Aproape jumatate dintre angajatii romani stau peste programul de opt ore la locul de munca, cei mai multi dintre ei fiind din randul salariatilor cu studii superioare, cu venituri mai mari. In acelasi timp, ei aloca familiei intre 1 si 3 ore, iar pasiunilor mai putin de o ora, se arata intr-un studiu IRES, realizat la cererea companiei Up Romania, emitenta de carduri si tichete valorice.

Astfel, 43% dintre angajatii romani declara ca lucreaza ore suplimentare, in timp ce doar 34% nu lucreaza in plus fata de programul stabilit contractual. Cei cu studii superioare si salariu mai mare sunt si cei care afirma in proportii mai mari ca lucreaza suplimentar. De altfel, programul flexibil si respectarea orelor de lucru se regasesc printre elementele mentionate de angajati ca definitorii pentru calitatea vietii la locul de munca.

Angajatii dorm 7 ore si stau o ora pe Internet

  • Angajatii intervievati sustin ca au mai degraba un orar flexibil (47% vs. 42% care declara ca au un orar inflexibil), iar barbatii (50%) si angajatii din mediul privat (49%) afirma acest lucru intr-o proportie mai mare decat femeile (42%) si angajatii din sectorul public (43%).
  • Cei mai multi dintre angajatii participanti la cercetare afirma ca dorm zilnic intre 6 si 7 ore (34%), un procent important de angajati dormind mai mult de 7 ore (32%), precum si mai putin de 6 ore (30%).
  • Dupa o zi de munca, 21% dintre respondenti declara ca petrec cel putin o ora navigand pe Internet. 63% dintre intervievati spun ca fac miscare, 48% ca practica un hobby, iar 81% ca se uita la televizor, 40% dintre acestia alocand insa mai putin de o ora pentru aceasta activitate.
  • Cei mai multi dintre angajatii care au fost chestionati (48%) aloca zilnic responsabilitatilor familiale intre 1 si 3 ore, iar peste un sfert aloca intre 4 si 6 ore, conform propriilor declaratii.
  • Jumatate dintre persoanele chestionate estimeaza ca mentin in echilibru fara probleme viata personala si viata profesionala la actualul loc de munca, in timp ce 14% mentin acest echilibru cu dificultati, iar 8% abia reusesc sa le mentina.

Studiul „Calitatea vietii la locul de munca – perceptii ale angajatilor” a fost derulat in perioada 1-8 aprilie 2016 pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1264 angajati care lucreaza cu contract individual de munca intr-o organizatie cu un numar mai mare de 10 de angajati.

Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) si are o marja de eroare teoretica de +/-2,8%.

Iti recomanda si articolul Angajatii romani isi evalueaza cu nota 7,5 calitatea vietii la locul de munca

Sursa foto: alphaspirit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri