Peste 45.000 tineri romani studiaza in strainatate, la diverse niveluri educationale, licee sau universitati, iar numarul acestora este in crestere cu aproximativ 20% pe an. Domeniile de top in care acestia aleg sa studieze cu IT, business management, media si comunicare, management hotelier si inginerie, conform statisticilor IntergralEdu.

In ceea ce priveste “destinatiile” universitare ale tinerilor romani, topul este dominat de Marea Britanie cu Coventry, Greenwich, Lancaster, urmata de Olanda (The Hague University of Applied Sciences) si Danemarca (VIA University).

“1 din 3 tineri care vin la noi setati pe o anumita universitate din afara ajung sa isi modifice radical optiunile dupa discutiile cu consultantii nostri, chiar si in sensul schimbarii domeniului de studiu. Este foarte important ca tinerii care doresc sa studieze in strainatate sa isi faca o evaluare a resurselor si bagajului academic inainte de a porni pe acest drum. Din acest motiv, inca din primele clase de liceu, este esentiala discutia cu un consultant educational care sa faca o evaluare profesionala a tanarului inainte ca acesta sa decida ce profesie sa imbratiseze si unde sa se pregateasca pentru aceasta”, precizeaza Ana Maria Papp, manager Departament Universitati, IntegralEdu.

Cat costa studiile universitare in strainatate

In Marea Britanie, cea mai populara tara pentru studentii romani, taxele de scolarizare pot ajunge la 9.000 de lire pe an, iar in Scotia la 1.820 lire. In ambele tari tinerii au posibilitatea sa le acopere prin imprumuturi acordate de stat, iar criteriile de eligibilitate sunt usor de atins. In Olanda taxele de scolarizare ajung la 1.984 euro pe an, care pot fi acoperite, de asemenea, prin intermediul unui imprumut.

Atat Marea Britanie cat si Olanda au conditii de rambursare rezonabile. Cei care sunt interesati de studii in Marea Britanie trebuie sa cunoasca faptul ca pe langa taxele de scolarizare, se adauga costul cu cazarea, care poate varia intre 4.000 si 6.500 lire pe an si banii de buzunar, pentru care trebuie avuta in vedere o suma care incepe de 300 – 500 lire pe luna.

“Pentru un tanar roman absolvent de liceu, studiul universitar in strainatate a iesit de ani buni din zona inaccesibila. Adica facultatile din vest nu mai sunt dedicate doar elitelor sau celor cu posibiliati materiale consistente. Practic, orice tanar care doreste sa faca acest pas si a luat chiar si o nota mai mica la Bacalaureat, poate sa studieze in afara. Doar ca trebuie sa stie sa caute universitatea care i se potriveste, iar aici revenim la importanta rolului unui consultant educational, care il poate directiona. Totodata este important ca tinerii care doresc sa plece la studii in strainatate, sa inceapa pregatirea cu 3-4 ani inainte si pregatirea dosarului cu cel putin un an inainte de inceperea studiilor. Majoritatea universitatilor, dupa deadline-urile setate, raman insa cu locuri disponibile, prin urmare, tinerii romani care au pierdut prima sansa de admitere, pot incerca si pe ultima suta de metri”, a adaugat Papp.

Nou pentru 2016, studentii romani isi pot finanta si studiile postuniversitare sau MBA in Marea Britanie cu imprumuturi acordate de Guvernul Britanic si Departamentul de Business Inovation. Mai precis, incepand cu anul universitar 2016 – 2017, s-a aprobat acordarea de imprumuturi si pentru programele postuniversitare sau de MBA pentru studentii romani. Valoarea maxima a unui imprumut pentru studii postuniversitare in Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline si este valabila pentru toate programele si formele de invatamant.

IntegralEdu, companie care ofera consultanta pentru studii in afara tarii, organizeaza week-end-ul acesta targul educational World Education Fair la hotelul Radisson Blu.

Grupul de firme Integral are o experienta internationala de peste 24 de ani in consilierea elevilor, parintilor si a tuturor celor interesati de alegerea celor mai bune programe educationale si institutii de invatamant din strainatate, studii gimnaziale, liceale, universitare si centre de limbi straine. Prezenta in Romania din anul 2008, IntegralEdu reprezinta peste 500 de institutii de invatamant de top din Europa si SUA.

Sursa foto: Syda Productions, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri