Romania, tara in care lucrurile mers intotdeauna pe dos. Acest lucru o arata si ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor societati listate, care la noi in tara este de 12%, in timp ce media europeana este de 21%, in pofida numeroaselor studii care releva beneficiile financiare datorate diversitatii de gen in conducerea companiilor.

In ultimii 20 de ani, diversitatea de gen in consiliile de administratie si supraveghere, cat si in conducerea executiva a companiilor a avut o evolutie dinamica, iar studiile realizate de companii de consultanta redutabile la nivel global au aratat ca exista o corelatie directa intre diversitatea de gen, la nivel de conducere, si performanta economica a companiilor.

Astfel, la nivel european, ponderea femeilor in cadrul consiliilor de administratie si supraveghere pentru marile companii listate a ajuns, in ultimii zece ani, la o medie de 21%, conform Deloitte Romania.

In tari precum Spania, Franta, Belgia, Italia, Olanda si Germania au fost adoptate legi care instituie cote de reprezentare a femeilor in aceste structuri. In Marea Britanie au fost adoptate masuri voluntare, fiind monitorizate in mod sistematic, la cele mai inalte niveluri de decizie. Spre deosebire de aceste tari, in Romania, ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor companii listate a ajuns la 12%, deteriorandu-se constant in ultimii ani.

„In Romania exista un numar mare de femei cu o experienta profesionala si manageriala solida, care ar putea sa faca parte din consiliile de administratie ale societatilor listate la Bursa, aducand un plus de valoare. Cu toate acestea, in ultimul deceniu, ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere a inregistrat un trend descrescator in Romania, fata de unul ascendent in restul Europei. Credem ca este important sa descoperim cauzele acestui declin si sa crestem gradul de constientizare cu privire la beneficiile financiare semnificative pe termen mediu si lung pentru companiile in cadrul carora exista un echilibru intre gradul de reprezentare al femeilor si cel al barbatilor, in functiile de conducere”, a declarat Sorana Baciu, presedinte Professional Women’s Network Romania (PWN), asociatie non-guvernamentala care are ca obiectiv dezvoltarea potentialului profesional al femeilor.

Professional Women’s Network Romania, organizatie non-guvernamentala, membra a PWN Global, cu o retea cu peste 3.500 de membre, reprezentand 90 de nationalitati, organizeaza Gender Diversity in the Boardrooms - Key Driver to Company Performance, prima conferinta care aduce in atentia publicului diversitatea de gen si beneficiile cresterii numarului de femei, atat in managementul executiv, cat si in consiliile de administratie si supraveghere ale companiilor.

In cadrul evenimentului, vor fi prezentate concluziile studiului realizat de Deloitte Romania in parteneriat cu PWN Romania, Women on Boards in Romania, primul studiu din tara noastra care analizeaza prezenta femeilor in conducerea societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si impactul acestora asupra performantei economice a respectivelor companii

Sursa foto: diversitate gen, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri