De ce este esentiala stabilirea unor obiective profesionale pentru cariera ta dar si pentru viata ta personala?

Poate ca iti este cunoscut scenariul in care alegi sa te lasi purtat de val, sa astepti ca lucrurile sa se rezolve de la sine fara sa ai un obiectiv profesional sau un plan bine pus la punct in ceea ce priveste directia in care se indreapta cariera ta.

Mai devreme sau mai tarziu te vei confrunta cu siguranta cu o problema destul de mare: cand te vei trezi la realitate, vei fi nevoit sa iesi din starea de pasivitate care iti da o senzatie de confort si siguranta si te vei simti putin pierdut sau, mai rau decat atat, vei simti ca poate ti-ai asumat un rol pe care altii ti l-au impus, indepartandu-te astfel de ceea ce iti doresti si de ceea ce inseamna pentru tine o cariera de succes.

Cum te ajuta un obiectiv profesional sa obtii o cariera de succes

1. Te motiveaza sa actionezi

Psihologul american Edwin Locke este cunoscut pentru teoria sa conform careia stabilirea unui obiectiv profesional este primul pas pentru a-ti gasi motivatia de care ai nevoie pentru a actiona. Conform Yourbusiness.azcentral.com, aspiratiile tale legate de cariera sunt cele care determina cat de mult te implici in munca ta; fara sa stii ce vrei sa obtii atat pe plan profesional cat si pe plan personal nu ai cum sa ajungi prea departe intrucat nu vei gasi acel imbold ascuns care te impinge sa faci ceva.

2. Te incurajeaza sa iti gestionezi timpul eficient

In momentul in care stii care este scopul tau profesional, iti este mai usor sa iti stabilesti prioritatile. Asta inseamna ca vei sti care sunt activitatile la care trebuie sa renunti cata vreme acestea nu contribuie la atingerea telurilor. Astfel iti faci un plan care te ajuta sa te folosesti intr-un mod constructiv de timpul si de resursele pe care le ai la dispozitie, conform Mindtools.com.

3. Te determina sa iti infrunti temerile

Cui nu ii este teama de schimbare si de esec? Un obiectiv profesional te poate stimula sa iti depasesti limitele impuse de aceste temeri. De multe ori ai nevoie de un asemenea scop care sa te forteze sa infrunti marea provocare reprezentata de frica de necunoscut.

4. Iti da mai multa incredere in propriile forte

Nimic nu se compara cu satisfactia pe care o ai cand iti atingi un scop care a implicat mult efort din partea ta. Este greu, intr-adevar, dar odata ce reusesti sa obtii ceea ce ti-ai propus de mult timp vei avea mai multa incredere in propriile forte intrucat iti demonstrezi in felul acesta ca esti in stare sa realizezi ceva maret la jobul tau.

obiectiv profesional

Sursa foto: StartupStockPhotos/ Pixabay.com

5. Te ajuta sa iti atingi potentialul

Performanta ta la locul de munca are de suferit daca inca nu stii ce vrei cu adevarat de la cariera ta. De fapt, dezvoltarea ta profesionala depinde de stabilirea unor teluri; cum sa dai tot ce e mai bun din tine daca nu stii unde vrei sa ajungi in viata? Obiectivele profesionale iti influenteaza perseverenta si ambitia intr-un mod pozitiv; te fac sa te folosesti cat mai bine de cunostintele pe care le ai dar si sa asimilezi altele noi care te-ar putea ajuta pe viitor sa devii cea mai buna versiune a ta, potrivit Fastcompany.com.

6. Iti ofera o perspectiva clara

Confuzia pe care o simti atunci cand te gandesti la cariera ta este generata in mare parte de faptul ca nu acorzi destul de multa atentie viziunii tale asupra implinirii profesionale. Daca insa iti setezi un obiectiv profesional, nu numai ca scapi de dezordinea gandurilor care te tin in loc dar te si poti concentra mai bine la lucrurile pe care trebuie sa le faci.

7. Te face sa preiei controlul asupra carierei

Poate parea mai usor sa ai un stil de viata haotic care nu implica prea multa munca si care se bazeaza intr-o oarecare masura pe ideea ca este mai bine sa lasi totul in seama destinului sau a norocului. Conform Forbes.com, convingerea ca intr-o zi vei fi recunoscut pentru abilitatile si potentialul tau fara sa investesti efort, este eronata. Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a scapa de aceasta atitudine delasatoare este sa iti stabilesti un obiectiv; numai astfel poti ajunge sa detii controlul asupra vietii tale profesionale.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri