Cresterea salariului minim pe economie a avut loc in urma cu aproximativ o luna de zile, cand peste un milion de angajati s-au bucurat de majorarea veniturilor. Vianney du Parc, director general al companiei Edenred, considera insa ca aceasta nu este o masura benefica pentru Romania, in contextul in care o serie de companii nu vor putea acoperi din venituri cresterea salariala.

Comparativ cu anul 2015, incepand cu 1 mai 2016 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a crescut cu aproximativ 19%, astfel incat remuneratia lunara neta a unui salariat a ajuns la 917 lei.

Asta inseamna ca romanii cu salarii minime incaseaza incepand din luna mai 140 de lei in plus la salariu.

De masura majorarii salariului minim beneficiaza circa 1,13 milioane de salariati, dintre care aproximativ 40.000 de persoane sunt angajate in sectorul bugetar si 1,09 milioane lucreaza in sectorul concurential.

Este bine sa cresti salariul minim, insa nu cu un procent asa de mare

"Cred ca o masura care nu va face bine Romaniei este cresterea salariului minim cu 19%. Este foarte bine sa cresti salariul minim, insa majorarea care a avut loc in Romania anul acesta este una brutala. Cand esti directorul general al unei companii de securitate si 90% dintre angajatii tai sunt platiti cu salariul minim, payroll-ul tau (cheltuieli cu salarizarea n.red.), care reprezinta 90% din costurile pe care le ai, va creste cu 20%, ceea ce poate fi dificil de sustinut", a precizat Vianney du Parc.

Sunt pro cresterii salariale, insa nu sunt convins ca un avans asa de brusc, care a fost facut doar din ratiuni politice, este cel mai bun lucru care poate fi facut pentru Romania. Vom vedea impactul, insa sunt sigur ca unele sectoare vor fi afectate, precum cel al securitatii, domeniul constructiilor, precum si cel al transporturilor

Ministerul Muncii arata, la finalul anului trecut, ca efortul bugetar suplimentar suportat de angajator in urma maririi valorii salariului minim va fi de 1 .015 lei/salariat, aferent celor sapte luni din 2016.

Ultima majorare salariala primita de romani a avut loc in data de 1 iulie 2015, cand a urcat de la 975 de lei la 1.050 de lei.

Edenred este una dintre cele mai mari companii emitente de tichete de masa din Romania, cu activitate pe piata locala din anul 1998. Compania emite sapte tipuri de tichete, cele mai populare fiind tichete de masa pe suport de card si hartie, alaturi de tichete cadou si cardurile de cadouri. In portofoliul companiei se mai afla voucherele de vacanta, tichetele de cresa, tichete de ingrijire medicala si tichetele sociale. Compania are 140 de angajati.

In Romania, peste 35.000 de companii acorda tichete si carduri Edenred.

Compania concureaza pe piata tichetelor cu Sodexo si Up (fosta Cheque Dejeuner).

Iti recomandam sa citesti si articolul La pranz cu managerul francez care simte ca a renascut in Romania: "Aici, oamenii te saluta, in Polonia simteam ca nu exist"

Sursa foto: Razvan Baltaretu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri