Studentii romani care au participat la programul Telecom Seeds for The Future, organizat de Huawei, au fost impresionati de ambitia chinezilor si au sesizat cat de sus au ridicat companiile inovatoare stacheta, majoritatea prezente in hubul tehnologic din Shenzhen. China nu mai este o economie copy-paste, iar munca asidua, pasiunea si curiozitatea chinezilor ar putea sa inspire orice student care vrea sa urmeze o cariera in zona de tehnologie.

Huawei a trimis la specializare in China opt studenti de la universitati tehnice din Bucuresti, Iasi, Craiova si Cluj-Napoca, in cadrul programului “Telecom Seeds for the Future”, cei 8 fiind alesi dintre studentii care au efectuat un stagiu de practica si internship in cadrul Huawei Romania.

Andreea Munteanu este studenta in anul 4 la Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Electronica Aplicata, din cadrul Politehnicii Bucuresti. Ea a povestit pentru wall-street.ro ce a insemnat experienta in China si cat de mult conteaza o serie de cursuri practice in formarea unui inginer.

Andreea recunoaste ca toate cursurile urmate in cadrul programului Telecom Seeds for The Future au fost bine ancorate in realitate si, ca urmare, sunt esentiale pentru viitoarea cariera a unui inginer. "Fiecare dintre subiectele abordate referitoare la evolutia domeniului ICT, Big Data sau tendintele de dezvoltare ale industriei de telefonie mobila au reusit sa ne capteze atentia si sa ne clarifice curiozitatile aferente. De aceea, orice curs ce tine de actualitatea domeniului si ce poate asigura o experienta practica, asemanatoare cu cea la care am avut noi onoarea sa participam, este cu siguranta de o mare importanta in modelarea actualilor studenti si viitori experti", a spus Andreea Munteanu.

Ea atrage atentia ca, desi cursurile de la facultate sunt importante, fiecare student ar trebui sa isi dedice ceva timp pentru a se familiariza cu domeniul tehnic inainte de a-si asuma o cariera in aceasta directie. Educatia primita in facultatile tehnice din Romania este o rampa de lansare, insa diferenta pana la obtinerea unui loc de munca se acopera prin dorinta de dezvoltare si munca suplimentara.

"Din fericire, traim intr-un secol al tehnologiei, in care accesul la informatie este nerestrictionat si rapid, lucru ce ne ajuta atunci cand vine vorba de pregatirea noastra profesionala. Facultatea are, asadar, un rol esential in educarea noastra, in calitate de viitori ingineri, insa nu ne poate sustine neconditionat: totul se schimba de la o zi la alta, iar sigurii care pot tine piept acestui ritm alert suntem chiar noi, generatia zilei de maine", completeaza Andreea.

In calitate de studenta a Facultatii de Inginerie in Limbi Straine, Andreea sustine ca, la specializarea Electronica Aplicata, sunt de mare importanta materiile ce tin de procesarea semnalelor, transmisii de date si retelistica.

Studentii romani, impresionati de ambitia angajatilor din China

Andreea Munteanu a remarcat pe parcursul celor doua saptamani de cursuri si practica in sediul Huawei ambitia oamenilor din China pentru a se perfectiona in permanenta si pentru a dezvolta aplicatii utile.

Andreea ia in calcul si posibilitatea de a se muta in China dupa absolvirea facultatii, pentru a se specializa in domeniul telecomunicatiilor. De asemenea si unul dintre studentii belgieni care au participat la programul Telecom Seeds for The Futures, Vincent Cardoen, spune cu sinceritate ca ia in calcul sa lucreze in China si chiar se pregateste pentru acest lucru invatand mandarina.

"Tehnologia se dezvolta uitmitor in China si daca as vrea sa lucrez aici trebuie sa inteleg cultura si limba. Nu cred ca m-as descurca prea usor altfel", a spus Vincent.

Holy Ranaivozanany, Head of CSR Huawei

China este cunoscuta drept o economie copy-paste, dar nu mai este adevarat. Companiile locale inoveaza si creeaza produse unice - Holy Ranaivozanany (foto), Head of CSR in cadrul Huawei.

Programul Telecom Seeds for The Futures a fost lansat de Huawei in 2008, in Tailanda initial, dar in doar cativa ani a ajuns in 50 de tari, iar peste 10.000 de studenti au beneficiat pana acum de program. Gigantul tehnologic cauta in toate tarile in care este prezent studenti la matematica, la inginerie sau la diferite facultati de stiinta, pentru a-i expune unei experiente globale si pentru a facilita transferul de know-how. Compania mizeaza ca in cativa ani acesti studenti se vor regasi in randul angajatilor. Pana acum, studenti din Kenya si Tailanda au fost angajati in cadrul Huawei in urma acestui program, iar reprezentantii Huawei Romania sustin ca si-ar dori sa ii angajeze pe toti cei 8 studenti romani.

"Pentru ca lucram cu universitatile tehnice din toata lumea, avem acces la cei mai buni studenti si viitori ingineri, altfel incat ne este usor sa alegem. Ne dorim ca acesti sudenti sa creasca cu noi sau sa creasca langa noi, pentru ca, si daca nu se vor angaja ulterior la Huawei, acesti studenti vor deveni ambasadorii Huawei, pentru ca se intorc in tarile de origine si povestesc despre experienta si tehnologiile Huawei", a mai spus Holy Ranaivozanany.

Ea spune ca studentii din Europa pot invata din valorile angajatilor din China: munca asidua, pasiunea si curiozitatea. "In China, dedicatia pentru munca este la alt nivel. Aici oamenii muncesc mult, dar nu ii forteaza nimeni. Cu totii putem invata ceva de la ei", a subliniat Ranaivozanany.

De altfel, Huawei va lansa si o platforma in care va prezenta toate job-urile din toate tarile in care are activitati, astfel incat angajati dintr-o tara sa aiba acces la joburile din orice alta tara in care Huawei este prezenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri