Femeile din Romania sunt renumite la nivel mondial pentru modul in care exceleaza in IT. Inainte de 1989, pe vremea comunismului, nu exista o diferenta clara in campul muncii intre barbati si femei. Mamele erau considerate ca fiind catalizatori ai cresterii economice, li se spunea ca patria are mare nevoie de ele si erau chemate la serviciu in cel mai scurt timp dupa nastere.

Spre exemplu, in 1970, 75% dintre femeile apte de munca aveau un serviciu, conform Anuarului Statistic al Republicii Socialiste Romania (spre deosebire de SUA, unde procentul era de 52,7%).

Mihaela Lazar, un dezvoltator roman care lucreaza in programare de aproape 40 de ani,confirma lipsa diferentelor intre femei si barbati in domeniile tehnice din campul muncii inainte de 1989.

„La facultate, unde am studiat informatica aplicata in economie, erau vreo 20 de fete in clasa si doar patru baieti”, a declarat Mihaela Lazar pentru vice.com, care a publicat un amplu articol despre modul in care comunismul a determinat femeile din prezent, in mod indirect, sa se indrepte spre domeniul IT.

Romania, cea mai mare rata a femeilor care studiaza in domeniul IT

Romania are cea mai mare rata din Europa a femeilor care studiaza, in liceu sau in facultate, domeniul IT: 13%.

Citeste si:
Pranz cu sefa centrului software Intel: de ce s-a intors dupa 8 ani...
Pranz cu sefa centrului...

Conform unui studiu despre femeile active din sectorul IT, procentul este de 1,12% in cazul britanicelor, 0,58% in Germania, 0,68% in Franta si 4,37% in Estonia (o fosta tara comunista).

In 2015, 75% dintre studentii la Cibernetica erau fete, iar la Informatica fetele erau in proportie de 42%. La Universitatea din Bucuresti, fetele reprezinta jumatate dintre studentii de anul I la Matematica, 31% la Informatica si 25% la Stiinta Calculatoarelor. La Politehnica, jumatate dintre studentii la Calculatoare si Tehnologia Informatiei sunt fete, iar la Stiinta Calculatoarelor – 26%.

Procentele se reflecta si in forta de munca, iar femeile ocupa aproximativ o treime din joburile IT din tara noastra.

Comunismul a favorizat educatia in informatica

Regimul comunist a favorizat intens educatia in stiinte exacte si in special in informatica, conform unui studiu publicat pe ijhssnet.com. Profesionistii erau necesari pentru a imita produsele din Occident, precum computerele si utilajele, care erau produse in variante mult mai ieftine in Romania. Acesta este si motivul pentru care matematica, fizica si chimia inca tind sa fie considerate cele mai importante materii din scoala romaneasca gimnaziala si liceala.

Citeste si:
Salariul mediu net a scazut in iulie: in IT, media ajunge la 7.144 lei
Salariul mediu net a scazut...

Facultatile din domeniul tehnologiei erau foarte cautate inainte de 1989 dintr-un motiv foarte simplu: dupa absolvire, la repartitia locurilor de munca, absolventii nu riscau sa ajunga intr-un sat izolat, ci aveau sansa de a lucra in marile centre industriale sau chiar in Capitala.

In plus, Constitutia din 1948 specifica faptul ca barbatii si femeile trebuie platiti in mod egal daca intreprind aceeasi activitate la locul de munca. Astfel, femeile aveau tot mai mult tendinta de a se indrepta spre profesii din domeniul stiintelor exacte, protejat inclusiv de catre fiica cuplului dictatorial, Zoe Ceausescu. Aceasta a lucrat la Institutul de Dezvoltare Tehnica si Stiintifica si a fost un matematician care a publicat mai multe lucrari stiintifice in Occident, recunoscute si de catre specialistii din vestul Europei.

Lucrurile nu par sa se fi schimbat

Dupa Revolutia din 1989, piata romaneasca de desfacere a devenit libera. Mai multe companii de IT, precum HP, Oracle, IBM sau Microsoft au intrat pe piata romaneasca. Spre exemplu, compania HP are sediul in Novo Park, detinut de fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care spune ca va extinde parcul de business cu o noua cladire de birouri, in conditiile in care gradul de inchiriere se apropie de 100%.

Un alt exemplu elocvent este compania de IT Infineon Technologies. Aceasta si-a extins birourile din Novo Park la o suprafata totala de 7.500 mp si a semnat prelungirea contractului de inchiriere pana in 2024. Infineon Technologies a devenit, astfel, cel mai longeviv chirias intr-un parc de birouri din Romania.

Citeste si:
Romania a obtinut 4 medalii la Olimpiada Europeana de Informatica
Palmares de exceptie: elevii...

Foto: shutterstock.com/Sergey Nivens/Rawpixel.com/AntGor


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si