Un procent de 19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul in ultimele trei ani care au mai ramas din 2015, in timp ce 11% prevad o scadere a numarului de angajati, arata cea mai recenta editie a studiul Manpower privind Perspectivele de Angajare de Forta de Munca.

In acelasi timp, studiul evidentiaza ca doua treimi dintre companii (67%) nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati.

Astfel, pentru trimestrul al patrulea din 2015, angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +16%, cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) cuprinse in studiu. De asemenea, valoarea indicatorului este cea mai ridicata din trimestrul al patrulea din 2008 pana in prezent, imbunatatindu-se cu 4 puncte procentuale fata de trimestrul III si cu 8 puncte procentuale fata de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

"Crearea de noi locuri de munca ar putea continua intr-un ritm mai apropiat de nevoile candidatilor"

„Cresterea increderii angajatorilor romani este imbucuratoare, mai ales avand in vedere evolutiile economice recente din regiune. Tendintele de imbunatatire a Previziunii Nete de Angajare din ultimii doi ani, care au culminat in cea mai robusta Previziune din 2008 pana in prezent, sugereaza ca relativa accelerare a angajarilor este sustenabila, iar crearea de noi locuri de munca ar putea continua intr-un ritm mai apropiat de nevoile candidatilor,” a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

Angajatorii din noua din cele zece sectoare de activitate se asteapta sa-si creasca volumul de personal in perioada octombrie – decembrie 2015.

Cele mai dinamice piete ale fortei de munca sunt prognozate de catre angajatorii din sectorul Industrie Prelucratoare si din sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, cu Previziuni Nete de Angajare de +25%, respectiv +20%.

Angajatorii din sectorul Constructii raporteaza la randul lor planuri de angajare optimiste, cu o Previziune de +18%, in timp ce in sectorul Administratie publica si servicii sociale, Previziunea este de +16%.

In sectorul Finante, asigurari, serviciii mobiliare si servicii de afaceri angajatorii raporteaza intentii de angajare respectabile, cu o Previziune de +11%, in timp ce angajatorii din Hoteluri si restaurant enunta o Previziune de +10%.

In sectorul Energie electrica, apa, gaze angajatorii prevad insa scaderi ale numarului de angajati, exprimand o Previziune negativa de -5%.

Angajari, in toata tara

Studiul Manpower preconizeaza o crestere a numarului total de angajati in toate regiunile tarii. Prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din regiunile Centru si Nord-Vest, (+14%).

Perspectivele sunt mai bune decat in trimestrul al treilea in sase din cele opt regiuni, dat fiind ca angajatorii din Nord-Vest raporteaza o imbunatatire de 6 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, iar cei din regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov imbunatatiri de 3, respectiv 4 puncte procentuale. Previziunea slabeste insa fata de trimestrul anterior in regiunea Vest, inregistrand un declin de 10 puncte procentuale.

Cea mai putin dinamica piata a fortei de munca este preconizata in regiunea Sud-Vest, in care 1 din 5 angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015. Previziunea Neta de Angajare de +2% ramane insa pozitiva si relativ stabila fata de trim. III si se imbunatateste cu 8 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei angajatoare, dar angajatorii din organizatii mari, cu peste 250 de angajati, raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.

Revenirea din recesiune a fost prelungita si neuniforma, astfel incat trimestrul al patrulea din 2015 este primul din ultimii sapte ani in care perspectivele s-au imbunatatit suficient pentru a se apropia de cotele de dinainte de criza. Este un debut incurajator, pe care speram ca un mediu economic si fiscal propice si stabil il poate transforma dintr-un impuls pe trei luni intr-o tendinta pe termen mai lung,” a adaugat Valentin Petrof.

ManpowerGroup administreaza studiu predictiv privind Perspectivele de Angajare de Forta de Munca inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Toti participantii la acest studiu au raspuns la intrebarea: „Cum anticipate ca vor evolua angajarile totale din locatia dumneavoastra in cele trei luni pana la sfarsitul lunii decembrie 2015, in raport cu trimestrul in curs?”

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 15 – 28 iulie 2015 pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

ManpowerGroup Romania, companie de resurse umane, a incheiat 2014 cu o cifra de afaceri de 47 milioane euro (peste 210 milioane lei), in crestere cu 10% fata de 2013. Compania este specializata in: recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si administrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane.

ManpowerGroup este prezenta pe piata locala din 2003, avand 13 agentii active in Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti, Pitesti si Sibiu.

Sursa foto: Angajari, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri