Guvernul din Finlanda, ales la inceputul acestui an, intentioneaza sa introduca o plata lunara neimpozabila de 800 de euro pentru toti cetatenii finlandezi, indiferent de venituri, avere sau statut profesional. Plata ar inlocui alte ajutoare financiare oferite de stat si ar presupune un efort financiar de pana la 50 miliarde de euro.

Autoritatile finlandeze considera ca aceasta miscare va duce la economisirea unor sume din bugetul de stat, scrie CNN.

Finlanda are un sistem de ajutor social foarte complex si costisitor, motiv pentru care guvernul spera ca prin noua forma de acordare a celor 800 de euro va reduce birocratia costisitoare.

Autoritatile mai arata ca prin aceasta masura spera sa incurajeze mai multi oameni sa isi caute un loc de munca. In prezent, rata somajului in randul finlandezilor este in jur de 9,5%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, iar guvernul crede ca o parte dintre acestia traiesc bine din ajutoare de somaj si nu vor sa se mai angajeze pe salariu minim.

Coalitia guvernamentala de centru-dreapta, care a fost aleasa la inceputul acestui an, si-a propus sa finalizeze acest proiect in 2016, iar in 2017 sa fie rulat un program pilot.

In perioda de proba ar urma sa se acorde o suma de 550 de euro pe luna, timp in care vor mai fi oferite si alte beneficii suplimentare, cum ar fi sprijinul pentru locuinta.

Daca programul va fi implementat va presupune un efort financiar intre 40 si 50 de miliarde de euro.

Sursa foto: Oleksiy Mark, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri