Una dintre cele mai mari provocari ale managerilor este, in prezent, sa reconstruiasca performanta unui angajat care, din diferite motive, nu mai inregistreaza rezultate bune si face greseli repetate, care genereaza costuri companiei. Un astfel de angajat are nevoie de un plan de reconstructie si dezvoltare personala si, in niciun caz, concediat, a declarat pentru wall-street.ro Petre Nicolae, seful companiei de training si consultanta CBC Romania.

"Sunt angajati care au performat foarte bine in trecut si care au avut rezultate excelente si, deodata, acestia nu mai sunt capabili sa isi duca la bun sfarsit activitatile zilnice, au intarzieri in reactiile lor, sunt din ce in ce mai stresati, manifesta reticenta si neintelegere pentru orice efort suplimentar, pe care in trecut si-l asuma fara nici un comentariu. Ce se intampla de fapt?! Putem spune ca este demotivat sau rau intentionat, dar asta nu il ajuta cu nimic si mai mult nici pe noi. Ei bine, angajatul poate sa sufere de un puternic blocaj afectiv emotional sau de un inceput de anxietate sau depresie", a declarat Petre Nicolae.

Blocajele apar atunci cand creierul uman nu mai suporta presiunile psihice externe, la care este supus zilnic si atunci clacheaza, uneori iremediabil. Concret, un angajat nu mai face fata problemelor cu care se confrunta zilnic si atunci apar blocajele.

Cum se manifesta un angajat blocat

In plan personal, un om care sufera un blocaj nu mai are chef de viata, nu mai este motivat sa reuseasca in diverse actiuni, nu se mai ingrijeste, este trist si apatic, fara energie si nu se poate odihni. De asemenea, este negativist si cauta sa intre in dezacord cu oricine are un alt punct de vedere care nu ii convine.

In plan personal, angajatul nu se poate concentra, este nemultumit de locul sau de munca si frustrat ca nu poate obtine mai mult, nu se implica in activitati si manifesta o lipsa acuta de voluntariat in relatiile cu cei din jur. De asemenea, da dovada de un rationament precar si o judecata afectata doar de ceea isi doreste, nemaiavand capacitatea de a se pune in locul celorlalti. De cele mai multe ori, le reproseaza celor din jur ca nu il ajuta si gaseste scuze externe lui, pentru orice esec personal.

Cele mai frecvente cauze care genereaza astfel de comportamente sunt dezechilibrele din familie, o alegere gresita a unui domeniu pentru care nu au aptitudini, o trauma in viata personala sau lipsa unor credinte si principii de viata transferate de parinti catre copii, capabile sa il dezvolte afectiv emotional astfel incat sa aiba o buna independenta psihologica.

Cum afecteaza compania un astfel de om

  • Face greseli repetate, care cresc costurile companiei. Sunt situatii cand ajunge sa livreze proiecte incomplete sau viciate, cu intarziere si costuri ridicate;
  • Demotiveaza pe ceilalti si consituie un exemplu negativ de comportament organizational;
  • O supervizare mult mai atenta a unui astfel de angajat, ceea ce duce la canibalizarea timpului celor implicati;
  • Discutii in contradictoriu cu acesta, ceea ce duce la ridicarea nivelului de stres organizational;
  • Intarzierea finalizarii proiectelor sau frustrarea celorlalti angajati din motivul preluarii sarcinilor respectivului angajat.

Cum ii afecteaza pe colegi

  • Climatul de lucru devine unul toxic si scade nivelul de motivare si de determinare al colegilor;
  • Incarcarea emotionala cu problemele unui astfel de angajat, care devine din ce in ce mai greu de suportat;
  • Preluarea sarcinilor acestuia si in acest mod, incarcarea propriului timp de lucru;
  • Transferarea problemelor de la serviciu catre familie si in acest sens, oboseala accentuata si lipsa de performanta.

"Este un act iresponsabil sa concediezi un om care nu mai mai are capacitatea de a intelege de ce trebuie sa performeze sau care, chiar nu mai poate performa. Atata vreme cat nu este rea vointa sau rea credinta si a performat anterior, atunci este o obligatie morala sa ajutam un astfel de om sa isi revina la potentialul sau anterior. Cu toate acestea, se ajunge la concediere, ceea ce nu este intotdeuna rau pentru cel concediat, in sensul ca se poate concentra pe sanantate sa si in acest mod sa isi poata reface mai repede echilibrul de care are nevoie", a aratat Petre Nicolae.

Potrivit acestuia, investiile in "revitalizarea" unui astfel de angajat includ, pe langa salariul sau lua, se ridica la 1.300 de euro pentru un program de leadership coaching si alti 4.000 de euro pentru un program de reconstructie si dezvoltare personala asistata.

Seful CBC afirma ca fara astfel de investitii sansele pe piata muncii ale unui angajat aflat intr-un blocaj sunt minime.

CBC Romania, condusa de Petre Nicolae, este o companie specializata in training, assessment center, consultanta in management strategic, coaching - mentoring, recrutare si head-hunting.

Principalii concurenti pe piata de training din Romania sunt Ascendis, Trend Consult, Equatorial (Achieve Global), Dale Carnegie Training Romania, Qualians, Hart Consulting, Accelera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri