Remarc faptul ca se face adesea confuzie in ceea ce priveste continutul ideii de consiliere. Lumea este obisnuita sa considere ca sedintele de consiliere in cariera se adreseaza exclusiv tinerilor, elevi din clasa a opta sau liceeni din ultimele clase, studentilor si persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Partial este adevarat.

Numai ca, programul in care noi ne-am format, intelege cariera ca un intreg, o imbinare intre cele doua componente: profesionala si personala. Pentru ca, pana la urma, profesia ti-o construiesti sprijinindu-te pe datul personal. Consilierea in cariera nu se reduce la o testare, urmata de o consultatie, pentru a afla ce meserie ti se potriveste cel mai bine. Cu verdict pe viata, daca se poate. Nu, nici vorba.

Cine nu are nevoie de consiliere in cariera?

Sa o luam cu inceputul: cine are nevoie de consiliere in cariera, intr-o piata a muncii dinamica pana la impredictibilitate? La consiliere in cariera pot veni, intr-adevar persoane aflate in cautarea unui loc de munca, dar si cele aflate intr-un impas in cariera, oameni care nu stiu ce sa faca: sa ramana sau nu in organizatie, sa isi reorienteze fluxul carierei? Aceasta presupune un program atent pregatit, cu obiective clare. Mai pot apela la consiliere si persoane care au nevoie de un plan de actiune, ca sa isi imbunatateasca ceva, iar acel ceva poate fi in plan profesional sau personal. De exemplu, imi doresc sa ajung sa lucrez la compania x, dar pentru asta trebuie sa constientizez ca am nevoie fie de dobandirea anumitor competente, abilitati noi, fie sa le imbunatatesc pe cele existente, sa cresc nivelul cunostintelor pe care le detin. Sau imi doresc sa imbunatatesc o relatie. Cu un grup de prieteni, cu colegii, cu managerul, cu cineva din familie... Ceea ce presupune un plan de actiune orientat catre mine, pentru a inlatura acele bariere sau comportamente care ma fac sa am o relatie viciata cu celalalt. Se pune din ce in ce mai mult accentul pe abilitatile sociale, de comunicare, de relationare. Si nu degeaba. Sunt elemente cruciale in bunul mers al vietii, deopotriva la locul de munca, in viata publica si in cea privata.

Asadar, consilierea poate aborda foarte multe nevoi. Nu este destinata exclusiv sferei profesionale. Pentru ca nici nu exista sfera exclusiv profesionala! Nu vii la serviciu si iti lasi la usa toata fiinta si problemele personale. Ori, tocmai pentru asta ”s-a inventat” consilierul in cariera. El este acolo, pregatit pentru a te ajuta sa iti identifici acele instrumente proprii tie, cu ajutorul carora faci schimbarea care sa te ajute sa iti atingi obiectivele.

Instrumentele descoperirii de sine

Fiecare client, orice persoana are un set unic de instrumente, resorturi, tehnici proprii, prin care isi poate ajusta comportamentele, in asa fel incat sa ajunga acolo unde si-a propus. De exemplu, cineva se bazeaza destul de mult pe cunoasterea mecanismelor care duc la un comportament sau la altul. Atunci, are nevoie sa inteleaga aceste mecanisme, pentru a initia schimbarea. Altcineva poate considera ca face lucrurile corect si nu intelege de ce nu are rezultatele asteptate in relationarea cu ceilalti. Dar nu isi da seama ca de fapt transmite mesajele trunchiat, insuficient, ca nu comunica exact ce simte, iar pe de alta parte ca nu are o perceptie reala a lucrurilor, ca umple golurile de informatie cu presupuneri. Din pacate, noi toti ne bazam pe extrem de multe presupuneri. Ei bine, consilierul utilizeaza un set de instrumente psihologice, cele mai multe de auto-cunoastere, dar si de activare a unor resorturi interne latente sau „invizibile” clientului.

Procesul de consiliere: cursa cu obstacole si revelatii

Mai e ceva care trebuie lamurit. Felul in care decurge un proces de consiliere. Atunci cand cineva vine la un proces de consiliere, incepe invariabil asa: ”Nevoia mea este asta!”. Iar consilierul in cariera petrece primele doua sedinte in procesul de construire a relatiei si de constientizare a clientului privind nevoia sa reala. De care, de cele mai multe ori, nu este constient. Nu pentru ca ar trebui cautata in cu totul alt plan al existentei lui, ci pentru ca, adesea, nevoia perceputa de el este doar o consecinta a unei nevoi cu implicatii mai largi si mai profunde. Este vorba despre o coborare dinspre efectele vizibile catre cauzele de baza. Un demers deloc simplu, dureros cateodata, catre identificarea unei nevoi mai ample, care cere pasi mici si multi. Tu, consilierul, il ajuti sa se descopere pe sine, prin acest proces de auto-cunoastere.

Cand te intervievezi pe tine insuti...

Din reactiile celor mai multi, as spune ca interviul auto-administrat provoaca cel mai mult. Este unul dintre zecile de exercitii pe care un client le parcurge, asistat sau independent. Un set de intrebari care par atat de elementare, incat aproape ca iti este rusine ca nu ti le-ai pus vreodata. Dar de fapt contin in ele esenta oricarui destin constient de el insusi. Socul acestui interviu vine si din faptul ca este asternut pe hartie. In mod sigur ne-au trecut tuturor prin cap acele intrebari la un moment dat, fulgurant. Dar le-am pasat de cele mai multe ori. Abia cand scoatem gandul din cap si il scriem pe hartie, dar mai ales cand il citim, abia atunci il deslusim, abia atunci ne dam seama de intelesurile si semnificatiile lui pentru noi. Consilierul in cariera este de fapt o oglinda, care reflecta vorbe: „adica tu imi spui asta si de fapt vrei sa spui asta?” Noi, consilierii, operam mult cu un concept din psihologie, potrivit caruia, „harta nu este teritoriul”. Vedem amandoi acelasi obiect; dar reprezentarea lui, pentru fiecare persoana, este diferita. Pentru ca tine de background-ul cultural, educational, social. Barierele, convingerile limitatoare, se construiesc foarte usor, iar rolul consilerului este tocmai acela de a-si ajuta clientul sa le observe, sa le analizeze obiectiv iar, in final, sa le poata elimina.

Cat de mare este nevoia de consiliere in Romania

Daca vorbim despre legatura omului activ cu piata muncii, nevoia de consiliere creste rapid, pe de o parte pentru ca mediul de lucru a intrat intr-o dinamica accelerata, atat din persectiva modificarii continue a structurii joburilor si a competentelor necesare, cat si a mijloacelor de comunicare si relationare la locul de munca. Asadar, in sfera gasirii unui loc de munca, a identificarii domeniului care ti se potriveste, a reorientarii profesionale, un specialist te poate ajuta sa iti atingi obiectivul rapid, scutind mult din timpul pe care l-ai pierde tatonand de unul singur diverse variante. Exista ingrijorator de multi tineri romani care trec prin cate doua, trei facultati, sau meserii, pana descopera ce li se potriveste si ii face fericiti. Pe de o parte nu e rau, cu conditia ca, in acest timp sa acumuleze competente si abilitati transferabile. Adica acele cunostinte si indemanari pe care le pot folosi in diverse locuri de munca.

Consilierul in cariera – o meserie care se invata la orice varsta

Practic, oricine poate fi consilier in cariera. Chiar si o persoana de peste 50 de ani, dupa absolvirea cursului dedicat si obtinerea acreditarii nationale. Ba chiar, acesta este un caz fericit: experienta bogata de viata si profesionala (indiferent de domeniu) sunt atuuri care garanteaza o intelegere mai rafinata a psihologiei si comportamentelor umane, care usureaza procesul de insusire a competentei profesionale de consilier si valorizeaza actul de consiliere in sine. Singura limita apare, ca si la psiholog, in recomandarea ca persoana consiliata si consilierul sa nu se cunoasca dinainte. Am avut la curs preponderent studenti sau absolventi de Psihologie, membri ai unor asociatii care doresc sa introduca si acest serviciu in activitatea lor, oameni care au ales sa isi faca o cariera in domeniu. Dar sunt si profesionistii HR din companii, care doresc sa invete cum sa-i sprijine mai bine pe angajati, cum sa conceapa programe de dezvoltare personala, care sa vina in intampinarea strategiilor organizatiei.

Rasplata consilierului

Vorbim despre o rasplata pe care o simti doar daca iubesti oamenii, daca bucuria lor te bucura si pe tine. Iar un consilier in cariera isi alege acest drum tocmai pentru ca are vocatia, deschiderea catre oameni. Asadar, rasplata suprema e in sine: sa ii ajuti sa se apropie de ei insisi, sa vezi cum, sub ochii tai, oamenii incep sa se descopere pe sine, sa fii martorul revelatiilor, a devenirii lor in autentic. E minunat sa ii asisti in timp ce isi creeaza repere proprii la care sa se raporteze, scapand de presiunea de a fi in concurenta cu ceilalti. Mai mult chiar, ii inveti pe oameni sa se orienteze in functie de valori, de credinte. Iar credintele sa fie solide, nu din categoria „asa se spune”, „asa se face”.

In loc de concluzii si sfaturi...

Acum o suta de ani, destinul unui viitor adult era in mana parintilor: ei te maritau, insurau, te duceau catre o meserie, pentru ca „stiau ei mai bine decat tine ce iti trebuie”. Acum avem aceasta fantastica sansa de a ajunge sa ne purtam asa cum suntem. Oamenii trebuie sa inteleaga ca este esential sa te intorci catre tine, sa te cunosti, sa devii un om mai bun, mai zambitor. Care stie incotro merge. Si cum merge. Daca tu iti cunosti reperele, stii si cum sa ajungi la ele; deci nu ai de ce sa mergi incrancenat si singur pe strada si prin viata. Inclusiv prin cariera.

Sursa foto: Rawpixel.com, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri