Salariile si bonusurile primite de romani de la angajatori din mediu privat au crescut in prima partea a anului 2016, cele mai importante majorari avand loc in industrii in care se ofera salariul minim pe economie, se arata intr-o analiza realizata de Smartree, companie de externalizare a proceselor de HR.

Astfel, prima jumatate de an a adus un avans de 10% al salariilor, comparativ cu primul semestru al anului trecut, iar bonusurile oferite au fost mai mari cu peste 16%.

„In primele sase luni din 2016, companiile din mediul privat au fost mai darnice cu angajatii, acest lucru fiind determinat de mai multi factori. Evolutia pozitiva a economiei, dezvoltarea companiilor din mai multe sectoare si cresterea salariului minim pe economie au avut un impact important”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Acest avans a fost determinat si de strategia companiilor privind retentia angajatilor. Pe o piata a muncii efervescenta, mai ales pe segmente precum IT, medical, automotive sau alte industrii unde exista un deficit de specialisti, angajatorii au fost nevoiti sa ofere salarii si beneficii mai mari pentru a pastra sau a atrage noi angajati

Industriile fruntase la cresterile salariale

Industriile care au raportat cele mai mari cresteri salariale versus 2015, in primul semestru, au fost cele in care se ofera salariul minim pe economie, spre exemplu retail si logistica, dar si firmele din industriile cu marje mari de profit, precum cele din domeniul IT, care au o politica de salarizare foarte bine pusa la punct, definita prin cresteri salariale anuale.

Pe de alta parte insa, industrii precum cea petroliera si cea bancara au avut de suferit in aceasta privinta, lucru determinat de scaderea pretului la barilul de petrol, in primul caz, si de modificarile legislative, in cel de-al doilea caz.

In ceea ce priveste bonusurile oferite de catre companii in primul semestru din 2016, acestea au avut valori mai mari cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada din 2015. De asemenea, in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o crestere de 13,3%, iar in al doilea trimestru de 19%, fata de perioadele similare din 2015. In medie, bonusurile oferite in primele sase luni din acest an au avut o valoare de circa 146 lei brut/ angajat/ luna, conform statisticilor Smartree.

De asemenea, beneficiile extrasalariale au fost, si ele, tot mai des intalnite in randul companiilor in primele sase luni din an, atat cele lunare (tichete de masa, abonamente medicale la clinici private, decontarea cheltuielilor de transport, abonamente la sali de sport, sali de relaxare, cat si cele ocazionale/punctuale (tichete cadou, prime cu diverse ocazii, cadouri pentru copii in zile speciale etc.).

Potrivit Smartree Workforce Index, primul semestru din 2016 a adus si o crestere de 19% a numarului de zile de concediu de odihna luate de catre angajati, in timp ce numarul de zile de concediu medicale au fost mai mari cu peste 17%.

Analiza Smartree arata, de asemenea, si cum a evoluat numarul de angajati din sectorul privat in prima parte din acest an. Astfel, companiile par ca isi mentin in general numarul de angajati. Tinand cont de acest aspect, numarul angajatilor a ramas constant in primul semestru din acest an, avand un avans de sub 2%.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care ofera o sinteza a evolutiei recrutarilor, a cresterii salariale si a bunastarii angajatilor, sunt luate in calcul peste 200 de companii, care activeaza in diverse industrii din domeniul privat si care ruleaza in medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Smartree a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de externalizare precum salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, consultanta in domeniu. Compania proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.

Sursa foto: Hrytskevich, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri