Angajatii trecuti de o anumita varsta sunt o resursa care nu trebuie ignorata de angajatori, in primul rand, datorita experientei acestora in munca, care de multe ori se poate traduce prin expertiza, seriozitate si stabilitate, calitati pe care le pot transmite si angajatilor tineri. Pe de alta parte, studiile arata ca forta de munca imbatraneste, iar in cativa ani oricum 30% dintre angajati vor fi trecuti de 55 de ani.

Mirela Marinescu, director executive search in cadrul companiei de recurtare APT, a declarat pentru wall-street.ro ca nu sunt putine situatiile in care companiile prefera sa angajeze tineri in fata angajatilor care au trecut de o anumite varsta.

Intre minusurile angajarii unor persoane cu varsta inaintata se pot numara, potrivit Mirelei Marinescu, opiniile proprii greu de schimbat, asteptarile salariale mai ridicate si o productivitate mai scazuta decat in randul tinerilor.

Vestea buna este ca tendinta tendinta actuala, cel putin in randul companiilor multinationale, este de a forma echipe mixte, in care tinerii sa invete din calitatile seniorilor si invers.

"Angajatorii incearca sa isi construiasca echipe omogene, in care toti angajatii sa fie din aceeasi generatie, sa comunice bine, dar sunt si companii care vor sa asigure un balans intre energie, dinamism si experienta, si angajeaza si tineri si seniori", a spus Marinescu.

Specialistii isi gasesc job si in preajma pensionarii

Potrivit reprezentantului companiei APT, in prezent, nu isi fac probleme cand vine vorba de gasirea unui loc de munca seniorii cu profil tehnic si cu experienta vasta in munca.

Foto: Ruslan Guzov, Shutterstock

"Dificultatile la angajare tin de categoriile profesionale. De exemplu, specialistilor nu le este greu sa se angajeze nici la varste inaintate, pentru ca organizatiile au nevoie de oameni care sa aiba experinta intr-un domeniu. Cel mai des sunt recrutati oameni in joburi cu specific tehnic, pentru ca este o mare lipsa pe piata, nu neaparat numerica, ci, de exemplu, de ingineri care chiar sa stie inginerie, meserie pe care nu o inveti in trei luni. Angajatorii se uita dupa oamenii care au avut o experienta concreta si demonstrabila intr-un domeniu", a precizat aceasta.

La mare cautare sunt seniorii pentru functii manageriale, iar cel mai usor de recrutat sunt candidatii care ocupa functii de adjuncti si isi doresc sa avanseze.

"Se cauta manageri cu anumite specializari. Este important sa aiba un nivel ridicat de pregatire si sa aiba si calitati manageriale. In lipsa acestora, intotdeauna va exista semnul de intrebare al subalternilor– de ce ma conduce el, daca eu stiu mai multe decat el?", a mai spus Mirela Marinescu.

Firmele multinationale sunt cele mai deschise sa angajeze atat tineri, cat si seniori, pentru ca au constatat ca seniorii sunt mai stabili, nu sunt momiti cu usurinta de la o firma la alta, de multe ori sunt mai responsabili si deci nu fac seara un chef si anunta a doua zi ca nu vin. Mai mult, mizeaza pe faptul ca se influenteaza reciproc, seniorii se dinamizeaza, iar tinerii preiau seriozitatea.

Problematica imbatranirii fortei de munca si a securitatii

Forta de munca din Europa cunoaste un proces de imbatranire si se preconizeaza ca pana in anul 2030, in numeroare tari, lucratorii cu varste intre 55 si 64 de ani vor reprezenta cel putin 30% din totalul fortei de munca.

Aceste schimbari genereaza diferite provocari pentru angajati, angajatori si organizatii:

  • prelungirea vietii profesionale poate insemna o expunere mai indelungata la riscuri;
  • o pondere mai mare a lucratorilor mai varstnici este echivalenta cu un numar mai mare de persoane care sufera de probleme cronice de sanatate si au nevoi specifice;
  • lucratorii in varsta pot fi mai vulnerabili in fata anumitor pericole;
  • prevenirea invaliditatii, readaptarea si reluarea activitatii profesionale au o importanta sporita; la nivelul societatii, trebuie combatuta discriminarea pe criterii de varsta.

Varsta legala de pensionare creste in multe state membre, ceea ce face ca un numar mare de lucratori sa fie in situatia de a munci timp mai indelungat si de a fi explusi mai mult timp pericolelor de la locul de munca, precum si schimbarilor de pe piata muncii. Iar pentru a preveni inmultinrea problemelor de sanatate, trebuie depuse eforturi pentru asigurarea conditiilor de munca sigure pe tot parcursul vietii profesionale

In contextul importantei asigurarii unui loc de munca sanatos si sigur pentru toti angajatii si, in special, pentru angajatii varstnici, Damian Fotache, presedinte al Asociatiei Patronala a Medicilor de Medicina Muncii din Romania, sustine ca ar putea fi acordate cateva facilitati, care variaza de la flexibilitatea programului la rularea pe posturi.

"Persoanele pre-pensionare, care mai au 5-6 ani pana la pensionare, ar trebui sa aiba parte de o atentie speciala, iar intre masurile care pot asigura acest lucru se pot numara zile in plus la concediu de odihna, programe flexibile de munca, doua ore in minus de munca pe zi sau rularea pe posturi mai putin solicitante", a precizat Fotache.

Adaptarea muncii la capacitatile, competentele si starea de sanatate a lucratorilor, precum si la alte aspecte care tin de diversitatea lucratorilor, precum genul, varsta, infirmitatile, statutul de migrant etc., ar trebui sa fie un proces dinamic si continuu bazat pe evaluarea riscurilor in toate etapele vietii profesionale, se arata in ghidul campaniei "Locuri de munca sanatoase pentru toate varstele", derulata de Comisia Europeana si Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca, in cooperare cu presedintia olandeza a Uniunii Europene.

Acest lucru presupune luarea in considerare a caracteristicilor tipice pentru diferitele categorii de varsta, inclusiv a posibilei modificari a capacitatii functionale si a sanatatii.

Modificarea capacitatilor functionale poate fi combatuta, de exemplu, prin: utilizarea de echipamente si alte tehnologii ajutatoare pentru a reduce volumul de munca fizica; conceperea pe principii ergonomice a instrumentelor, echipamentelor si mobilierului; restrictionarea ridicarii de incarcaturi grele si a sarcinilor fizice solicitante; instructaj in tehnici corecte de ridicare si transportare a incarcaturilor; configurarea adecvata a spatiului de lucru, pentru a minimiza riscul caderilor; conditii prielnice pentru refacerea fortelor; de exemplu, pauze mai scurte si mai dese; regandirea sarcinilor; rotatia sarcinilor; organizarea muncii in schimburi, utilizand, de exemplu, un „sistem de rotatie accelerata”.

Configurarea adecvata a spatiului de lucru si buna organizare a muncii aduc beneficii tuturor grupelor de varsta. La randul lor, readaptarea si politicile de reluare a lucrului dupa boala au o importanta tot mai mare in contextul imbatranirii fortei de munca

Exemple de bune practici pentru asigurarea unei cariere durabile

Administratia locala a orasului Naantali din Finlanda - Aproximativ un sfert dintre cei 1.200 de functionari publici din orasul Naantali au varste de peste 55 de ani. Administratia a inteles ca, data fiind structura de varsta si lipsa lucratorilor tineri, s-ar putea confrunta cu un deficit de forta de munca daca nu ofera un sprijin mai structurat personalului. Solutia adoptata a fost un program de gestionare a varstei menit sa reduca numarul concediilor medicale si sa creasca varsta medie de pensionare. Programul include evaluari ale performantei in vederea identificarii nevoilor lucratorilor cu varste de peste 55 de ani si a adaptarii muncii in functie de acestea.

Gestionarea varstei la intreprinderea Berner Ltd din Finlanda - Din cei 380 de angajati ai intreprinderii Berner Ltd, un producator din industria chimica, 20% au varste de peste 55 de ani. Confruntata cu aceasta structura de varsta, societatea a pus in aplicare un program de gestionare a varstei dedicat „seniorilor”, cu scopul de a anticipa si a planifica mai bine repartizarea personalului pe ture. Programul prezinta patru directii: formarea cadrelor de conducere, imbunatatirea mediului si a comunitatii de la locul de munca, mentinerea si stimularea capacitatii de munca a fiecarei persoane, precum si crearea unei rezerve de personal. Astfel, pensionarea din motive de incapacitatea de
munc a fost aproape eradicata, iar varsta medie de pensionare a crescut.

Munca este mai sanatoasa la orice varsta la Dartex, un atelier de cusut din Polonia - Dartex este o intreprindere mica cu 14 angajate. Lucratoarele isi petrec majoritatea zilei de lucru asezate, facand miscari repetitive si solicitante pentru ochi si fiind expuse permanent la zgomot si vibratii. Pornind de la problemele semnalate de angajate, angajatorul a adoptat o initiativa menita sa amelioreze mediul de lucru si sa reduca numarul absentelor cauzate de imbolnaviri. Initiativa s-a concretizat in echipamente noi, intr-o mai buna organizare a muncii si in contractarea unui consultant extern in vederea atenuarii problemelor legate de iluminat, zgomot si vibratii.

Sursa foto: Diego Cervo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri