Care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti in momentul in care decizi sa iti schimbi jobul?

Schimbarea locului de munca nu este un proces simplu; probabil ca multi nu te sustin insa in ciuda acestui fapt ceva iti spune ca trebuie sa iti cauti un nou loc de munca care sa te ajute sa iti atingi potentialul. Dupa ce iei decizia grea de a face acest pas riscant dar curajos, nu iti mai ramane de facut decat un singur lucru: sa eviti posibilele greseli care ti-ar putea sabota strategia de care ai nevoie pentru a gasi jobul ideal.

1. Alegi un domeniu nepotrivit

Sunt persoane care intr-adevar nu isi vor schimba domeniul in care lucreaza deoarece acesta le ofera sentimentul de siguranta, ignorand astfel faptul ca in felul acesta nu fac decat sa se limiteze. Insa tu ai avut curajul sa recunoasti ca domeniul in care te-ai dezvoltat nu iti mai aduce aceeasi satisfactie pe plan profesional si personal.

Inainte de a alege un alt domeniu, fii sigur ca acesta corespunde cu asteptarile si abilitatile tale; asta necesita un strop de introspectie dar si o analiza minutioasa a directiei in care te indrepti conform Career-advice.monster.com. Cu siguranta nu vrei sa alegi un domeniu doar pentru ca ti se pare potrivit. Trebuie sa te gandesti bine daca consideri ca noul job iti va permite sa evoluezi mai mult. Cauta cat mai multe informatii despre domeniul respectiv si nu te baza doar pe parerea si succesul altora.

2. Te limitezi la ceea ce stiai deja

Este mai usor sa alegi un loc de munca care sa nu reprezinte o provocare prea mare pentru tine intrucat stii ca astfel nu vei risca, nu vei da gres. Dar teama de esec nu face decat sa iti restranga numarul de oportunitati pe care ti le-ar putea oferi un alt job. Chiar daca trebuie sa inveti mai multe pentru a putea obtine un post diferit, vei avea parte de mai multe posibilitati. Nu uita ca provocarile si obstacolele sunt acolo pentru a putea fi depasite astfel incat sa te poti dezvolta.

3. Banii reprezinta principalul criteriu de selectie

Banii nu aduc fericirea dar iti imbunatatesc traiul. Insa ce faci cand jobul pentru care lucrezi este stresant, lipsit de oportunitati si in plus nu iti aduce nicio alta satisfactie personala? Este inutil sa te axezi numai pe beneficiile materiale pe care ti le poate oferi un loc de munca. Intr-adevar, banii sunt un factor important de selectie dar cata vreme acestia nu te scapa de nemultumirea generata de cariera ta risti sa te complaci intr-o stare de stagnare.

4. Nu esti dispus sa faci pasi mici

Este normal sa vrei sa iti atingi obiectivul cat mai repede posibil, insa uiti ca asta prespune sa ai rabdarea necesara pentru a acorda atentie si pasilor mici pe care trebuie sa ii faci mai intai. Nu vei obtine ceea ce vrei peste noapte, asa ca cel mai bine este sa incepi cu actiuni mai putin insemnate care totusi te duc in directia dorita, potrivit The Guardian.

5. Nu iti faci niciun plan

Care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faci cand iti alegi un job nou? Trebuie sa te gandesti la ceea ce iti doresti tu de la acesta. Fa o lista. Ai gasit vreun job care sa se potriveasca asteptarilor tale? Atunci, stabileste daca ai abilitatile necesare pentru a-l putea obtine. Fa inca o lista.

Este posibil ca parerea ta despre acel loc de munca sa fie deformata de preconceptii; cu alte cuvinte, ceea ce crezi despre acesta nu coincide neaparat cu realitatea. Daca alegerea ta nu se bazeaza si pe date concrete, trebuie sa te documentezi mai bine in privinta avantajelor si dezavatajelor jobului respectiv. Fa un research. Investeste cat mai mult timp si efort in acest proces.

6. Te raportezi doar la succesul altora

Intr-adevar, povestile de succes te pot inspira si motiva sa vrei sa excelezi in cariera ta, insa in momentul in care hotarasti ca ai nevoie de o schimbare pe plan profesional nu este bine te compari cu cei din jurul tau deoarece astfel risti sa te indrepti spre un post care nu va corespunde asteptarilor tale. Nevoile tale sunt diferite de cele ale cunostintelor tale care au ajuns manageri sau directori in cadrul unor companii importante.

7. Schimbi domeniul din cauza jobului prezent

Nu esti multumit de jobul pe care il ai. Ce faci? Cauti alt domeniu deoarece concluzia la care ai ajuns este ca doar o asemenea schimbare te poate ajuta sa iti atingi obiectivele. Dar cat de sigur esti ca un alt loc de munca in acelasi domeniu nu te-ar face sa te simti implinit?

Poate ca mediul in care lucrezi nu este tocmai placut. Poate ca seful tau te tine in loc deoarece te face sa crezi ca nu esti destul de bun la ceea ce faci. Acestea sunt doar doua motive pentru care ar trebui sa iti schimbi locul de munca dar nu si domeniul. Analizeaza situatia: de ce vrei sa iti dai demisia de fapt, care sunt factorii care iti creeaza o senzatie de nemultumire?

8. Nu iti cunosti limitele

Ai dat de un alt job, unul care te va face fericit asa cum nu ai mai fost pana acum. Cand totul pare prea frumos sa fie adevarat, poate ca acesta este si cazul. Cand nu stii care iti sunt limitele iti este mai usor sa o iei pe un drum care iti promite multe pentru ca mai apoi sa iti dai seama ca ai urmat o cale gresita. De exemplu, poti descoperi prea tarziu ca valorile tale nu coincid cu cerintele noii companii tocmai pentru ca nu ai stiut de la bun inceput cat de departe esti dispus sa mergi.

Sursa foto: Desen, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri