Aproximativ 78.000 de persoane aflate in prezent in plata indemnizatiei vor beneficia de majorarea sumelor primite de la 600 lei la 1.062 lei. De asemenea, circa 5.500 de persoane care primesc in prezent indemnizatia maxima vor beneficia de eliminarea plafonului maxim al indemnizatiei, se arata intr-un comunicat al EY Law.

Dupa modificarea legislatiei in domeniu, incepand cu 1 iulie, limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 1.062 lei (1.250 lei este salariul minim) fata de 600 lei, cat era anterior.

Potrivit estimarilor Ministerului Muncii, numarul de beneficiari ai indemnizatiei se ridica la aproximativ 140.000 persoane.

Pentru 52.000 de persoane aflate in plata cuantumul indemnizatiei va ramane neschimbat, iar aproape 4.000 de persoane vor beneficia si de flexibilizarea conditiei de eligibilitate prin luarea in considerare a perioadei de 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului. In plus, stimulentul de insertie se va majora pentru 39.000 de persoane aflate in plata acestuia, in conditiile in care perioada de acordare a stimulentului de insertie se va prelungi pentru aproximativ 2.000 de persoane.

Conform noilor prevederi legale, incepand cu data de 1 iulie 2016, persoanele care, in ultimii 2 ani, anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii, venituri asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

De noile prevederi se vor putea bucura incepand cu data de 1 iulie 2016 si urmatoarele categorii de persoane:

1. Persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in perioada in care beneficiaza de plata stimulentului de insertie, precum si cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, in cazul in care doresc sa isi modifice optiunea si sa solicite prelungirea sau reintoarcerea in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Modificarea optiunii se realizeaza ca urmare a depunerii la agentia teritoriala competenta a unei cereri si a actelor doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Persoanele care se afla in perioada in care beneficiaza de plata stimulentului de insertie si in concediu fara plata vor depune cererea pana la data de 1 august 2016, inclusiv. In caz contrar, modificarea optiunii se va face de la data depunerii cererii si nu de la 1 iulie 2016. Parintii care se afla in concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de un an vor depune cererea cu cel putin 30 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.

Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi acordata in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, dar nu mai putin de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

2. Persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani

Pentru aceasta categorie, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare se face din oficiu in baza informatiilor existente la nivelul agentiilor teritoriale prin aplicarea procentului de 85% asupra bazei de calcul avute in vedere la stabilirea dreptului inainte de intrarea in vigoare a prevederilor Legii nr. 66/2016. Astfel, indemnizatia lunara va fi recalculata, acolo unde este necesar, prin eliminarea plafonului de 1.200 lei si va reprezenta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, dar nu mai putin de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.

3. Persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu solicita reluarea concediului de crestere copil pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani

Aceasta categorie va beneficia din oficiu de prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap.

Sursa foto: Dubova, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri