Nimic nu te ajuta sa intelegi cu adevarat un om mai bine decat sa afli prin ce a trecut, cum a reusit sa faca fata greutatilor si cum si-a gasit resursele de a merge mai departe.

Iar daca in cele din urma a obtinut succesul si a ajuns sa fie cunoscut de milioane de oameni, atunci experienta lui devine semnificativa pentru oricine, macar intr-o mica masura. Pentru ca, sa o recunoastem: exemplul personal este, de fapt, singura lectie cu adevarat legitima.

Iata o lista de carti autobiografice care te vor motiva sa depasesti obstacolele si sa mergi inainte catre propriul succes.

1. Mike Tyson - Undisputed Thuth

Scrisa cu sinceritate si talent, autobiografia celebrului boxer a fost una dintre surprizele editoriale ale anului 2013. Subiectul este oricum ofertant in sine, pentru ca viata lui Tyson a avut un traseu cat se poate de spectaculos. Plecat dintr-un ghetou din cartierul Brooklyn, Tyson a atins faima mondiala ca boxer profesionist, iar o vreme a dus o viata marcata de petreceri nebune, vicii si infractiuni.

Apoi a cazut. Compromis in ring, exclus din box, condamnat la inchisoare, falit si devenit subiect de glume, Tyson parea terminat. Si-a gasit insa puterea de a reveni, invatand din greseli si construindu-si de la zero o noua identitate. Undisputed Truth este o carte surprinzator de bine scrisa, aproape filosofica pe alocuri, iar unele pasaje sunt parca pregatite de a deveni citate.

2. Barack Obama - Dreams of My Father

Autobiografii

Cel mai puternic om al planetei are o poveste de viata foarte interesanta. Provenit dintr-o familie inter-rasiala, nascut in Hawaii, Barack Obama a fost crescut doar de mama sa inca de la varsta de doi ani. Cartea acopera perioada de tinerete a presedintelui SUA, anii de dinainte de viata politica, trecand prin toate frustrarile legate de varsta, rasa si conditie sociala. In paralel, Barack Obama incearca recuperarea imaginea tatalui absent, conturand-o din povestirile mamei si ale bunicilor.

De aici si numele cartii, Dreams of My Father.

3. Nelson Mandela - The Long Walk to Freedom

Autobiografia unuia dintre cei mai influenti lideri politici din toate timpurile, Nelson Mandela, a fost un best-seller inca de la aparitie. Naratiunea are un subiect demn de un roman: un om lupta pentru ideile sale egalitariste, iar pentru asta a plateste un pret colosal: 27 de ani de inchisoare. La capatul acestui supliciu il asteapta insa presedintia Africii de Sud si Premiul Nobel pentru pace.

Cartea The Long Walk to Freedom este scrisa intr-o nota modesta si optimista, armonizandu-se perfect cu portretul marelui om de stat.

4. Charlie Chaplin - My Autobiography

Autobiografii

Scrisa cu o sinceritate dezarmanta, cartea autobiografica a marelui pionier al cinematografiei descrie in detaliu o copilarie traita in saracie, pe strazile Londrei. Nascut intr-o familie din lumea teatrului, cu un tata alcoolic si o mama bolnava psihic, Charlie s-a indreptat de tanar catre lumea filmului, o lume care tocmai se nastea timid.

Citind cartea iti dai seama ca saracia este un laitmotiv al filmelor sale, o fantoma care pare sa-l fi urmarit pe Chaplin toata viata. In My Autobiography gasim asadar o fresca sociala si un document al istoriei cinematografiei, alaturi de portretul unui om absolut remarcabil.

5. John Cleese - So, Anyway...

Autobiografia lui John Cleese este in primul rand o lectura absolut savuroasa. Cunoscut mai ales ca membru fondator al celebrei trupe de umor Monty Python, britanicul John Cleese a avut o copilarie apasatoare. Nascut in clasa de mijloc a Regatului Unit, cu o mama isterica si un tata mereu pasiv si distant, Cleese a resimtit din plin rigorile absurde ale conservatorismului britanic. Copilaria sa, fara sa fie traumatizanta, l-a marcat atat de tare incat l-a condus catre ani de psihoterapie.

Din fericire, toate aceste lucruri au fost apoi exploatate umoristic de Cleese in cariera sa de actor si scenarist. Om cu o formatie academica, John Cleese a adus in divertismentul de televiziune umorul absurd, fronda isteata, curajul, ireventa, dar in primul rand a adus ceva ce ii lipsea cel mai mult: autoironia. So, Anyway... este nu doar o lectura placuta, dar si o privire insidioasa catre universul acestor “Beatles ai umorului”, cum au fost numiti membrii Monty Python.

6. Anthony Kiedis - Scar Tissue

Autobiografii celebre

Solistul trupei Red Hot Chili Peppers este un personaj foarte popular, iar trecutul sau este o poveste fabuloasa, spusa intr-o carte best-seller. Anthony Kiedis provine dintr-o familie destramata din Midwest, caruia viitorul nu parea sa-i rezerve nimic bun. La 11 ani se muta in Los Angeles pentru a locui cu tatal sau, care era dealer de droguri pentru celebritati. Formeaza trupa RHCP si incepe sa aiba succes, insa in viata sa isi fac loc abuzul de droguri si tot haosul asociat de regula cu viata de rock star, culminand cu moartea prietenului sau, Hillel Slovak, chitaristul trupei.

In final, Scar Tissue este nu doar o poveste inedita despre un tanar rebel, dar si o adevarata lectie despre vointa si incredere in sine.

7. Andrew Carnegie - The Autobiography of Andrew Carnegie

Magnat al otelului american si mare filantrop, Andrew Carnegie (1835-1919) a fost unul dintre cei mai bogati oameni care au trait vreodata pe aceasta planeta. Averea sa de atunci ar fi fost echivalenta cu 293,8 miliarde de dolari la nivelul anul 2007. Pentru comparatie, in 2007 averea lui Bill Gates nu depasea 100 de miliarde de dolari, si era deja cel mai bogat om al planetei.

Citeste si:

    Andrew Carnegie a pornit insa de la zero. Nascut intr-o familie saraca din Scotia, a lucrat de mic, ca tesator. Gonita de foamete, familia Carnegie s-a mutat in America. La 14 ani, Andrew Carnegie lucra ca mesager pentru serviciul de telegraf din Pittsburg. A fost apoi promovat ca secretar, iar dupa Razboiul Civil era deja Supraveghetor al Cailor Ferate din Pennsylvania.

    A inceput sa investeasca sume mici in companii promitatoare ce produceau otel, iar in 1892 fondeaza Carnegie Steel Company. Devenit multimiliardar, 1901 isi vinde compania lui J.P. Morgan, iar urmatorii 18 ani din viata si-i dedica unor cauze umanitare.

    Cartea The Autobiography of Andrew Carnegie este nu doar un exemplu de reusita in afaceri, dar si o fabuloasa cronica a visului american implinit. A alta scriere a sa inclusa in aceasta editie este The Gospel of Wealth si este exact ceea ce pare: o Evanghelie a prosperitatii.

    Citeste si:

      Sursa foto: Unsplash.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri