Romanii plecati la studii in Marea Britanie isi vor putea finanta studiile postuniversitare in cu imprumuturi acordate de Guvernul Britanic impreuna cu Departamentul de Business Inovation. Daca pana acum erau finantate doar studiile universitare, incepand cu anul universitar 2016-2017, studentii romani pot cere imprumuturi si pentru mastere si MBA.

Din informatiile IntegralEdu, companie de consultanta pentru studii in afara Romaniei, programele de master costa intre 4.000 si 35.000 de lire sterline pe an, pentru universitatile din Marea Britanie.

“Acum accesul este mult mai usor pentru cei care doresc sa-si continue studiile postuniversitare acolo. Va fi o oferta tentanta pentru cei care pana acum stateau pe ganduri daca sa faca un master sau un MBA in Marea Britanie” declara Ana Maria Papp, manager departament Studii Superioare, IntegralEdu Romania.

Reprezentantii Guvernul Britanic sustin ca incurajeaza studentii sa-si continue pregatirea universitara pentru propagarea „spiritului competitiv britanic” in randul noilor generatii.

Ce presupune un imprumut

Valoarea maxima a unui imprumut pentru studii postuniversitare in Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline si este valabila pentru toate programele si formele de invatamant.

Absolventii vizati pentru contractarea unui astfel de imprumut sunt toti cetatenii tarilor membre UE, care au avut resedinta intr-un stat membru UE in ultimii trei ani, inainte de data de incepere a studiilor de master/MBA. Studentii eligibili pentru a accesa acest imprumut sunt cei cu varsta de pana la 60 de ani. Acest program include toate institutiile acreditate din Regatul Unit (Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord).

Ce presupune rambursarea unui imprumut si care este rata lunara

Rambursarea imprumutului incepe imediat dupa finalizarea studiilor, doar in conditiile in care absolventii depasesc un anumit prag de venit. Dobanda aferenta imprumutului se calculeaza la rata anuala a inflatiei in Marea Britanie plus 3%, iar rambursarea acestuia va incepe dupa aprilie 2019, pentru studentii anului universitar 2016 – 2017. Returnarea imprumutului este conditionata de nivelul venitului obtinut dupa absolvire, iar in Marea Britanie venitul minim brut luat in considerare este de 21.000 de lire sterline. Rata lunara se calculeaza ca 9% din valoarea care depaseste pragul minim.

Spre exemplu, pentru cineva care castiga 21.500 de lire, rata lunara este de aproximativ 50 de lire. Finantatorul prezuma ca venitul celui are acceseaza imprumutul va creste in timp si va depasi pragul. Daca acest lucru nu se intampla timp de 35 de ani, atunci rambursarea imprumutului se va anula. Aplicantul va fi obligat sa transmita periodic informatii privind nivelul sau de venit.

Pentru Romania, pragul minim al salariului anual brut de la care absolventul incepe returnarea imprumutului este de 12.600 lire sterline.

„Daca absolventul se intoarce si se angajeaza in Romania, acesta va incepe rambursarea imprumutului doar dupa ce va depasi un venit anual brut de 75.600 lei (aprox. 12.600 lire sterline). Vor fi si cazuri in care studentii romani prezenti in Marea Britanie vor avea de returnat atat creditul pentru studiile universitare de licenta, cat si creditul pentru master sau MBA. In aceste situatii rambursarea celor doua credite va fi comasata” declara Ana Maria Papp.

In cazul programelor de imprumut pentru doctorate figureaza un sistem independent de finantare, in valoare de 25.000 de lire sterline. Pentru acestea insa exista proceduri individuale care se aplica fiecarui student in parte.

“Pentru a afla conditiile de acordare a imprumuturilor pentru programele de licenta, master si MBA, deadline-urile de aplicare si inscriere, dar si pentru a primi cele mai bune recomandari, cel mai bine ar fi ca studentii sa apeleze la un specialist educational. Pot face asta atat in birourile IntegralEdu, cat si la cel mai mare eveniment educational din Romania, targul World Education Fair. Urmatoarea editie va avea loc in saptamana 20-27 Februarie 2016, in Bucuresti, Constanta si Craiova”, precizeaza Ana Maria Papp.

Sursa foto: Samot, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri