Ministerul Economiei va incheia un parteneriat cu mai multe universitati din tara pentru a organiza cursuri de antreprenoriat, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

"Sunt mai multe forme de educatie antreprenoriala pe piata, dar intrebarea este ce facem cu universitatile de stat. Lucram la un proiect pe care il vom lansa in curand. Am semnat un protocol cu toate universitatile relevante din Bucuresti si marile orase. Vom organiza workshop-uri pentru studenti in care ne vom concentra exclusiv pe ideea de business plan: cum sa iti fac un plan de afaceri. Ar trebui sa schimbam lucrurile si in scoala generala si in liceu, dar mai ales in facultate", a afirmat Vrinceanu in cadrul conferintei de presa de lansare a programului EY- Entrepreneur of the Year.

El a mai spus ca trainingurile vor fi sustinute de antreprenori si specialisti in business. Oficialul nu a oferit mai multe detalii, el afirmand ca mai multe informatii vor fi furnizate in cadrul unei conferinte de presa pe care Ministerul o va organiza in aceasta saptamana.

86% dintre tinerii antreprenori cred ca scoala nu i-a pregatit sa conduca o afacere

61% dintre antreprenorii romani cred ca in ultimul an educatia antreprenoriala s-a imbunatatit, in timp ce 22% cred ca nu s-a imbunatatit, nici deteriorat, arata studiul Barometrul antreprenoriatului romanesc, realizat de EY si Raiffeisen Bank pe baza raspunsurilor a 350 de oameni de afaceri.

Pe de alta parte, 6% cred ca nivelul de educatie antreprenoriala din Romania a scazut in ultimul an, iar 2% cred ca s-a diminuat considerabil.

Citeste si:
Sansa pentru studentii care vor sa munceasca in Germania la vara
Sansa pentru tinerii care vor...

De asemenea, 61% dintre antreprenori maturi cred ca scoala/universitatea nu ii pregateste pe antreprenori pentru a conduce o afacere, in timp ce pentru antreprenorii de start-up procentul creste la 86%. Pe de alta parte, 31% dintre antreprenorii maturi cred ca scoala ii ajuta pe antreprenori in a dezvolta un business. Doar 11% dintre antreprenorii tineri cred insa ca scoala le-a fost de folos in actuala cariera.

Intreprinzatorii romani spun ca principalele obstacole pe care le intampina in business sunt cadrul fiscal si legislativ (35%), birocratia (17%), instabilitatea legislativa (13%), accesul la finantare (8%), atitudinea institutiilor statului fata de contribuabili (5%), nivelul scazut al educatiei, inclusiv al celei antreprenoriale (5%), starea economiei locale si decalajele de dezvoltare (4%) si lipsa fortei de munca (4%).

Lipsa fortei de munca, principala bariera in industria de turism

"Lipsa de forta de munca este o mare bariera pentru actualii si viitorii antreprenori. De exemplu, in zona de turism avem o mare problema in identificarea angajatilor. Lansam un proiect alaturi de Institutul Cultural Francez si alti actori privati prin care vom incerca sa gasim solutii pentru partea de resurse umane in industria de turism. Evident, este necesara si implicarea actorilor din mediul privat', a mai spus Vrinceanu.

De altfel, fondator al grupului City Grill, unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul restaurantelor si cafenelelor, declara in cadrul aceleiasi conferinte ca in domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) cea mai mare problema este lipsa de personal calificat.

Citeste si:
Dodo Pizza va angaja 20 de nepalezi in pizzerii, in 2020
Dodo Pizza va angaja, anul...

Citeste si:

Dragos Petrescu: Eliminarea coruptiei si taxele ultra-liberale luate de un guvern socialist au dus la antreprenoriat


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Combustibil deasupra unor scoli, iritatii si probleme respiratorii