Candidatii tineri, aflati in cautarea primului loc de munca, vin cu asteptari nerealiste la interviurile de angajare, in fruntea acestora clasandu-se dorinta de a obtine o functie de manager, remunerata pe masura, insa fara responsabilitati mari, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Mirela Secosan, director financiar si de resurse umane in cadrul companiei kika.

"In Romania am vrea sa incepem toti cu functie de manager, salariu de manager si lipsa de responsabilitati de manageri. (...) Multi dintre tineri, cand vin la interviu pentru prima data pentru un job, vor de la inceput pozitii si salarii de manageri, fara sa aiba cunostintele aferente necesare. Ceea ce obsevam tot mai des este o discreptanta intre ceea ce pot si ceea ce vor", a afirmat Mirela Secosan.

Candidatii trebuie inca sa invete sa aplice la joburile care li se potrivesc, deoarece primim multe aplicatii la joburi de la persoane care nu au nici in clin, nici in maneca cu jobul respectiv.

Compania kika are in prezent circa 100 de angajati, iar Secosan a aratat ca o parte dintre ei activeaza in organizatie inca din anul intrarii pe piata din Romania, in 2008.

"In magazinul din Romania avem colegi care au inceput in 2008 in functia de vanzator, iar acum sunt sefi de etaj. Ei au avansat in cinci ani de zile", a exemplificat Mirela Secosan.

Managerul de HR a mai adaugat ca inca un lucru pe care ar trebui sa il invete candidatii tine de modul in care se prezinta la interviuri.

"Un lucru pe care trebuie sa il mai invatam in Romania este legat de disciplina asupra modului in care ne prezentam la interviuri, asupra gradului de seriozitate pe care il avem cand aplicam pentru un job, cand confirmam un interviu si cand aparem sau nu la un interviu. Ma refer aici la rata mare de absenteism la interviuri. In momentul in care am aplicat, am fost selectat, deci cineva a alocat timp sa imi citeasca CV-ul, a cosiderat ca am o legatura cu acel post, in momentul in care am planificat un interviu, consider ca trebuie sa ma si duc la acel interviu", a subliniat Secosan.

Compania kika este implicata in prezent intr-un proiect prin care impreuna cu alte sase enitati private si Ambasada Austriei vor deschide in data de 15 septembrie o scoala de comert pentru elevii care vor sa invete o meserie in retail. Absolventii formei de invatamant vor fi calificati in meseria de comerciant si vor intra pe piata muncii "cunoscand o meserie".

Primul magazin kika din Romania ocupa o suprafata de aproximativ 27.000 mp si a fost deschis in anul 2008 in zona comerciala Militari, in urma unei investitii de 31 milioane de euro. Compania are pe plan local 100 de angajati, cifra care a ramas constanta in cei sapte ani de activitate.

Principalii concurenti ai retailerului de mobila kika pe plan local sunt IKEA, Lem’s, Casa Rusu si Mobexpert.

Citeste mai multe detalii despre proiectul scolii comerciale in materialul Cum vor sapte companii private sa schimbe sistemul de invatamant: infiinteaza o scoala bazata pe practica

Sursa foto: manager tanar, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri