Recrutarea este in continua schimbarea, iar in prezent atitudinea oamenilor la interviu influenteaza tot mai mult decizia de angajare. Ca atare, latura umana poate face diferenta intre candidati cu CV-uri asemanatoare, sustine Nicoleta Carlugea, director de HR la compania germana de componente auto Draxlmaier, unde gestioneaza 15.000 de angajati la nivelul tarii.

"Comportamentul si atitudinea celor care vin la interviuri incep sa conteze din ce in ce mai mult in decizia de angajare, considerand ca la un anumit nivel profesional competenta tehnica exista deja. In acest caz, latura umana poate face diferenta intre doi candidati cu acelasi nivel de pregatire si experienta", a declarat, intr-un interviu Wall-Street, directorul de resurse umane al Draxlmaier.

Retelele de socializare dau de gol candidatii

In acelasi timp, Carlugea spune ca si metodele de verificare s-au diversificat, ceea ce inseamna ca astazi este mult mai usor ca angajatorii sa obtina referinte despre un candidat si sa ii elimine pe cei care tind sa imbunatateasca artificial experientele si performantele anterioare. "Daca in trecut trebuia sa folosesti diverse cai de a intra in legatura cu fostul angajator sau de a gasi printre cunostinte acele persoane cu acces la date in zona de interes, astazi, prin retelele de socializare accesul la informatii este mult mai simplu", explica directorul de resurse umane.

Draxlmaier are aproximativ 15.000 de angajati in cele cinci fabrici existente la Satu Mare, Pitesti, Timisoara, Hunedoara si Brasov. Recrutarea s-a accentuat in special in ultimii doi ani, cand a angajat circa 2.000 de persoane, prin extinderile de la Satu Mare si Brasov si deschiderea unei noi unitati de productie la Pitesti.

Invatamantul tehnic a fost considerat mai putin atractiv de catre tineri.

Totusi, in ciuda acestei recrutarii masive, domeniul industrial se loveste de cateva probleme, pe care privatul incearca sa le corecteze. "Recrutarea in domeniul industrial este o provocare despre care s-a vorbit putin, fiind eclipsata de alte domenii precum software sau cel medical. Unul dintre motive este si faptul ca in anii din urma, invatamantul tehnic a fost considerat mai putin atractiv de catre tineri, ceea ce a creat o supraoferta in anumite domenii si o lipsa in altele, precum domeniul nostru de activitate", sustine Nicoleta Carlugea.

Prin urmare, directorul de recrutare considera ca recrutarea, in ziua de astazi, necesita tot mai multa creativitate. Asta inseamna ca angajatorii sunt nevoiti sa caute specialisti exclusiv pe canalele online si sa lase metodele clasice pentru gasirea candidatilor din zona de productie. Chiar si asa, perimetrul de cautare s-a extins "considerabil", mai spune Carlugea. "Sunt situatii in care am ajuns si in zonele limitrofe, pana la 70 km, punctelor noastre de productie, astfel incat sa asiguram necesarul de forta de munca", puncteaza Carlugea una dintre problemele cu care se confrunta.

Tinerii nu sunt pregatiti pentru a fi performanti din prima zi de lucru.

Dar problemele nu se opresc aici. "Tinerii care ies din scoala vor sa aiba un loc de munca foarte bine platit, nu prea solicitant, eventual cu responsabilitati de conducere. Asta in conditiile in care acestia nici macar nu sunt pregatiti pentru a fi performanti din prima zi de lucru. Mai mult, programa scolara nu vine in intampinarea nevoilor de pe piata muncii. Scoala pregateste deseori specialisti care isi gasesc cu greu un loc de munca in domeniul pe care l-au studiat", expune directorul de HR o problema intampinata in procesul de recrutare.

Prin urmare, compania Draxlmaier este nevoita sa compenseze deficitul din sistemul educational prin traininguri pentru angajati si colaborari cu scoli profesionale pentru "crearea" viitorilor angajati, in Brasov, Timisoara, Hunedoara, Satu Mare si Pitesti.

Draxlmaier a deschis, in aprilie,o noua fabrica in Brasov, prin care a generat 500 de locuri de munca. La evenimentul de lansare a particpat si premierul Victor Ponta care a declarat ca Draxlmaier este genul de companie pe care orice tara sau guvern si-o doreste sa fie prezenta pe plan local.

Grupul german Draxlmaier si-a inceput activitatea in Romania in anul 1993 prin fabrica din Pitesti, iar in prezent se plaseaza printre cei mai mari angajatori din domeniul auto din Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri