Intrebarea inceputului de an: Se mai poarta IT-ul in 2016?

Fiecare an are vedetele lui in recrutare: In 2007 recrutam oameni de vanzari, in 2008 personal pentru banci, pe partea de suport… in 2009 am schimbat directia si am recrutat, in mare parte agenti de colectare. Dupa ce ne-am obisnuit cu criza, au revenit, la inceput timid, apoi din ce in ce mai puternic si constant, solicitarile de recrutare de oameni de vanzari si a intrat pe directie ascendenta recrutarea IT.

Iar de aici, in fiecare an, s-a purtat din ce in ce mai mult IT-ul. Cu un deficit de personal care a ajuns deja la jumatate de milion de IT-isti in Europa, numarul inca generos de IT-isti romani, multi dintre ei vorbitori de limbi straine, a mentinut pana acum Romania pe podiumul IT-ului.

Multe companii si-au relocat aici centrele de suport tehnic, aducand catre Romania operatiuni pe care pana acum le derulau prin TAC-urile si Noc-urile din alte tari europene sau asiatice si la fel de multe au descoperit ca au gasit aici zona propice pentru investitii in centre de dezvoltare software. Pe harta investitorilor IT, pe langa Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara au aparut noi zone de interes: Targu Mures, Brasov, Sibiu, Pitesti si Craiova care, desi nu prezinta potentialul Bucurestiului sau al Clujului, incep pas cu pas sa atraga tot mai multe companii.

Cu o crestere de aproape 70 % fata de 2011 IT-ul este sectorul cu un potential urias pentru Romania si merita sa se bucure de toata atentia necesara din partea factorilor politici. De implicarea acestora depinde atat cresterea investitiilor in zona de IT, cat si formarea de personal calificat si competent in domeniu.

Pentru 2016 avem insa doua directii de urmarit, cu impact direct asupra ritmului de crestere al acestui domeniu.

Citeste si:
Cum afectează munca de la distanță cultura organizațională
Cum afectează munca de la...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Prima tine de lipsa politicilor consolidate, menite sa sustina cresterea acestui sector, sa incurajeze inovatia si investitiile in dezvoltare si cercetare. Scutirea de taxe pentru programatori, masura implementata in ultimii ani, desi binevenita, este deja insuficienta pentru amploarea si ritmul de crestere al acestui sector.

Cea de-a doua tine de deficitul de personal din acest sector, accelerat pe de o parte de migratia fortei de munca si, pe de alta parte, insuficient contrabalansat de numarul de absolventi de profil. Rata de promovare a examenului de bacalaureat, numarul redus de studenti care reusesc sa finalizeze studiile de licenta, limitarea numarului de studenti care pot fi admisi in programele de pregatire universitara, conditionata direct de spatiul si numarul de cadre didactice necesare, sunt aspecte care au impact negativ asupra cresterii acestui sector.

Potential avem, cerere exista, proiecte sunt si vin din belsug, e nevoie de oameni care sa le implementeze. Marea provocare a acestui sector va fi in 2016 nu doar sa isi mentina cresterea, dar si sa faca suficienta galagie pentru a fi adus pe lista de prioritati.


Citeste si:
Care au fost cele mai căutate locuri de muncă, în ultima lună de vară
Românii au căutat aproape...

Cristina Savuica este Chief Happiness Officer la compania de recrutare si consultanta in resurse umane Lugera.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri