Scolile din comunitati rurale defavorizate pot obtine, incepand din acest an, o finantare de 7.600 de euro pe an pentru infiintarea de centre afterschool, in care profesorii sa-i pregateasca suplimentar pe elevii cu probleme la invatatura, dar si pe cei care vor sa invete mai mult. Proiectul face parte dintr-un program derulat de Fundatia eMag si finantat de Flanco.

Programul va debuta cu un proiect pilot in anul scolar 2016-2017, in cinci scoli din judetele Prahova, Constanta, Neamt, Buzau si Teleorman si isi propune sa prijine elevii de la sate cu rezultae slabe la invatatura sa nu abandoneze scoala si sa ii ajute sa promoveze examenul de capacitate.

In prezent, potrivit datelor Fundatiei eMag, aproape 1 din 3 elevi de la sat (31,2%) nu promoveaza examenele din clasa a 8-a, iar rata abandonului scolar este de 1,5 ori mai mare decat la oras.

„Prin programul Bursa pentru scoala din rural, ne dorim sa participam la reducerea ratei abandonului scolar sub 10% in comunitatile rurale si sa ii ajutam pe elevi sa acumuleze cunostintele necesare pentru promovarea examenului de capacitate cu medie peste 6,” spune Tudor Vlad, presedintele Fundatiei eMag.

Cum pot obtine scolile finantarea

Pentru a participa la acest program, reprezentantii scolilor din mediul rural trebuie sa aplice pentru o finantare in valoare de 7.600 de euro pe an, iar proiectele finantate vor fi acelea care se concentraza pe rezvolarea problemelor specifice legate de reducerea ratei abandonului scolar si imbunatatirea performantei scolare. Banii sunt oferiti de compania Flanco.

Aplicatiile sunt deschise scolilor din cele 5 judete pana pe 4 iulie si se depun online.

"Tintim scoli din comunitati care fac deja eforturi pentru imbunatatirea situatiei scolare ale elevilor. Se vor putea inscrie atat elevi care invata bine si care vor putea sa isi imbunatateasca cunostintele si, in special, copii aflati in pragul abandonului scolar, din cauza rezultatelor slabe la invatatura", a declarat Tudor Vlad, presedintele Fundatiei eMag.

Este nevoie de astfel de centre afterschool, in conditiile in care la sate parintii nu au nici pregatirea necesara si nici bani de meditatii, pentru a-i ajuta pe copii sa invete

Concret, in scolile care vor obtine finantarea, profesorii vor organiza grupe de invatare pentru elevii participanti si, colaborand cu ceilalti actori din comunitate, si, de asemenea, vor incerca sa rezolve si alte probleme cu care se confrunta elevii, precum: lipsa rechizitelor si a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de baza, lipsa consilierii de orientare in cariera.

In functie de nevoile scolilor, avem un buget de rezerva, in afara de cei 7.600 de euro, pentru a le acoperi, daca este necesar

Elevilor li se vor asigura materiale didactice, o masa calda, iar profesorii vor fi platiti.

"Vom cauta sa implicam doar profesori care vor cu adevarat sa isi aduca aportul la educarea copiilor, nu profesori care ar accepta doar pentru bani, iar noi verifica desfasurarea orelor. (...) Rezultatele programului le vom putea masura peste patru ani, cand elevii care intra anul acesta la gimanziu vor termina clasa a 8-a", a explicat Vlad.

O provocare este sa ii convingem si pe parinti sa ii lase inca doua ore la scoala si sa nu ii trimita pe izlaz cu vaca sau sa ii puna sa aiba grija de cei mici

Reprezentantii Fundatiei eMag si Flanco se gandesc sa extinda programul in mai multe comunitati, la nivel national, daca dupa primul an rezultatelor implementarii proiectului pilot vor fi satisfacatoare.

Fundatia eMag s-a lansat in 2012 cu programul Hai la Olimpiada!, program prin care se urmareste oferirea posibilitatii tuturor copiilor, care pot si doresc, sa se pregateasca la un nivel peste medie la matematica, fizica si informatica. In cele 14 Centre Hai la Olimpiada!, s-au pregatit in 2016 peste 2.000 de copii.

Programul Noua ne Pasa, din 2013, face legatura intre cei care doresc sa invete si resursele care le lipsesc. Incepand cu 2016, programul are ca obiectiv reducerea abandonului scolar in comunitatile rurale.

Sursa foto: Poznyakov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri