Companiile din domeniul IT se lauda de cativa ani deja cu volume mari in ceea ce priveste recrutarile, sute pana la mii de oameni sunt angajati anual in organizatii de profil. Iar aceste volume pun serios la treaba departamentele de resurse umane din companii. Monica Vierita, director de resurse umane pentru Luxoft Romania, Germania si SUA, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca rata de succes in recrutare este de 1 la 10, principalele motive fiind lipsa abilitatilor tehnice, precum si nepotrivirea cu profilul companiei.

Luxoft este unul dintre cei mai activi angajatori in IT, cu 500 de angajati noi in ultimul an. Echipa Luxoft numara in prezent 1.500 de angajati.

Compania are un departament format din peste 40 de persoane, care se ocupa exclusiv de recrutarea oamenilor.

"In general, rata este de 1 la 10, adica unul din 10 candidatii la un post este angajat in companie, recrutarea este un efort urias. Primim multe CV-uri, pe care le analizam si ii chemam la interviu, insa multi pica la partea in care trebuie sa demonstreze abilitatile tehnice, in timp ce altii nu au atitudinea pe care o cautam sau nu sunt in zona noastra de interes", a explicat Monica Vierita.

Ea a adaugat ca pentru cele 500 de angajari pe care compania Luxoft le-a efectuat in ultimul an, au fost evaluare aproximativ 2.000 de persoane.

Intr-o luna, 80 de recrutari si pana la 20 de plecari

Monica Vierita a explicat ca intre cele 500 de angajari, o parte sunt inlocuiri ale unor angajati care au ales sa plece din companie.

"Avem o medie de 80 de noi angajari pe luna, in ultima vreme, in timp ce plecarile variaza. Acum avem pana la 16-20 de plecari pe luna.
Numarul plecarilor a crescut pe fondul acestei diversificari, fiind foarte multi nou veniti, unii dintre ei nu inteleg foarte bine ce au de facut in proiect, sau nu le place, sau se asteptau pur si simplu la altceva. Anterior, cand compania numara mult mai putini angajati, media era de 12-14 plecari pe luna", a adaugat directorul de resurse umane ale Luxoft Romania.

Majoritatea plecarilor au loc la scurt timp dupa angajare.

"Observ ca tot mai putini sunt atrasi de o diferenta mica de salariu. Dupa parerea mea, proiectele sunt principalele motive pentru care pleaca, au impresia ca vor face altceva. Daca ar fi sa analizez plecarile din ultimul an, jumatate au plecat in primul an sau imediat dupa, deci nu au rabdare, mai ales cand sunt proiecte noi. Foarte multi nu inteleg ca la angajare treci printr-un proces de adaptare, ca nu este foarte usor si tot pierd cateva luni, pe care ar fi putut sa le astepte in compania noastra", a explicat Vierita.

S-a produs undeva un defazaj, accesul la toate tehnologiile ii face pe tineri sa fie mai nerabdatori.

Monica Vierita a mai spus ca lasa "o usa deschisa" celor care justifica plecarea pentru ca vor sa invete si alte lucruri.

Compania Luxoft este prezenta pe piata locala din 2008, odata cu achizitia ITC Networks, dezvoltator de software pentru domeniul telecomunicatiilor, fondat de antreprenorul Doru Mardare. Producatorul de software lucreaza doar pentru clienti din strainatate, iar proiectele sunt in principal pentru zona financiara, de telecomunicatii si auto-moto.

Printre cei mai mari clienti pentru care compania dezvolta soft se numara Avaya, UBS, Harman, Deutsche Bank si Boeing

Anul trecut, Luxoft a avut o cifra de afaceri de 142,9 milioane de lei (32,1 mil. euro), fata de 103,1 milioane de lei (23,3 mil euro) in urma cu doi ani, cresterea de circa 39% fiind determinata de proiectele noi ale clientilor. In jur de 84% din business a fost generat de piata europeana, iar restul de SUA.

Luxoft Romania este al optulea jucator pe piata locala de software, ceilalti jucatori din top zece in domeniu fiind Oracle, Bitdefender, SIVECO, Microsoft, Teamnet, S&P, Endava, Ubisoft si Metro Systems Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri