Reducerea numarului de imigranti a fost unul dintre principalele obiective ale politicienilor britanici care au militat pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana. Ce se va intampla cu romanii si ceilalti imigranti aflati deja in Marea Britanie si in ce masura se va putea vorbi despre o asa-zisa “inchidere a granitelor” dupa Brexit?

Ce se intampla cu imigrantii din UE care sunt deja in marea Britanie?

Circa 3 milioane de cetateni UE locuiesc in Marea Britanie si reprezinta 6,6% din forta de munca a tarii. Cel mai probabil acestora li se va permite sa ramana in Marea Britanie, scrie Financial Times. 71% dintre acestia se afla de peste 5 ani in tara si pot deja aplica pentru rezidenta, iar celorlalti li se va permite sa ramana in Marea Britanie, potrivit unor declaratii facute de politicienii care au sustinut Brexit-ul.

Totusi, in momentul de fata nu este clar daca acestia isi vor putea aduce familiile in Marea Britanie.

Ce se intampla cu personalul necalificat din Marea Britanie?

Anumite sectoare din Marea Britanie se bazeaza puternic pe imigranti din Uniunea Europeana. Aproape 8% din cei 5,7 milioane de angajati din magazine, hoteluri si restaurante fac parte din aceasta categorie.

In prezent nu se stie daca politica de imigrare a britanicilor va permite venirea in tara a personalului necalificat. Ce se stie insa cu siguranta este ca actuala politica de imigrare aplicata cetatenilor din afara Uniunii Europene nu permite acest lucru. Trei sferturi din cetatenii UE din Marea Britanie nu ar indeplini astazi conditiile de viza cerute muncitorilor din afara Uniunii.

Totusi, specialistii romani din recrutare spun ca din cauza deficitului lor de personal, dar si pe fondul salariilor mai mici pe care romanii sunt dispusi sa le accepte, angajatii din tara noastra vor ramane intre preferatii companiilor engleze.

Ce se intampla cu imigrantii care vin in Marea Britanie pana la realizarea efectiva a Brexit-ului?

Chris Grayling, politician conservator britanic si unul dintre principalii sustinatori ai Brexit-ului, a declarat anterior ca Marea Britanie ar putea adopta masuri immediate pentru restrictionarea imigratiei daca va fi necesara prevenirea “unui flux masiv de persoane” inainte de data oficiala a iesirii tarii din UE.

Totusi, un asemenea scenariu ar putea sa fie dificil de aplicat avand in vedere ca impunerea unie asemenea legislatii inainte de Brexit-ul oficial ar incalca reglementarile UE privind libera circulatie.

Isi va inchide Marea Britanie granitele pentru imigrantii din UE dupa Brexit?

Granitele Marii Britanii nu se vor inchide, insa cel mai probabil vor fi adoptate noi legi care vor limita imigratia.

Teoretic, este posibil ca Marea Britanie sa fie de acord sa mentina libera circulatie obtinand in schimb acces la zona economica europeana (o intelegere similara a facut Norvegia). Totusi, este putin probabil ca acest lucru sa aiba loc, avand in vedere ca politicienii britanici din tabara Brexit au promis in campanie ca vor relua controlul asupra imigratiei.

Sustinatorii iesirii din UE au militat pentru introducerea unui “Sistem de puncte australian”. Sistemele de puncte permit tarilor sa accepte imigranti pe baza caracteristicilor acestora, precum limbile vorbite, experienta si domeniul de activitate. In Austrialia, guvernul impune un numar maxim de imiganti pentru fiecare profesie. Anul trecut, tara a decis sa primeasca 1.000 de ingrijitori pentru copii, 1.092 personal medical si 1.230 electricieni (pe langa muncitorii veniti in tara la cererea angajatorilor).

Sursa foto: David Litman / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri