Perioada de proba, privita cu scepticism de multe ori, este utila atat angajatilor, cat si companiilor, pentru a se stabili daca un candidat se poate integra in echipa deja formata si daca se potriveste cu stilul de lucru al organizatiei. Aceasta practica este destul de populara in randul companiilor din Romania datorita utilitatii sale.

"Perioada de proba pentru noul angajat reprezinta o masura de prevenire si siguranta pentru angajator. In cazul lipsei de performanta din partea angajatului aflat in perioada de proba, compania poate renunta la colaborarea cu el mult mai usor decat in cazul unui angajat care a trecut de aceasta perioada. Nu sunt necesare anchete disciplinare sau alte proceduri prin care sa se dovedeasca lipsa de rezultate din partea angajatului", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii companiei Smartree, cu activitate pe piata de externalizare a proceselor de HR.

Cat dureaza perioada de proba

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

"Perioada de proba nu este obligatorie, aceasta fiind la latitudinea partilor. Personal, consider ca perioada de proba este necesara si mai ales utila atat angajatilor cat si companiilor pentru a se stabili daca, dincolo de experienta si studii, personalitatea celui vizat pentru un post se poate integra in echipa deja formata si, nu in ultimul rand, daca valorile si stilul de lucru se potrivesc cu cele ale companiei", a precizat Laura Gheara, managing director al companiei General Human Resources.

Pe durata perioadei de proba, angajatorii testeaza cunostintele si abilitatile salariatului raportate la functia pe care a fost angajat. Totodata, aceasta reprezinta si o buna metoda de verificare a compatibilitatii angajatorului cu „prototipul” unui anumit salariat. Angajatul, de cealalta parte, isi poate da seama daca se poate integra in echipa deja formata sau in cultura organizationala a companiei.

Drepturile angajatilor in perioada de proba

Pe durata perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute de legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Mai mult, perioada de proba constituie vechime in munca.

Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

"Din punct de vedere legislativ, perioada de proba se aplica tuturor angajatilor, indiferent de tipul de contract individual de munca (perioada determinata sau nedeterminata, functie de conducere sau de executie). Dar exista companii care pun accent pe aceasta perioada de proba, considerand-o ca fiind una decisiva pentru noul angajat (domeniul logistic, retail, productie). Este considerata perioada in care angajatii isi pot dovedi sau nu abilitatile/competentele asumate de catre ei la interviu si care presupun o perioada mai mare de testare", au explicat reprezentantii Smartree.

Un lucru important de mentionat este ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Motivele intreruperii colaborarii dupa perioada de proba

Laura Gheara a aratat ca motivele pentru care colaborarea cu angajatii se intrerupe dupa perioada de proba pot fi:

  • incompatibilitatea cu postul – angajatii nu gasesc in postul respectiv un mod de lucru care sa le ofere motivatie, nu gasesc oportunitatile de dezvoltare dorite
  • incompatibilitatea cu compania – constientizeaza ca nu se potrivesc cu echipa, ca nu pot construi o relatie eficienta cu colegii sau superiorii, ca valorile si cultura organizationala nu rezoneaza cu propriile lor valori.

In cazurile in care colaborarea intre angajat si companie continua dupa expirarea perioadei de proba, nu este necesar sa se incheie un alt contract de munca sau sa se prelungeasca contractul de munca existent, contractul de munca in vigoare decurgand in aceleasi conditii.

Sursa foto: racorn, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri