Piata fortei de munca se afla intr-o continua transformare, fiind afectata de numerosi factori. Datoria ta este sa te asiguri ca ramai un candidat competitiv, care stie sa se valorifice corect si eficient. La fel ca si asteptarile angajatorilor, si beneficiile oferite de acestia se modifica de la an la an, diversificandu-se considerabil si adaptandu-se asteptarilor candidatilor.

Fie ca vorbim despre joburile din Bucuresti, fie ca este vorba despre locurile de munca din restul tarii, companiile au dezvaluit care sunt salariile pe care sunt dispuse sa le ofere si ce contine pachetul de extrabeneficii, iar candidatii au mentionat care sunt asteptarile salariale in functie de domeniul de interes.

Evolutia salariilor in 2016

Daca anul trecut 60% dintre angajatorii care au raspuns la intrebarile survey-ului „Piata fortei de munca in 2016” realizat de Hipo.ro erau de parere ca vor creste salariile angajatilor, anul acesta numarul companiilor cu previziuni pozitive a crescut cu zece procente. Mai mult, 11% dintre acestia cred ca salariile vor creste cu mai mult de 10% si doar 28% cred ca vor ramane constante.


Cum influenteaza domeniul de activitate asteptarile fata de remuneratie

In ceea ce priveste asteptarile candidatilor, acestea variaza in functie de domeniul in care acestia lucreaza. Daca pentru cei cu mai putin de un an experienta de lucru asteptarile sunt similare atat in domeniul business, cat si in cel tehnic, lucrurile se schimba in cazul celor cu peste 3 ani experienta. Candidatii din domeniul tehnic asteapta sume intre 4500 si 5000 de RON, iar cei din domeniu business variaza intre 3000 si 4000 de RON.

Diferentele sunt notabile si in cazul candidatilor din Bucuresti si cei din restul tarii. Dupa ce acumuleaza intre 1 si 3 ani experienta, candidatii din domeniul business si din provincie au asteptari salariale care pornesc de la 2000 de RON, pe cand cei din capitala isi doresc cel putin 3000 de RON. Diferenta ajunge pana la 1500 de RON in cazul candidatilor cu peste 5 ani experienta.

Cat cantareste experienta in determinarea valorii unui candidat

In cazul candidatilor din domeniul tehnic, punctul de pornire este unul comun: candidatii fara experienta se asteapta la un salariu net de 2000 de RON. Dupa primii ani de lucru, insa, diferentele sunt de aproximativ 1000 de RON intre Bucuresti si provincie. Candidatii cu peste 5 ani experienta din capitala asteapta un salariu de cel putin 6000 de RON, pe cand cei din provincie se opresc la 4500 de RON.

Topul industriilor in functie de salariile oferite

Domenii Salarii (Ron)
Tehnologia Informatiei - Servicii Informatice 4.483
Industria extractiva 4.411
Intermedieri financiare si asigurari 4.107
Transporturi aeriene 3.821
Telecomunicatii 3.198

La finalul anului 2015 Institutul National de Statistica a realizat un top al industriilor in functie de salariile oferite. Din acele industrii care ofera joburi pentru studii superioare, pe primul loc se afla Tehnologia Informatiei – Servicii Informatice, unde salariul mediu net ajunge la 4483 de RON. La o diferenta mica se afla Industria Extractiva – cu 4411 RON. Tot peste pragul de 4000 de RON ajunge si Industria de Intermedieri Financiare si Asigurari. Pe ultimele doua locuri se afla Transporturile Aeriene – cu peste 3800 de RON si Telecomunicatiile – cu 3198 RON.

In luna noiembrie 2015, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.918 RON, cu 175 de RON mai mare decat in aceeasi luna a anului 2014. In ciuda acestei diferente, topul de mai sus nu s-a modificat ca si industrii fata de 2014, ci doar ca pozitionare a lor. Astfel, in 2014, pe primul loc se afla Industria Intermedierilor Financiare si Asigurarilor, Urmata de Tehnologia Informatiei si Transporturi Aeriene. Pe ultimele doua locuri s-au aflat Industria Telecomunicatiilor si Industria Extractiva.


Care sunt extra beneficiile pe care angajatorii le-au integrat ofertei de munca in 2016

In topul beneficiilor pe care angajatorii le-au ales in 2016 – valabile nu doar pentru locurile de munca din Bucuresti - se afla tichetele de masa, asigurarile medicale private si suportul financiar pentru training-uri. Este prima data cand cel din urma ajunge in top 3 beneficii, ceea ce arata dorinta companiilor de a avea forta de munca bine pregatita si competenta si disponibilitatea lor de a investi in acest aspect. Astfel, 97% dintre angajatori maresc sau pastreaza constante bugetele de training, investind in dezvoltarea profesionala a angajatilor pe termen lung.

Cele trei beneficii mentionate sunt urmate de oferirea unui laptop de serviciu sau deschiderea angajatorilor catre un program de lucru flexibil. Primele de Pasti sau de Craciun sunt si ele mentionate, precum si cele de concediu sau decontarea transportului angajatilor (prin vouchere de taxi sau benzina sau decontarea abonamentelor pentru transportul in comun). Abonamentele la sala de fitness, decontarea
mesei de pranz sau pensia privata au intrat si ele in topul extra beneficiilor.

Accentul cade, deci, anul acesta pe dezvoltarea profesionala a angajatilor prin oferirea de suport de training si cursuri. Peste 10% dintre respondenti includ training-urile ca beneficiu deja acordat pe langa salariu. Acest lucru poate ajuta nu doar compania, ci si angajatii pe termen lung. Indiferent de parcursul profesional in companie, certificarile si competentele obtinute raman in CV si se pot dovedi utile la urmatorul job in cazul in care candidatul pastreaza domeniul de activitate.

Aproximativ 80% dintre angajatori ofera predictii optimiste si prevad o crestere a numarului de angajati in 2016. Numarul pozitiilor scoase la concurs pentru manageri ramane constant, insa creste numarul joburilor pentru JUNIORI cu 3 procente. Acesta este, deci, momentul sa investesti in cariera ta si sa iti cauti jobul perfect – fie ca esti la inceput de cariera, fie ca te-ai decis sa evoluezi din punct de vedere profesional intr-o alta directie.

Pune-ti CV-ul la punct, evalueaza-te corect si pregateste-te corespunzator de interviurile de angajare si de interactiunea cu companiile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri