Functia de agent de penitenciare, desi nu suna foarte atragator, la prima vedere, devine o profesie dorita de tot mai multi romani, arata datele singurei institutii de invatamant postliceal care pregateste agenti. Aici, numarul de inscrisi a crescut de la an la an, unul dintre motive poate fi si faptul ca absolventii primesc automat un loc de munca, ceea ce nu se mai intampla in multe domenii din Romania.

Incadrarea ca agent de penitenciare, functie introdusa in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) incepand cu anul 2010, in sistemul administratiei penitenciare se face prin:

  • repartizarea cu prioritate a absolventilor institutiilor de invatamant pentru pregatirea personalului de penitenciare, ofiteri si agenti;
  • transferul pe functii publice al cadrelor militare si functionarilor publici cu statut special de la alte institutii publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statului;
  • concurs, din sursa externa.

Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna este singura institutie de invatamant postliceal militar care asigura pregatirea profesionala si calificarea in profesia de „agent de penitenciare”, prin cursuri cu durata de un an.

Institutia va avea disponibile in anul scolar viitor 290 de locuri, cifra care a crescut semnificativ in ultimii 10 ani.

"Cifra de scolarizare a scolii s-a marit treptat de la 100 elevi in anul 1997, ajungand ca, incepand cu anul 2014, la SNPAP sa fie scolarizati anual 240 elevi, din care 20 elevi din Republica Moldova. Incepand cu anul scolar viitor, cifra de scolarizare este 290 de locuri, din care 240 pentru candidati barbati si 30 locuri pentru candidati femei, la care se adauga si 20 elevi din Republica Moldova", se arata in datele furnizate de scoala, la solicitarea wall-street.ro.

Costurile de scolarizare care includ cheltuielile de cazare, masa, echipament, transport misiuni, indemnizatie lunara pentru elev, se ridica la aproximativ 10.000 lei pentru un elev intr-un an scolar, suma platita din fonduri publice.

Astfel, conform prevederilor in vigoare, absolventii acestei institutii de invatamant sunt incadrati ca functionari publici cu statut special definitiv si repartizati in locuri de munca din penitenciare.

Dupa admitere, inainte de inmatriculare, tinerii elevi semneaza un angajament prin care se obliga sa isi desfasoare activitatea intr-o unitate penitenciara pe o perioada de minim cinci ani. In cazul in care renunta la scolarizare in timpul anului scolar sau solicita incheierea raporturilor de serviciu, prin demisie, dupa incadrare, acestia sunt obligati sa restituie cheltuielile de scolarizare.

Cei care vor sa se inscrie la scoala care le va asigura mai tarziu un loc de munca trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, intre care se numara varsta de pana in 35 de ani, sa aiba diploma de bacalaureat, sa fie apti din punct de vedere medical si psihologic, sa nu fi fost condamnati.

Pentru admitere ei vor sustine probe scrise de testare a cunostintelor teoretice si a aptitudinilor fizice.

Ce salarii castiga agentii de penitenciare

Salarizarea agentilor de penitenciare, difera in raport de functia de incadrare, gradul profesional, vechimea in sistem, de program (normal sau in ture) sau de compartimentul de activitate (functii in sectorul operativ, medical, educatie-asistenta psihosociala sau administrativ), tipul de unitate (penitenciar de maxima siguranta, inchis, semideschis/deschis, penitenciar spital, penitenciar in zone izolate).

Din datele furnizate de institutie reiese ca salariile pentru agentii proprii de penitenciar au variat in luna mai 2016 de la 1.872 lei brut la 4.092 lei brut pentru un agent din sectorul operativ, cu o vechime de peste 22 de ani in sistemul penitenciarelor.

"Salariatii unitatii noastre beneficiaza de salariul de baza la care se adauga un spor de pericol in procent de 30%, sume compensatorii si norma de hrana, conform prevederilor legale in vigoare", potrivit institutiei.

In penitenciare, pe langa agentii formati in institutia de invatamant postliceal, exista si angajati care lucreaza in aceasta functie, dupa ce au fost incadrati din sursa externa.

Acestia trebuie sa urmeze:

  • Cursuri de specializare cu durata de 3 luni, desfasurat in anul de debut in cariera, pentru functiile administrative,
  • Cursuri de specializare cu durata de 6 luni, desfasurat in anul de debut in cariera, pentru functiile din sectorul operativ;

In prezent, Administratia Nationala a Penitenciarelor are scoase la concurs peste 1.300 de posturi, care urmeaza sa fie ocupate din sursa externa, dintre care peste 1.000 sunt pentru agenti de penitenciare.

Sursa foto: OFFFSTOCK, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri