Despre angajatii din Big Four se stie de mult timp ca petrec multe ore la birou si fac o munca stresanta, insa, in ultima vreme, companiile cauta solutii pentru a asigura un echilibru in cariera si viata personala. Carmen Baibarac, HR director Deloitte Romania, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta ofera o serie de beneficii pentru a compensa orele lungi de munca cu flexibilitatea a timpului petrecut intr-o zi la birou si prin zile libere in perioadele cu activitate redusa.

Compania Deloitte are in prezent 589 de angajati, dintre care trei sferturi lucreaza in departamentul de taxe si de audit si un sfert lucreaza in zona de consultanta si de internal services (departamente suport).

"Se sta mai mult la birou in consultanta, am minti daca nu am recunoste. Ce incercam noi sa facem este sa flexibilizam programul de lucru pentru ca, de exemplu, in firma sunt doua categorii mari de angajati: categoria foarte tanara, care nu are copii si obligatii domestrice si angajati cu copii. Ca sa impacam nevoile ambelor categorii am introdus programul flexibil, mai exact, cei care au de lasat copii la scoala, gradinita pot sa vina mai tarziu la birou si sa isi faca cele opt ore mai tarziu de la birou. Pe de alta parte, cei tineri, daca sunt early starters, pot sa vina mai devreme sau, daca nu, sa vina mai tarziu. Insa cumva ca intre 10-17, cand clientii nostri ne cauta, lumea sa fie la birou sau cumva sa lucreze", a spus Baibarac.

In lunile iunie si iulie, angajatii din audit au vinerea libera

Ea a arata ca provocarea companiei este sa satisfaca nevoile oamenilor din departamente diferite, cu sezonalitate diferita a muncii.

"De exemplu, auditul are o sezonalitate, cea mai dificila perioada este in intervalul ianuarie-sfarsit de mai, cand toata lumea lucreaza mai mult decat ar trebui sa lucreze in mod normal, dupa care din perioada iunie-septembrie sezonul este mort. In august, nu gasesti pe nimeni la birou, toata lumea este in vacanta. In iunie si iulie, oamenii au vinerea libera, lucreaza doar patru zile, incercand sa compensam pentru perioada ianuarie-mai", a aratat managerul departamentului de HR al companiei de audit si consultanta.

Pe de alta partea, Carmen Baibarac a adaugat un angajat poate sa aiba rezultate bune si daca nu sta peste program.

Poti sa fii performant si daca nu petreci ore peste program la birou

Ea a explicat ca acest lucru este important de stiut, in contextul in care candidatii tineri nu mai sunt dispusi sa stea peste program la birou.

Este greu sa retii oamenii tineri in companie

Carmen Baibarac a vorbit despre caracteristicile noii generatii de candidati la joburi si a spus ca spre deosebire de generatiile anteriore, tinerii din generatia Y (nascuti intre anii 1980-2000) vin bine pregatiti la interviuri, stiu ce vor sa faca mai departe in cariera si "stiu sa se vanda".

"Tinerii se promoveaza foarte bine, iar comparativ cu acum 10 ani, nivelul a crescut fantastic, CV-urile sunt bunicele, fara greseli mari, iar oamenii se prezinta la interviu intr-o maniera foarte aducatoare de valoare pentru ei. Daca inainte lumea venea timorata la interviu si nu stia la ce sa se astepte, acum lucrurile s-au schimbat, vin cu sentimentul ca stiu ce au de spus, ca este un job pe care stiu sa-l faca, iar interesul lor este sa se vanda cat mai bine", a precizat directorul de HR.

Ea a aratat ca in domeniile audit si consultanta dintr-o suta de CV-uri primite, 50 de persoane sunt angajate. Aceasta cifra este una foarte buna, comparativ cu alte domenii, unde procentul de oameni care raman este de multe ori sub 10%.

Pe de alta parte, Baibarac a explicat ca este destul de greu sa retii oamenii in companii, in contextul in care organizatiile investesc in formarea lor sume importante, iar acestia, odata deveniti specialisti, sunt vanati de alte companii.

"Piata in care operam este una foarte volatila, oamenii pleaca dupa 2-4 ani, dupa ce intra in companie. I-am pregatit, stiu cum stau lucrurile si pleaca. Big Four este o pepiniera, oamenii cresc, isi iau calificarile profesionale si sunt foarte marketabili pentru industrie si nu numai. Li se ofera salarii mai mari, un mai bun work-life balance", a aratat Carmen Baibarac.

Bugetul de training se ridica la un milion de euro pe an

Compania Deloitte are anual un buget de un milion de euro pentru formarea profesionala a angajatilor.

"Formarea lor este un exercitiu continuu in companie. Cea mai mare investitie se face in primii cinci ani, aceasta este perioada pana cand un junior ajunge manager. In toata perioada aceasta se investeste in ei in diverse feluri. (...) In ceea ce priveste traingurile tehnice, focusul este pe zona de calificari profesionale. Toti oamenii nostri din audit in momentul in care intra in firma sunt inrolati la ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), o calificare profesionala care este obligatorie. Astfel, doar in audit costurile totale cu ACCA-ul sunt de 200.000 de euro pe an", a explicat Baibarac.

Potrivit acesteia, pe langa programele de formare tehnica, in primii doi ani, toti angajatii Deloitte trebuie sa faca cursurile de organizare a timpului si de comunicare.

De asemenea, pe langa programele de formare, angajatii Deloitte primesc seminarii de dezvoltare personala, abonamente medicale, abonamente la sali de sport, asigurari de calatorie si masaj la birou.

Cat castiga un angajat din Big Four

Angajatii incepatori, recrutati fara experienta, sunt angajati la Deloitte cu salarii care incep de la 3.000 de lei brut (circa 2.100 de lei net), avand sansa ca in fiecare an sa obtina o majorare de pana la 25%.

"La suma de 3.000 de lei se adauga si bonuri de masa, bonusuri de performanta si altele beneficii. Partea buna este ca oamenii promoveaza intr-un ritm destul de alert, iar asta le permite sa ajunga la un salariu frumusel intr-un timp relativ scurt. Asta pentru ca in fiecare an, doar daca nu ai rezultate dezastruoase, promovezi. Si o promovare poate sa aduca cu ea o crestere de salariu intre 10 si 25%", a explicat Carmen Baibarac.

Compania de audit si consultanta Deloitte Romania furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale - audit, taxe, consultanta, consultanta financiara. Prezenta in peste 150 de tari, Deloitte are peste 200.000 de angajati.

Iti recomandam sa citesti si Intr-o lume a barbatilor, femeile imprumuta atributele acestora ca sa aiba succes

Citeste si articolul HR Deloitte: Cand simt ca imi ating limitele, plec la 6 de la birou si ies in parc cu copilul

Sursa foto: goodluz, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri