imobil, leasing masina, credit, adresari catre institutii), pentru a reduce teama fata de birocratie si a determina oamenii sa inteleaga ca in lumea actuala nu exista «adevar, dreptate», dar exista hotarari judecatoresti irevocabile”, puncteaza ea.

Andrei Marinescu, Appscend: Algoritmica pentru programatori

Andrei Marinescu este unul dintre tinerii care a reusit sa treaca prin mai multe runde de finantare pentru Appscend si sa construiasca de la zero un business viabil international.

El recunoaste ca se gandea la acest subiect chiar zilele trecute, fiind unul dintre subiectele foarte importante pentru viitorul tarii. „Un lucru care mi se pare vital pentru viitorii ingineri software, si pe care nu l-am regasit predat formal nicaieri sunt asa numitele Design Patterns. Mi se pare ca se preda foarte multa sintaxa si aproape deloc algoritmica viitorilor programatori, si asta are un impact major asupra calitatii codului scris de acestia. Iar daca vorbim de o materie aplicabila tuturor facultatilor/universitatilor din Romania, macar un curs despre antreprenoriat mi se pare vital. Senzatia pe care o am este ca sistemul nostru educational este gandit sa produca exclusiv angajati si deloc antreprenori, iar impactul economic al acestei abordari este masiv.

Dorin Boerescu, 2Parale: Programarea, importanta ca a sti o limba straina in trecut

A infiintat primul proiect local de afiliere, 2Parale.ro, care a si primit, recent, o runda de investitii de 250.000 de euro.

Ca si Andrei Marinescu, si Dorin considera ca programarea este si va fi extrem de importanta, dorindu-si sa existe in programele Universitatilor, chiar si doar la nivel basic, ca principii, nu un limbaj anume. „Nu mai exista domenii in care computerele sa nu joace un rol esential si sunt sigur ca in urmatorii ani programarea va reprezenta un avantaj enorm pentru cei care o inteleg sau chiar sunt capabili sa scrie cod - similar cu cunoasterea unei limbi straine in trecut, dar mult mai puternic”, subliniaza el.

Cristian Manafu, Evensys: Curs de introducere in campul muncii – sa inveti sa ai asteptari realiste

Cristian Manafu este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori din Romania, organizator de evenimente si, totodata, unul dintre cei mai apreciati (si verticali) bloggeri din tara. Nu este de mirare deci ca i s-ar parea relevant sa se mearga, in Universitati, si pe o extindere a specializarilor mai ales in zona comunicarii si marketing-ului.

„Mi-ar placea sa existe un curs de orientare profesionala si de introducere in campul muncii. Numele e un pic prafuit, dar menirea cursului ar fi sa ii pregateasca pe cei din anii terminali pentru viata lor profesionala. Multi tineri termina o facultate cu asteptari departe de realitatea inconjuratoare si ingroasa randul celor care nu isi gasesc un job. Chiar si dupa 25 de ani de economie de piata, multi studenti cred ca la final de facultate ii asteapta un job bine platit. Ar fi un curs realist, util si care ar avea efecte benefice asupra studentilor”, considera Manafu.

Radu Balaceanu, FoodPanda: Am uitat sa ne gandim si la altii

Radu Balaceanu, manager al operatiunilor FoodPanda in Romania, considera ca o materie extrem de importanta ar trebui sa fie educatia civica, (re)introdusa in facultati.

"Am devenit o natiune care se gandeste doar la interesele proprii, ale apropiatilor si ale familiei, uitand de responsabilitatile sociale, de respectul pentru oamenii in jurul carora traiesc, al locurilor in care traiesc si al naturii, de care isi bat joc. Ca material de curs, as folosi poze cu Bucurestiul si mizeria din el, cu padurile din Romania si locurile de gratare. As exemplifica prin documentare despre impactul acestor lucruri asupra noastra, atat din punct de vedere fizic, cat psihic.

Alex Cernatescu, Infinit Solutions: Talentul devine din ce in ce mai "lichid"

Alex Cernatescu, alaturi de fratele sau, este unul dintre cei mai ambitiosi antreprenori din online-ul romanesc, dezvoltand de la zero una dintre cele mai mari agentii digitale independente din tara. El priveste tehnologia ca ceva uman, creativ.

Lumea in care traim devine din ce in ce mai “fuzzy” si “blurred” contrar felului in care erau lucrurile acum 10-15 ani si anume ultra specializate. Talentul devine din ce in ce mai “lichid” si sistemele in care se face performanta se adapteaza si ele acestui stil. Nu uitati ca doar acum cativa ani si mai ales la noi in tara, cele mai de pret sfaturi erau sa devii doctor, inginer sau avocat – adica ultra specializari, lucruri “sigure”, cu care sa iti faci un viitor asa zis sigur”, subliniaza el.

„Pasim intr-o zona in care conteaza mai mult ca niciodata creativitatea, intelegerea faptului ca lumea este ultra-conectata dar mai ales conteaza comunicarea cu alti oameni si abilitatea de a lucra in echipe, fie locale, fie globale, "face to face" sau prin tot felul de metode digitale sau teleprezenta. Nu uitati ca pana la urma peste 60-70 % din cele mai cautate job-uri la nivel global nu existau acum 10 ani – ca sa dau cateva exemple: mobile app developer, social media manager, real time bidding specialis, cpc specialist sau chiar digital marketing manager si asa mai departe”, subliniaza el.

Radu Sitaru, Netbridge: Intelegerea relatiilor din oameni, cruciala

Radu Sitaru conduce Netbridge si implicit operatiunile Okazii.ro, cea mai mare platforma de licitatii din .ro si una dintre cele mai mari platforme ce gazduieste anunturi, din tara.

Sitaru este succint, spunand ca ar pune accent si pe sociologie, in cursurile universitare. „As adauga ca materie de studiu sociologia sau orice altceva care sa ii invete pe tineri despre cat de important si cat de mult ii poate ajuta in viata intelegerea relatiilor intre oameni”.

Cristina Gheorghitoiu, GM Naspers Classifieds Romania: Educatie antreprenoriala si lucrul in echipa

Cristina Gheorghitoiu conduce operatiunile OLX in Romania, unul dintre cele mai cunoscute branduri din piata – si unul dintre cele mai folosite de catre persoanele care vor sa vanda, sau sa cumpere, de pe platforme de anunturi. Ea considera ca in universitati lipseste educatia antreprenoriala.

“Ceea ce cred ca lipseste invatamentului romanesc este educatia antreprenoriala si financiara si ca, mai degraba, suntem mai mult concentrati pe ideea de competitie decat pe cea de colaborare. Nu ne-ar strica sa invatam sa lucram in echipa inca din perioada scolii.
Altfel, poate nu materiile noi ar produce o schimbare majora, cat facilitarea asimilarii informatiilor prin aplicarea teoriei, atat prin programa de studiu sustinuta de cadre didactice cu experienta practica actualizata si prin lucrul efectiv in companii. Din punctul meu de vedere, raportul dintre teorie si practica ar trebui sa tinda mai degraba spre un 20-80% decat poate un 90-10% asa cum se intampla in prezent in majoritatea institutiilor din Romania, depinzand evident de la caz la caz.”.

TU ce ai introduce in programa scolara? Ce cursuri consideri ca ar fi mai mult decat binevenite? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri