Angajatorii incep sa inteleaga ca in loc sa ofere tututor angajatilor aceleasi beneficii extra-salariale, iar o buna parte din ei sa nu le foloseasca niciodata, ca atunci cand ofera oamenilor carora nu le place sportul abonamente la sala, mai eficient este sa ii lase sa aleaga. Pentru ca oamenii sunt diferiti, iar, cand vine vorba de beneficii, pe fiecare, in functie de varsta sau sex, dar nu numai, il motiveaza altceva sa ramana dedicat companiei si sa isi creasca productivitatea.

Stelian Bogza, co-fondator BenefitOnline.ro, o platforma care permite angajatilor sa-si aleaga beneficiile, in limitele unei sume stabilite de angajator, a aratat ca bugetul alocat acestor avantaje variaza, ajungand si pana la 1.000 de lei luna, insa, in medie, se situeaza in jurul valorii de 350 de lei.

Ce beneficii pot acorda angajatorii

Intre beneficiile pe care le pot acorda angajatorii se numara:

  • asigurarile de sanatate (in limita a 400 de euro pe an)
  • cadouri pentru angajati (in limita a 150 de lei pe eveniment)
  • pensii private (in limita a 400 de euro pe an)
  • vouchere de vacanta (in limita a 6.300 lei pe an - 6 salarii minime brute)
  • tichete de masa
  • training si transport

Femeile, atrase in special de cadouri

In general, companiile ofera tuturor angajatilor beneficiile nediferentiat, insa, in ultima perioada, din dorinta de a fi cat mai aproape de nevoile oamenilor, organizatiile incep sa ofere libertatea de a face propriile alegeri.

Iar cand sunt lasati aleaga, angajatii cheltuiesc banii dati de companii pe cadouri, vacante si pentru decontarea transportului. La polul opus, scade interesul angajatilor pentru tichetele de masa.

"Femeile aloca 44% din sumele lunare pe tichete cadou, vouchere la eMag, produse electronice si electrocasnice, vouchere la spa si pe traininguri de dezvoltre personala. In acelasi timp, barbatii prefera voucherele de cumparaturi, electronice, cursuri de fotografie si de IT", a declarat pentru wall-street.ro Stelian Bogza.

Spre deosebire de femei, barbatii obisnuiesc sa stranga banii primiti de la companie mai multe luni si sa cumpere produse cu valoare mai mare.

In topul preferintelor angajatilor sunt si vacantele, pentru care platesc din banii oferiti sub forma de beneficii de catre companii in medie 460 de lei.

Principalele destinatii spre care s-au indreptat anul acesta angajatii sunt Valea Prahovei, Delta Dunarii, Litoralul si orasele culturale din tara.

Strang bani mai multe luni si pleaca cateva zile in vacante cu familia. Au fost platite vacante si de peste 6.000 de lei

De fapt, intre 30% si 40% dintre angajatii unei companii alege sa isi economiseasca bugetul pentru cel putin doua luni si a-l folosi pe tot o singura data, conform BenefitOnline.ro.

"In ultimii trei ani de zile exista un trend crescator pentru acordarea de beneficii, care duc la reducerea plecarilor din companii, ii fac pe angajati mai motivati si mai multumiti la locul de munca", a precizat Bogza.

Platforma de tip “magazine online” BenefitOnline.ro, lansata de compania Benefit Systems in urma cu trei ani, ofera angajatorilor posibilitatea sa aleaga diferite beneficii precum bonuri de masa, vacante, ore de training sau sport, in limita bugetului disponibil. Peste 100 de angajatori utilizeaza serviciile companiei pentru a-si motiva angajatii.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri