Lumea se schimba secunda de secunda. Ultimele saptamani ne-au aratat o alta fata a realitatii, ne-au aratat cat de fragila este viata. Totodata, nu cred ca avem nevoie de evenimente tragice pentru a ne da seama ca timpurile s-au schimbat si ca acum, in realitatea noastra complexa, ce a functionat odata pare sa nu mai functioneze.

Acest lucru se vede acut in mediul organizational: toate mentalitatile ce au functionat in era industriala acum aduc multa dezumanizare, lipsa de angajament, de responsabilitate, de creativitate, de motivare. Vorbesc cu multa lume despre schimbare, cu lideri, specialisti din diverse industrii si concluzia este una singura: toti vor altceva, insa nu prea sunt dispusi sa inceapa cu ei. Cred ca avem nevoie de o perspectiva mai larga, sustenabila, de o inlocuire a vechilor tipare comportamentale si a mentalitatilor care nu ne mai servesc cu unele sanatoase si functionale, in acord cu noile realitati. Pot da cateva exemple de tipare si mentalitati, pe care cred ca a venit vremea sa le reinventam.

Mentalitatea stapan - sclav

Exista in mediul de afaceri, si nu numai, o mentalitate adanc inradacinata de stapan – sclav sau sluga ori o sintagma cunoscuta mai mult de profesionisti: agresor - victima. Un tipar de exploatare reciproca. Cei care se percep pe ei insisi mai slabi se supun celor pe care ii percep puternici, autoritari, experti, asteptand de cele mai multe ori de la ei solutii, bani sau siguranta. Insa, in realitate, toti suntem egali la nivel uman, toti ne confruntam mai mult sau mai putin cu probleme; desigur, fiecare are probleme in acord cu nivelul la care se afla. Putem crea doar impreuna organizatii mai bune, prin deschidere si cooperare, respect reciproc, acceptarea diferentelor, parteneriate solide, prin anularea falselor ierarhii, vazand impreuna obiectivul comun. Nu putem construi organizatii mai eficiente si mai profitabile decat fiind atenti si deschisi unii fata de altii, fie ca e vorba de clienti, furnizori, angajati sau parteneri. Daca urmarim numai profitul, numai exploatarea umana, daca, de fapt, clientii si angajatii sunt doar niste cifre intr-un Excel sau intr-un sistem CRM ori ERP, contribuim cu totii la o dezumanire continua.

Mentalitatea negustor - hot

Un alt tipar actual este legat de mentalitatea de negustor – hot. Toti suntem intr-un fel sau altul negustori si multi am ajuns sa ne dorim sa castigam cat mai mult. Nu ma refer aici neaparat numai la cei care fura bunuri materiale sau bani, ci si la cei care fura timp, energie, proiecte si ne iau din entuziasm cu energia lor negativa. Exista si situatia in care noi am ajuns sa-i furam pe altii. De fapt, ne furam pe noi insine. In loc sa cream o bunastare comuna, mai mare, ne risipim resursele in directii care nu numai ca nu sunt functionale pe termen mediu si lung, ci sunt chiar nesanatoase. Intr-un fel sau altul, a venit timpul sa ne uitam la ce am lasat sa creasca in organizatiile noastre si sa schimbam. Nu Competitia este cheia, ci Cooperarea. Nu controlul este Solutia, ci Inovatia.

Mentalitatea eroului: izolat la varf sau kamikaze

Apoi, un alt tipar al zilelor noastre este cel al eroului. Liderul erou, angajatul erou. Cautam deseori, chiar si fara sa vrem, eroi salvatori pentru proiectele noastre, pentru bunastarea noastra, pentru organizatia noastra, tara noastra sau ne credem noi ca fiind acesti eroi. Unii dintre noi am ajuns sa fim chiar eroi de tip kamikaze, adica ne sacrificam pe noi, timpul, sanatatea, pasiunile noastre, familia si/sau relatiile pentru a avea organizatii mai profitabile, mai eficiente. Este insa acesta un comportament sustenabil? Avem realmente o viata in care ne este bine cu noi si cu cei din jur sau, mai degraba, antrenam in noi si in ceilalti un comportament de permanent razboi, de permanenta lupta pentru ceva sau altceva, care este exterior noua si tot mai valoros si care merita toate sacrificiile posibile?

Depasirea tiparelor si constructia unei vieti mai bune in organizatii

Pentru a putea schimba astfel de tipare in organizatiile in care suntem fiecare, am creat o comunitate care poarta numele de Comunitatea liderilor inspirati. Poate suna suprarealist ori caduc pentru unii dintre cei care citesc acum acest articol, dar cred ca astazi, mai mult decat oricand, avem nevoie de inspiratie, de o noua inspiratie din care sa ne construim organizatii in care calitatea vietii sa fie din ce in ce mai buna, nu o viata de stres si sacrificii, o viata traita sub imperiul termenelor limita si al furtului de timp, de energie, de resurse. Cred ca este momentul sa inovam impreuna si sa gasim calea potrivita pentru fiecare dintre noi de a face schimbari cu impact in vietile celor din jur si in ale noastre, in organizatiile de unde provenim. Comunitatea liderilor inspirati are ca unic scop reinventarea leadership-ului in Romania, prin crearea unui cadru de reflectie si inovatie. Participarea este voluntara, gratuita si plina de sens. Scopul este acela de a face un pas in spate o data la doua luni si de a ne uita de la un alt nivel la organizatiilor noastre, la tiparele nesanatoase sau ineficiente pe care le avem si la ceea ce putem schimba impreuna. Daca vrei sa intri in aceasta comunitate, te astept chiar acum, chiar aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri