Angajatii romani sunt printre cei mai prost platiti din Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria inregistrand cele mai scazute costuri ale fortei de munca. Cu o medie de cinci euro pe ora, castigam de cinci ori mai putin majoritatea membrilor UE, se arata in datele Eurostat.

Astfel, potrivit datelor statistice, Romania a avut anul trecut un cost mediu cu forta de munca de cinci euro pe ora, iar Bulgaria de 4,1 euro pe ora, acestea fiind cele mai mici valori din Uniunea Europeana. La polul opus, se situeaza Danemarca cu 41,3 euro pe ora si Belgia cu 39,1 euro pe ora.

Costul orar cu mana de lucru include costurile cu salariile si costurile non-salariale precum contributiile sociale platite de angajatori.

La nivelul Uniunii Europene, costul orar cu forta de munca (excluzand agricultura si administratia publica) a fost estimat in anul 2015 la 25 de euro, ceea ce inseamna ca acest indicator este de cinci ori mai ridicat ca in Romania, iar in zona euro la 29,5 euro.

Potrivit statisticii, in perioada 2014-2015, costurile cu forta de munca au crescut cu doua procente in UE si cu 1,5% in zona euro. Cele mai mari cresteri ale costurilor orare cu forta de munca au fost inregistrate an Romania (+8,3%) si Bulgaria (+7%), iar cele mai mici in Danemarca si Croatia, in ambele de 1,7%.

Sursa foto: ptnphoto, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri