INTROVERTIT, -A, introvertiti, -te, adj. (Despre oameni) Care este concentrat sau obsedat de propriile trairi interioare. (Dex online). Ii recunoastem prin prezenta relativ retrasa, chiar si in cel mai intim cerc de prieteni, privirea ganditoare si discursul succint, la obiect, strecurat printre momente indelungi de tacere si ascultare atenta. Ii insufleteste o discutie serioasa, un grup restrans cu care impartasesc o pasiune, o dupa-amiaza in solitudine, o carte buna. Se fastacesc in public si isi pierd rabdarea in sedintele inutile in care altii se fac auziti mai mult „de urechile” sefului. Comunica mai usor in scris si se concentreaza exponential mai bine in liniste.

Daca te regasesti in cele de mai sus, probabil ca faci parte din cei 30 pana la 50%, cat estimeaza cele mai noi statistici ca ar insemna populatia introvertita de pe glob. Cu siguranta, te confrunti cu numeroase provocari in campul muncii, intr-o lume care promoveaza aproape obsesiv lucrul in echipa, spatiile deschise, sesiunile repetate de brainstorming in numele unei creativitati in serie, evenimentele de teambuilding participativ si spiritul demonstrativ de echipa. Uneori obosesti de la atata presiune si tot ce iti doresti este sa te retragi in biroul tau (care are, in mod ideal, o usa), sa iti pui castile pe urechi si sa te adancesti in munca pe care o iubesti atat de tare si pe care, de altfel, o faci atat de atent si atat de bine.

Nu vei fi niciodata sufletul petrecerii (poate nici nu-ti doresti sa fii). Dar cu siguranta poti deveni tot ceea ce iti doresti: un angajat eligibil pentru promovare, un profesionist renumit, un om cheie in companie si chiar un lider la fel de bun (sau chiar mai bun) decat colegul/a care bifeaza in toate casutele ce tie iti provoaca ameteala.

Poti incepe cu putina introspectie si un mini-plan de actiune.

1. Identifica-ti si constientizeaza-ti valorile personale si actioneaza intotdeauna in acord cu ele, chiar daca acest lucru te aduce uneori in situatii incomode. Integritatea ta morala si profesionala sunt esentiale pentru orice plan de cariera vei avea, iar un compromis facut acum poate fi extrem de incomod mai tarziu. Este un principiu general valabil, pe care o personalitate ca a ta, cu inclinatii serioase spre introspectie si autocritica nu il poate ignora.

2. Fii cel mai bun pe zona ta. Este foarte important sa fii constient de calitatile tale umane si profesionale. Esti un perfectionist, atent la cele mai mici detalii ale unui livrabil? Ai o fire empatica? Reusesti in mod abil sa previi sau sa atenuezi conflicte in echipa? Poate ca prezentarile tale Powerpoint dau dovada de talent si creativitate peste medie sau gasesti mereu inspiratie pentru o scrisoare oficiala sau o postare isteata pe blog? Indiferent care sunt aceste atu-uri, concentreaza-te sa le aprofundezi si sa le promovezi. Ele sunt parte din ADN-ul tau profesional si functioneaza ca o carte de vizita. Ar fi o greseala sa le iei „ca atare”, ignorand nevoia de a le cultiva in permanenta.

3. Cunoaste-ti punctele tale slabe, dar nu iti irosi energia (si emotia) incercand sa le transformi in calitati.

Probabil ca Tom Hanks n-ar fi fost niciodata un avocat bun, iar lumea ar fi pierdut un mare actor daca el ar fi studiat dreptul la seral, intre doua filmari.
Cand Excel-ul n-are niciun secret pentru tine sau programezi fluierand o aplicatie mobila revolutionara, chiar nu trebuie sa fii cel mai bun vorbitor de la evenimentul anual al companiei. Daca grupurile mari de oameni si prezentarile ample te intimideaza, poate ca excelezi la seminarii tehnice restranse sau intalniri de vanzari unu – la – unu. Nu este o tragedie daca negocierea nu este punctul tau forte; iti poti sustine echipa din umbra, prin abilitatile tale excelente de project management. Pe care, desigur, le perfectionezi in permanenta.

4. Uneori, sa fii cel mai taciturn membru din echipa poate fi un avantaj, pentru ca vei asculta mai bine. O ascultare atenta genereaza o intelegere mai profunda. Poate fi vorba despre un proces intern care, cumva, refuza sa functioneze, indiferent cate sedinte si discutii ati organiza in departament. Cand un coleg traverseaza o criza, tu poti fi prietenul discret de la birou care il intelege si ii acorda sprijin moral. Se poate intampla ca unul dintre clienti sa aiba o problema serioasa, iar seful sa va trimita in directia gresita. Cand toti ceilalti se grabesc sa dea sfaturi, firea ta analitica si spiritul tau fin de observatie te vor ajuta sa vezi si sa intelegi situatia mai bine.

5. Fii persoana care vine cu solutii, nu cea care analizeaza (si/ sau indica) probleme. Atunci cand colegii tai sunt prea ocupati sa-si arunce intre ei vina, seful tau are nevoie de cineva care sa isi asume raspunderea si sa vina cu o rezolvare. Cu siguranta ca ai analizat deja problema pe toate partile si ai deja o propunere.

6. Fii proactiv. Poate ca nu iti sta in fire si ai prefera sa stai pitit in biroul tau, aproape invizibil, executand taskurile primite. Cand contribui, din proprie initiativa, la mersul si proiectele echipei, devii remarcabil, iar colegii te vor respecta pentru implicare. Cu atat mai mult daca nimeni nu se asteapta la asa ceva din partea ta.

7. Fii consecvent in jobul tau, ca sa generezi incredere si sa sedimentezi relatii. Esential este sa nu deviezi niciodata de la valorile care te reprezinta si care i-au atras pe oameni in jurul tau. Oameni care iti devin, astfel, aliati. Ei te vor promova cel mai bine.

8. Invata sa vorbesti despre tine. La inceput, colegii ar putea fi surprinsi ca in spatele unui om retras se ascunde un spirit de aventurier, cu vise, hobby-uri si vulnerabilitati. Dintr-o data, colegul/a rezervata dintr-un colt de birou se vede intr-o alta lumina si devine interesant.

9. Fa-ti curaj si un cont in social media. Sunt un instrument util daca vrei sa iesi mai mult „din carapace”. Vei vedea ca iti este din ce in ce mai usor sa te exprimi si, intr-un timp relativ scurt, reteaua ta de contacte si experiente se poate diversifica vizibil.

10. Fii curios, cere feedack si, de ce nu?, sfaturi. Colegii si mediul de lucru ar putea sa-ti para ostili, daca nu exista punti de comunicare. Uneori ne stabilim propriile limite, nestiind ca este chiar simplu sa le depasim. De cealalta parte poti gasi personalitati prietenoase, dar complet diferite, care sa te inspire. Accepta provocarea si incearca ceva nou ori de cate ori ai ocazia. Pana la urma, exista un extrovert in fiecare dintre noi! Si viceversa.

Citeste si:

    Sursa foto: PathDoc_Shutterstock

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Cariere »



    Setari Cookie-uri