Femeile stau bine la capitolul comunicare, stiu sa asculte si astfel sa formeze o relatie buna cu echipele, sunt perseverente in atingerea scopurilor si pot sa gestioneze mai multe proiecte in acelasi timp, este de parere Sorana Balan, director de resurse umane al Euroweb. Ea incurajeaza companiile sa asigure un echilibru de gen in randul angajatilor.

"Femeile au abilitati de comunicare foarte bune si aici ma refer in special la abilitatea de a asculta, aspect deosebit de important in relatia cu echipa, dar si cu clientii. Femeile au capacitatea de a forma si dezvolta echipe in cadrul carora oamenii colaboreaza bine si devin pasionati de ceea ce fac, iar asta ii va face loiali companiei", a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Sorana Balan (foto stanga), director de resurse umane in cadrul furnizorului de servicii telecom pentru segmentul de business Euroweb.

Euroweb are in prezent 80 de angajati si dispune de centre operationale in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi, care deservesc peste 1.000 de clienti din segmente precum: financiar-bancar, servicii, productie si telecomunicatii.

Dintre cei 80 de angajati, aproximativ 40% sunt femei, iar circa 60% dintre persoanele din management sunt, de asemenea, femei.

"Am ajuns la concluzia ca o pondere echilibrata intre femei si barbati este benefica pentru business si ca interactiunea functioneaza mult mai bine in grupuri mixte. Spun asta pentru ca de la barbati se asteapta in general sa priveasca latura obiectiva a oricarui proiect comun, sa fie mai rationali si logici, iar femeile vin sa completeze cu intuitia lor, cu abilitatea de a mentine si consolida relatiile dintre membrii echipei", a explicat Balan.

Potrivit acesteia, un alt punct forte al femeilor in mediul de business este ca sunt perseverente in atingerea unui anumit scop, chiar daca intampina obstacole si chiar daca rezultatul mult asteptat nu vine rapid.

Femeile sunt bune negociatoare

Studii internationale au aratat de-a lungul timpului ca femeile au rezultate mai slabe decat barbatii in procesele de negociere. Sorana Balan spune insa ca femeile sunt capabile sa negocieze cot la cot cu barbatii.

"As vrea sa dau cateva exemple pe post de contraargument, care sa sustina abilitatile de negociere ale femeilor. In Euroweb, intreaga echipa de la departamentul procurement este formata exclusiv din femei, inclusiv persoana care coordoneaza acest proces. De asemenea, avem cateva colege in cadrul departamentului vanzari, care au rezultate extraordinare si pentru care intelegerea solutiilor oferite de Euroweb (care sunt extrem de complexe si necesita cunostinte tehnice avansate) nu a reprezentat un impediment. Iar o doza de precautie cred ca e binevenita in business, cu conditia sa nu fie dusa la extrem si sa ajunga sa blocheze orice initiativa. Sunt situatii in care e bine sa ne dam un pas in spate, sa evaluam informatiile pe care le avem, sa cantarim toate optiunile si sa revenim cu o decizie benefica pentru business", a aratat directorul de resurse umane al companiei telecom.

Mai mult, potrivit Soranei Balan, femeile tind sa acorde mai multa atentie relatiilor interumane si reusesc sa gestioneze in mod eficient o multitudine de relatii, cu diverse persoane din diverse medii, atat in mediul business cat si personal.

Ele stapanesc tehnicile de „networking” cu mult succes, iar de aici deriva toate celelalte oportunitati, contacte puternice si prietenii care pot ajuta sau pot sa ofere informatii. De asemenea, cred ca femeile sunt capabile in mod natural sa gestioneze mai multe proiecte in acelasi timp, iar acesta este un aspect benefic pentru un business dinamic, cum este cazul Euroweb, in care schimbarea rapida in tehnologii necesita o mai mare flexibilitate.

Chiar si asa, si in pofida numeroaselor studii care releva beneficiile financiare datorate diversitatii de gen in conducerea companiilor, in Romania ponderea femeilor la conducerea companiilor este in continuare scazuta. De exemplu, in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor societati listate prezenta femeilor este de doar 12%, in timp ce media europeana este de 21%, potrivit Deloitte Romania.

In tari precum Spania, Franta, Belgia, Italia, Olanda si Germania au fost adoptate legi care instituie cote de reprezentare a femeilor in aceste structuri. In Marea Britanie au fost adoptate masuri voluntare, fiind monitorizate in mod sistematic, la cele mai inalte niveluri de decizie. Spre deosebire de aceste tari, in Romania, ponderea femeilor in consiliile de administratie si supraveghere ale marilor companii listate s-a deteriorat constant in ultimii ani.

Euroweb, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentru segmentul de business a avut afaceri de 8,7 milioane de euro si pierderi nete de 275.000 de euro, conform Ministerului de Finante.

Euroweb are in jur de 1.000 de clienti, dintre care in jur de 200 sunt companii mari, iar restul mici si mijlocii. Dintre IMM-uri, in jur de 60% provin din segmentul de servicii.

Sursa foto: dotshock, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri