Este esential sa stabilesti anumite limite in viata ta profesionala. Iata cateva dintre sacrificiile pe care nu ar trebui sa le faci pentru cariera ta.

Ni se spune tot timpul ca pentru a avea o cariera de succes trebuie sa ne sacrificam viata personala; doar muncind incontinuu putem avansa. Ceea ce nu ni se spune este ca, paradoxal, sacrificiile pe care le facem pentru jobul nostru ne pot afecta modul in care ne dezvoltam pe plan profesional. Cu alte cuvinte, nemultumirile care se strang treptat pe plan personal din cauza faptului ca stai peste program la munca, ca lucrezi si in timpul weekend-ului te fac sa nu mai privesti cu acelasi optimism realizarile legate de jobul tau.

Pentru a putea obtine un echilibru in ceea ce priveste viata personala si jobul nostru, este nevoie sa ne detasam putin de atitudinea de supererou pe care o adoptam de atatea ori la munca crezand ca vom putea rezolva totul intr-o singura zi. Asta inseamna mai putine sacrificii, mai multa munca productiva. Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile importante pe care nu ar trebui sa le sacrifici pentru jobul tau.

Nu ai grija de sanatatea ta

Poate nu iti dai seama atat de usor ca preocuparea excesiva fata de sarcinile tale si stresul acumulat care nu iti permite sa te relaxezi nici cand ajungi acasa constituie o forma subtila de abuz asupra sanatatii tale. Desigur, cand esti tanar ai senzatia ca esti invincibil; te vei bucura mereu de o sanatate de fier.

Este vorba de o iluzie a momentului prezent; o indulgenta care te face sa adopti un stil de viata nesanatos din cauza convingerii eronate ca doar facand astfel de sacrificii poti fi fericit. Cat de multumit vei fi de realizarile tale profesionale in momentul in care te vei confrunta cu o stare de sanatate precara? Incepe prin a lua mai multe pauze scurte; cu timpul ele te pot ajuta sa te eliberezi de stres si sa iti pui in ordine gandurile si prioritatile. Gandeste-te mai apoi la ce alte compromisuri iti permite jobul sa faci.

Nu ai timp de familie

Conform Themuse.com, multi privesc jobul ca un mod de a-si intretine familia, traind cu impresia ca de fapt se sacrifica pentru aceasta. Intentiile noastre sunt, desigur, cat se poate de bune: vrem sa facem rost de bani pentru ca familia noastra sa nu fie nevoita sa se confrunte cu datorii sau cu acele situatii in care nu isi pot permite sa se bucure de o scurta vacanta sau de alte lucruri mai marunte. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la tine.

Dupa multi ani de munca, cand va fi prea tarziu, vei fi trezit la realitate de un adevar crunt: persoanele dragi nu vor trai pentru o eternitate. In acea clipa este posibil sa regreti ca nu ai petrecut mai mult timp cu familia ta care poate ar fi fost mai fericita daca ar fi reprezentat o prioritate pentru tine.

Iti pui in pericol identitatea

Intorsatura pe care o ia viata ta atunci cand jobul tau te determina sa renunti la hobby-urile tale sau la acele activitati care te definesc intr-o oarecare masura nu este tocmai placuta. Mai mult decat atat, ai nevoie de acel timp dedicat special tie pentru a putea scapa de stres sau chiar si pentru a interactiona cu noi idei, persoane si perspective.

Succesul in cariera nu ar trebui sa presupuna o izolare sau o renuntare la sine ci o evolutie bazata in principiu pe modul inteligent de a gestiona gandurile, emotiile si faptele astfel incat sa existe intotdeauna un echilibru. Insa nu trebuie sa excludem faptul ca fiecare are propriul sau fel de a-si gasi echilibru; unii se regasesc mai mult in munca lor decat in orice altceva.

Iti compromiti integritatea

Potrivit Thejobnetwork.com, trebuie sa gasesti un echilibru si in ceea ce priveste adaptarea valorilor la cariera ta. Trebuie sa existe mereu o concordanta intre convingerile pe care le ai si faptele tale. Daca insa drumul tau spre o cariera de succes implica renuntarea la valorile morale probabil ai gresit calea. Poate parea la prima vedere o viziune limitata si usor naiva insa cu siguranta trebuie sa existe si alt mod de a ajunge in frunte. Probabil un mod mai greu, dar nu imposibil. Mereu exista alte variante iar posibilitatea de a alege iti apartine.

Nu ai viata sociala

Un alt sacrificiu pe care nu ar trebui sa il privesti cu indulgenta este faptul ca esti nevoit sa renunti si la prietenii tai. Problema apare atunci cand singurele persoane cu care interactionezi sunt colegii tai de la birou, conform Inc.com.

Intr-adevar, pentru a avansa in cariera trebuie sa dedici mai mult timp progresului profesional fie ca este vorba de dezvoltarea anumitor abilitati sau de insusirea unor noi cunostinte. Din nou, asta nu inseamna ca esti nevoit sa te izolezi de prietenii tai. Priveste-o ca pe o provocare: trebuie sa gasesti un mod eficient de a-ti gestiona timpul astfel incat sa ai cateva ore la dispozitie pentru o intalnire cu acestia.

Demnitatea ta are de suferit

Inainte de a face orice pas pentru a avansa profesional gandeste-te cat de departe esti dispus sa mergi pentru jobul tau. Un sef sau un colectiv care nu iti respecta nevoile si care chiar te insulta constant nu merita atentia ta. Poti recurge la un comportament de suspunere oarba sau poti deschide bine ochii pentru a cauta un alt loc de munca. Alegerea, din nou, iti apartine.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri