Razvan Pascu, managing partner al agentiei de PR si evenimente Travel Communication Romania si absolvent al programului de Executive MBA la Universitatea WU vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre experienta sa de-a lungul perioadei derularii cursurilor, despre beneficiile si provocarile participarii la un program de MBA.

Nesiguranta economica din Europa ultimilor ani a determinat o crestere a interesului candidatilor la programe MBA si viziunea acestora asupra profitabilitatii la care sa se astepte in urma investitiei la o scoala de business si asupra rezultatelor pe care le pot avea in functie de scoala.

Raportul QS asupra profitabilitatii unui MBA Full-Time european 2015, publicat pe site-ul www.TopMBA.com, ilustreaza faptul ca cele 46 de programe MBA full-time analizata in acest studiu aduc profituri ridicate pentru absolventii de MBA.

Razvan Pascu a absolvit Facultatea de Marketing la ASE Bucuresti in 2008 si un master in Comunicare la SNSPA. In iulie 2013 el a obtinut o bursa oferita de WU Executive Academy pentru a urma un program de Executive MBA la Universitatea de Business si Economie din Viena, in perioada 2013-2015.

WALL-STREET.RO: Care a fost motivul pentru care ai aplicat la concursul pentru castigarea unei burse la programul de MBA?
Razvan Pascu: Mi-am dorit sa particip la cursurile de Executive MBA ale Vienna University pentru ca ajunsesem intr-un punct al carierei si al business-ului meu in care simteam presiunea sa trec la nivelul urmator. In plus, citisem de multi ani despre acest program, stiam ca se pozitionasera ca cei mai scumpi din piata si cu cei mai multi profesori straini, asa ca mi-am dorit ce am simtit ca este cel mai bun pentru mine. Atunci cand pornesti o afacere de la zero poti sa te pierzi cu usurinta in rutina activitatilor de zi cu zi si nu reuseam sa vad traiectoria business-ului pe termen mediu sau lung. Dorinta de a ma extinde, de a-mi creste afacerea, dar si de a-mi face curaj sa pun in aplicare idei noi, m-au facut sa ma inscriu in competitia pentru aceasta bursa.

WALL-STREET.RO: Consideri ca momentul in care ti-ai depus candidatura pentru program era cel mai potrivit?
Razvan Pascu: Timpul, sau mai degraba lipsa lui, a fost singurul motiv pentru care mi-am depus candidatura in ultima zi de concurs si nu mai devreme. Mi-a fost teama ca nu imi voi putea elibera 4 zile pe luna pentru cursuri, dar, in final am decis sa imi asum acest fapt inainte sa devin tatic. De abia apoi am constatat ca un EMBA, si mai ales cel de la WU, nu iti consuma doar zilele de curs, ci multe alte zile si seri petrecute pentru realizarea temelor sau pentru intalnirile de echipa. Si pot spune ca au fost printre cele mai bine "cheltuite" ore din ultimii ani.
WALL-STREET.RO: Ce sperai la momentul respectiv sa obtii in urma absolvirii unui MBA?
Razvan Pascu: Mi-am dorit sa urmez acest MBA pentru ca aveam nevoie de o viziune mai larga, globala, sau macar Est Europeana asupra business-ului meu. Cautam sa primesc din know how-ul profesorilor de talie internationala, dar si din energia colegilor de "generatie". Mai mult, m-a incantat tare mult perspectiva vizitelor in afara tarii, la companii de talia Thompson Reuters si a altor titani de acest fel, in Austria si SUA. Si da, asteptarile mi-au fost depasite datorita nivelului ridicat al grupei, dar si datorita acestor vizite in Minneapolis si Viena.

WALL-STREET.RO: Care sunt cele mai utile cursuri urmate?
Razvan Pascu: Modulul de marketing, bineinteles, pentru ca au fost prezentate informatii actualizate despre strategii inovative de marketing. Mi-a placut si cel de Management, Strategie sau cel de Global Strategy. Si as mai adauga aici si studiile de caz extrem de utile si aplicate la fiecare dintre module.

WALL-STREET.RO: Ce cursuri ar mai trebui introduse?
Razvan Pascu: As extinde partea de vizite la companii si as introduce discutiile one-to-one cu antreprenori si directori de companii pentru a ancora si mai mult partea teoretica in realitate. Am recomandat ca de-acum inainte cursurile sa inceapa cu primul modul la Viena si am inteles ca s-a aprobat aceasta schimbare, ma bucur pentru noii colegi.

WALL-STREET.RO: Care au fost cele mai dificile momente in timpul celor 14 luni?
Razvan Pascu: Partea cea mai dificila a fost legata de cursurile si temele de finante si de contabilitate, fiind o zona cu care nu am rezonat niciodata. Cu toate acestea, am reusit sa extrag din aceste cursuri elemente care mi-au devenit extrem de utile in activitatea mea. La fel de dificila a fost si impartirea timpului intre business-ul propriu si cursuri, dar planetele s-au aliniat cum nu se poate mai bine si am incheiat cu brio cele 14 luni de cursuri.

WALL-STREET.RO: Cat timp trebuie sa aloce o persoana pentru a urma cursurile unui MBA?
Razvan Pascu: Difera de la modul la modul. Clar sunt cele 4 zile de cursuri pe luna si apoi inca aproximativ 6-7 seri de lucru la pre si post module-assignment-uri, studiu, intalniri cu colegii de grupa. La dizertatie am lucrat aproximativ 2 luni (serile, weekend-urile) si mai intensiv in saptamana dinaintea predarii. In principiu, sunt cam 15-20 de ore inainte de un curs si 15-20 de ore dupa curs, plus cele 4 zile.

WALL-STREET.RO: Cum caracterizezi experienta cu profesorii cu expertiza internationala?
Razvan Pascu: Profesorii cu experienta internationala sunt, in mod cert, unul dintre asset-urile principale ale WU EMBA Bucharest. Am avut ocazia sa experimentam metode de predare complet diferite fata de ceea ce stiam noi, dintre care cel mai inedit a fost al profesorului care 4 zile a predat doar prin intrebari.

WALL-STREET.RO: Ce diferente ai observat intre antreprenori si manageri intr-o companie?

Razvan Pascu: Persoanele care lucreaza in corporatii vin deja familiarizate cu anumite module: financiar, contabil, legal, etc, pe cand antreprenorii vin pentru experienta all in one pe care ti-o ofera afacerea.

WALL-STREET.RO: In ce masura crezi ca MBA-uri ar trebui finantate de companii sau mai degraba de angajat?
Razvan Pascu: Pentru companii, un MBA este o metoda perfecta pentru a-si fideliza angajatii si pentru a-i instrui pentru pozitii de top management sau chiar de management regional, dar stiu situatii in care chiar daca lucrau intr-o corporatie, si-au acoperit singuri mare parte din costuri pentru ca si-au dorit sa urmeze aceste cursuri.

WALL-STREET.RO: Cum te-a ajutat sau speri ca te va ajuta absolvirea EMBA-ului ?
Razvan Pascu: In primul rand informatiile primite la cursuri si intalnirea cu profesori cu un palmares incredibil m-au ambitionat sa imi propun extinderea business-ului meu la nivel regional si sa il duc la nivelul urmator, de la un business de PR & Events dedicat industriei turismului la un "all industries". Apoi networking-ul cu colegii de grupa si prieteniile legate in cele 14 luni de curs, care pentru mine au reprezentat o surpriza placuta. Si bineinteles reputatia WU EMBA ca fiind unul dintre cele mai dificile si exclusiviste din Europa.

WALL-STREET.RO: Ce ai invatat de la colegii de program si cum te-a ajutat in business?
Razvan Pascu: Am avut colegi din domenii diverse, de la oil&gas, agricultura, legal, IT care lucrau sau conduceau corporatii ori antreprenori, fiecare cu experienta mare.

WALL-STREET.RO: Cum te-a ajutat in cariera absolvirea MBA-ului?
Razvan Pascu: Obiectivul pe care l-am considerat atins a fost identificarea unei noi traiectorii pentru business-ul meu si anume extinderea la nivel regional in zona PR-ului turistic si indentificarea unor noi nise de activitate.

WALL-STREET.RO: Ce ii sfatuiesti pe managerii/antreprenorii care inca se gandesc daca sa urmeze sau nu un MBA?
Sa o faca, pentru ca este o sansa incredibila de a mai acumula o serie intreaga de cunostinte, de a ajunge la zi cu anumite subiecte si nu in ultimul rand de a experimenta modelul de business al altor companii. Plus distractie in America si Austria.

Programul Executive MBA din cadrul scolii de business WU Academy dureaza 1 an si 5 luni si costa 35.000 de euro.

Razvan Pascu, are 30 de ani si a intrat in antreprenoriat in 2012, ca fondator al companiei de PR si evenimente Travel Communication Romania, iar in 2014 a infiintat Asociatia de promovare a turismului romanesc Travel Focus si a devenit coordonator al Clusterului de Turism de Tineret. Anterior, Razvan Pascu a lucrat timp de 6 ani la ING, unde a fost Corporate Clients Manager.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri