Principalele provocari, dar, in acelasi timp, si masuri care pot imbunatati educatia din Romania sunt descentralizarea sistemului educational, formarea continua a profesorilor, cresterea salariilor la cel putin 700 de euro si scaderea numarului de elevi la clase, a declarat pentru wall-street.ro Fabiola Hosu, CEO si fondator al institutiei de invatamant privat Questfield School.

"Credem ca, pentru educatia din Romania, principala provocare ramane procesul de descentralizare, si anume transferul de autoritate, responsabilitate si resurse catre unitatile de invatamant si comunitatea locala in ceea ce priveste luarea deciziilor si managementul general si financiar. Acest lucru implica participarea factorilor non-administrativi, adica a parintilor, a ONG-urilor, a mediului de afaceri, a asociatiilor profesionale, a partenerilor sociali (reprezentanti ai societatii civile) la procesul de luare a deciziilor", a explicat Fabiola Hosu.

Mai mult, potrivit antreprenoarei, sistemul de invatamant ar trebui sa fie un organism viu care sa se muleze pe nevoile actuale ale societatii.

Ea a adaugat ca principale solutii pentru sistemul actual:

  • alocarea a 6% din PIB pentru educatie;
  • selectia si pregatirea riguroasa a profesorilor;
  • implementarea masteratului didactic;
  • pregatirea permanenta a profesorilor, inclusiv trimiterea lor in stagii in afara tarii;
  • salarizare competitiva cu un minimum de 700-800 euro net pentru debutanti;
  • reforma profunda a curriculumului;
  • o infrastructura care sa permita maximum 20-25 de elevi in fiecare clasa.

"Pregatirea profesorilor trebui facuta serios, cu masterat didactic. De asemenea, formarea lor se poate realiza prin stagii, inclusiv in strainatate, unde sa vada exemple de bune practici, sau sa viziteze scolile private din tara. Iar salariile profesorilor nu ar trebui sa fie mai mici de 700-800 de euro pe luna", a explicat Hosu.

Numarul de copii la clasa trebuie sa fie mai mic, profesorii nu au cum sa faca fata la 40. Macar sa fie 20-25 intr-o clasa, pentru ca altfel nu poti sa lucrezi decat frontal, desi ne dorim metode moderne de predare

In ceea ce priveste descentralizarea managementului scolilor ar trebui sa aiba loc urmatoarele schimbari:

  • scolile sa isi gestioneze resursele umane;
  • cadrele didactice sa aiba raspunderi sporite in dezvoltarea institutionala;
  • scolile sa aiba autoritatea (si resursele necesare) pentru a lua propriile decizii referitoare la dezvoltarea lor si dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice;
  • directorii sunt selectati si numiti de catre comunitate, folosind criterii transparente;
  • informatiile privind rezultatele invatarii si activitatea institutiei, in general, devin publice.

Fabiola Hosu a intrat in antreprenoriat in domeniul educatiei in anul 2003, cand impreuna cu o asociata a deschis gradinita Wonderland, in Piata Victoriei. Intre timp, in structura business-ului au aparut o serie de modificari in ceea ce priveste activele detinute si componenta partenerilor, asa cum arata site-ul propriu. In prezent, Fabiola Hosu conduce gradinita Questfield, cu sediu in Pipera.

Wall-Street.ro a lansat proiectul: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri