Invatamantul romanesc de stat este departe de a raspunde nevoilor mediului actual, iar tinerii absolventi nu sunt pregatiti pentru integrarea pe piata muncii, dupa finalizarea studiilor. Primii pasi pentru a atinge acest scop tin de un contact mai mare al profesorilor cu mediul de business, reducerea numarului de materii si implicarea oamenilor de afaceri in sustinerea educatiei, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College, scoala acreditata pe curriculum romanesc si curriculum Cambridge.

"Invatamantul romanesc se uita la viitor, dar ramane in trecut. Pentru a construi un viitor trebuie sa investim in tineri, pentru ca ei nu trebuie sa fie doar foarte bine pregatiti, trebuie sa stie sa se raporteze la piata muncii", a spus Simona Baciu.

Un prim pas pentru evolutie ar fi o mai buna inplementare a practicii in scolile de stat, iar la stagii sa participe si profesorii.

"Profesorii trebuie sa fie primii care sa mearga si sa faca practica macar o zi intr-o companie. Educatia trebuie sa devina o autostrada cu doua sensuri, pentru ca in acest moment este o sosea nationala cu un singur sens, in care profesorii pregatesc copiii, dar nu stiu cum se intampla lucrurile in companie. Dar in momentul in care este o autostrada, oamenii se intalnesc, iar atunci lucrurile incep sa prinda sens", a explicat Baciu.

Cand profesorii vor face un pas inspre companii si companiile vor face pasul spre educatie, vom vorbi o limba comuna

Tot legat de cadrele didactice, Simona Baciu afirma ca profesorii ar trebui sa recunoasca abilitatile elevului, sa il motiveze sa mearga mai departe si sa nu il tina pe loc.

Numarul de materii ar trebui redus

De asemenea, avansul in sistemul educational ar putea fi incurajat prin reducerea numarului de materii si oferirea sansei elevilor sa aleaga domeniile pe care vor sa le studieze.

"In Romania totul este obligatoriu, inclusiv optionalul nu este optional, ci este obligatoriu in scolile de stat. Copilului trebuie sa i se dea sansa sa aleaga impreuna cu parintele materiile pe care vrea sa le studieze. Si numarul stufos de materii reprezinta o problema, sunt 16-18 materii la o clasa. In liceul Transylvania College noi avem doar opt materii in clasele a 9-a si a 10-a, iar in ultimii doi ani doar 4-5 materii, pe care le studiaza cinci ore pe zi", a aratat Simona Baciu.

Chiar si materiile ar trebui structurate diferit, in functie de capacitatile elevilor. De exemplu, Baciu a aratat ca in Transylvania College matematica le este predata elevilor pe doua niveluri, cei avansati putand invata sa rezolve probleme mai complicate.

Un profesor la privat castiga dublu fata de stat

Salariile oferite cadrele didactice reprezinta unul dintre cele mai importante elemente in motivarea profesorilor, iar nivelul acestora ar trebui stabilit in urma evaluarii performantelor.

"Noi avem o grila de salarizare in care masuram performanta si in fiecare an profesorii sunt evaluati in baza rezultatelor lor si ale elevilor lor. Mai mult, in fiecare luna sarbatorim profesorul lunii si recunoastem performanta. Este foarte greu sa fii un profesor foarte bun sau exceptional. Lumea trebuie sa inteleaga ca cei care depun eforturi si muncesc si fac diferenta sunt recunoscuti", a spus Baciu.

Potrivit acesteia, un profesor performant castiga in scoala Transylvania College pana la 3.600 de lei pe luna.

Marea majoritatea a profesorilor nu sunt interesati neaparat de salarii, ci locul de munca, atmosfera, relatiile, oamenii.

Transylvania College are 92 de cadre didactice, romani si straini, cu o medie de varsta de 30 de ani. Avand in vedere ca in anul scolar 2015-2016 sunt inscrisi circa 625 de elevi, raportul numeric profesori-elevi este de 1 la 7.

Comunitatea trebuie sa sprijine invatamantul

Evolutia sistemului educational din Romania poate fi sustinuta si prin investitiile oamenilor de afaceri.

"Comunitatea este prima care poate sa sprijine dezvoltarea unei scoli si cand comunitatea si oamenii de afaceri decid sa investeasca intr-o scoala de stat sau privata, atunci le si pasa. Eu cred ca un pas foarte mare ar fi ca societatea civila, oamenii de afaceri, sa devina membri activi in boardurile consiliilor de administratie a scolilor. Banii sunt in comunitate, unde sunt cheltuiti si cum sunt investiti este important", a aratat Simona Baciu.

Transylvania College este o institutie de invatamant, care are la temelie fundatia Transylvania College. Simona Baciu, impreuna cu sotul ei, Dan Baciu, sunt initiatorii si fondatorii Fundatiei Transylvania College, care a lansat institutiile educationale Gradinita „Happy Kids” si „Transylvania College. The Cambridge International School in Cluj”. Familia Baciu este si in momentul de fata activ implicata in conducerea scolii.

Conform datelor publicate de catre Ministerul de Finante, Transilvania College a inregistrat anul trecut venituri totale 9,3 milioane de lei. Fiind o scoala, Transylvania College nu raporteaza cifra de afaceri, nici profit, ci excedent, care este folosit in totalitate in proiectele institutiei.

In anul scolar 2015-2016, oficialii scolii estimeaza venituri similare cu anul scolar precedent. Veniturile totale acopera doar in proportie de 80% cheltuielile operationale, restul de 20% din banii necesari functionarii scolii fiind acoperiti prin intermediul sponsorizarilor atrase de Fundatia Transylvania College.

La Transylvania College sunt peste 620 de copii inscrisi in anul scolar 2015-2016. Dintre acestia, cresa si gradinita sunt inscrisi circa 140 de copii, pentru ciclul primar 280 de elevi, in timp ce, pentru gimnaziu, Transylvania College are un numar de 110 elevi in urmatorul an scolar. Liceul pe care scoala il ofera este singurul acreditat Cambridge din Transilvania, are inscrisi aproximativ 95 de elevi pentru anul scolar 2015-2016.

Citeste si:

    Copiii care studiaza la Transylvania College au parinti romani si straini, cu domiciliul in Cluj-Napoca si in localitatile limitrofe, oameni de afaceri sau angajati in firme private romanesti sau cu capital strain, manageri, ingineri, profesori universitari, medici, avocati, notari publici, angajati in banci, societati de asigurare, societati de administrare fonduri de investitii. Acestia au intre 25-40 de ani si un nivel de salarizare de peste 5000 de lei pe luna/familie.

    De-a lungul timpului, Fundatia Transylvania College a oferit burse peste 100 de elevi, cu o valoare totala de 500.000 de euro.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri