Salariul mediu net in tara noastra se situeaza in jurul sumei de 450 de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Exista insa si sectoare unde salariul mediu net este dublu fata de media nationala, printre ele numarandu-se serviciile IT, asigurarile, industria grea, extractia petrolului si a gazelor naturale, sectorul bancar si serviciile anexe extractiei. In aceste sectoare lucreaza aproape 170.000 de angajati - 3,7% din totalul salariatilor.

Cei mai norocosi sunt salariatii din domeniul IT, cel supranumit „domeniul fara someri”. Romanii care lucreaza in IT au cele mai mari remuneratii din tara noastra. Circa 75.500 de persoane lucreaza in cele 14.000 de companii de IT de la noi din tara, iar domeniul este in plina expansiune, fapt care a dus si la dezvoltarea unor locuri speciale pentru a gazdui firme din aceasta arie. Acest parc tehnologic este un exemplu concludent in ceea ce priveste crearea unui adevarat habitat pentru o industrie aflata intr-o crestere galopanta. Parcul include si un accelerator business, menit sa ajute dezvoltarea afacerilor cu potential, fiind un mediu potrivit pentru un start-up la inceput de drum, dar si pentru o companie mare.

Petrolistii detineau pana anul trecut suprematia in ceea ce priveste salariile, insa anul acesta IT-istii au devenit mai bine platiti. Potrivit Euractiv, orasele in care lucreaza cei mai multi specialisti IT sunt Bucuresti (45%), Cluj (15%) si Iasi (6%). In Cluj exista si cea mai mare densitate de angajati IT, 1 din 25 de salariati din acest oras lucreaza in acest domeniu.

Un motiv pentru care IT-ul s-a dezvoltat atat de mult in tara noastra este reprezentat si de facilitatile fiscale pe care le ofera statul, unele dintre cele mai mari din intreaga Uniune Europeana. De altfel, Romania este singura tara din regiune care nu impoziteaza veniturile angajatilor din acest sector.

Intr-o conferinta de specialitate, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii Teodor Blidarus a declarat ca datele indica faptul ca piata de software din România va depasi 3% din PIB, iar IT-ul va reprezenta peste 10% din PIB, in urmatorii ani, scrie Agerpres.

IT-istii romani, vanati de marile companii IT

Este suficient sa ne uitam la rezultatele anuale pe care le obtin elevii romani la Olimpiadele de Informatica pentru a ne convinge ca in tara noastra exista specialisti IT cu un potential imens. Marile companii ii „vaneaza” pe acestia inca de pe bancile facultatii si ii atrag cu oferte salariale generoase.

Chiar daca in tara noastra IT-istii castiga cele mai mari salarii, specialistii romani sunt considerati ieftini la nivelul Europei. Romanii castiga de cateva ori mai putin decat colegii lor IT-isti din Belgia sau Elvetia, insa pregatirea si capacitatile sunt comparabile. Cei mai cautati si cei mai bine platiti sunt dezvoltatorii Java si .net, ei avand salarii cu pana la 35% mai mari fata de colegii lor specializati în alte tehnologii.

La polul opus se situeaza angajatii din hoteluri si restaurante

Peste 80% dintre salariatii romani, procent ce se traduce in circa 3,7 milioane de oameni, au un salariu mediu net mai mic de 500 de euro pe luna. Domeniile in care lucreaza acesti salariati sunt industrie, sanatate, educatie, comert sau transporturi. Cel mai mic salariu mediu nominal net se inregistreaza in hoteluri si restaurante, unde venitul mediu net este de 260 de euro pe luna.

15% dintre angajatii romani au un salariu ce se situeaza intre 500 si 1000 de euro net si activeaza in domenii precum telecomunicatiile, administratia publica, aparare, fabricarea autovehiculelor si a componentelor auto, noteaza Mediafax.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri