Antreprenoriatul este un domeniu in care oamenii fac greseli, insa sunt binevenite, intrucat duc la perfectionarea "produsului" final. In acest context, indivizii care nu isi permit sa greseasca ar trebui sa se gandeasca de doua ori daca sa aleaga calea antreprenoriatului, a declarat un profesor al Universitatii WU din Viena.

"Un antreprenor face greseli, 50% dintre inovatii sunt esecuri la final, despre care nu stim dinainte. Ne confruntam cu nesigurante, iar pentru a le trata cu calm trebuie sa avem o atitudine pozitiva si proactiva asupra esecului si in ceea ce priveste greseala. Oameni care incearca din rasputeri sa nu faca greseli nu ar trebui sa incerce sa devina antreprenori si trebuie sa stie ca nici manageri buni nu vor fi vreodata", a declarat profesorul Nikolaus Franke, director al Institutului de Antreprenoriat si Inovatie de la Vienna University of Economics and Business.

Potrivit acestuia, abilitati antreprenoriale au toti oamenii.

"Abilitati antreprenoriale au toti oamenii, cei care si formeaza companii sunt doar o grupa. Vorbim aici de caracteristici care tin de asumarea riscurilor, de a avea initiative proactive, de asumarea mai multor responsabilitati. De asemenea, in ceea ce priveste considerarea unei schimbari ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenintare. Ceea ce stim este ca oamenii au aceste caracteristici, sunt nascuti cu multe dintre ele, insa trebuie dezvoltate, in primul rand, prin aplicarea lor in practica", a explicat profesorul Nikolaus Franke.

Exact ca in muzica, nu exista un chitarist care sa se fi nascut bun. Oamenii au ceva ce aduc cu ei, au simt muzical innascut, insa trebuie sa invete cum sa "lucreze” cu corzile. Aici intervine scoala, care faciliteaza invatarea.

Antreprenoriatul trebuie invatat inca din gradinita

Profesorul universitar a explicat ca notiunile despre antreprenoriat ar trebui predate inca din gradinita, sub forme usor de inteles de catre cei mici, astfel incat acestia sa aiba succes ulterior in cariera.

"Nu sunt multumit cu situatia actuala (n. red in ceea ce priveste invatarea antreprenoriatului in sistemele de educatie). Cred ca trebuie ca acest training al antreprenoriatului sa inceapa mult mai devreme. De fapt, antreprenoriatul ar trebui invatat inca de la gradinita. Nu in modul teoretic, ci in joaca, astfel incat copiii sa creasca cu o «setare» pentru antreprenoriat, pentru ca aceasta este calitatea secolului 21. La fel cum scrisul era in secolul al 19-lea si abilitatile de lucru cu computerul au fost poate in secolul al 20-lea", a mai spus Franke.

La gradinita este foarte importanta intarirea partii creative. Ceea ce observam in multe sisteme educationale, este faptul ca li se spune copiilor ca sunt perfecti daca nu gresesc. Iar un antreprenor face greseli

Potrivit acestuia, institutiile europene de invatamant ar trebui sa se inspire din modelul american, in care elevii si studentii sunt confruntati cu situatii dificile, care nu pot fi rezolvate prin activitati de rutina, motiv pentru care ei trebuie sa inoveze.

Vienna University of Economics and Business (WU) este cea mai mare universitate de business din Europa, cu peste 23.000 de studenti.

Citeste si Profesor MBA: Antreprenorii ar trebui sa isi impartaseasca proiectele cu cat mai multi oameni, nu sa le protejeze ca pe niste bebelusi

Sursa foto: file404, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri