Romania are zece milioane de hectare de teren agricol, a cincea suprafata de Uniunea Europeana. O treime dintre romani lucreaza in agricultura si cu toate aceste, domeniul produce mai putin de 10% din PIB-ul Romaniei. Statul a identificat agricultura ca fiind unul dintre cele 16 domenii care pot contribui la cresterea PIB-ului si intentioneaza sa puna in aplicare mai multe masuri pentru a sprijini dezvoltarea domeniului pana in 2020. Asadar, avem pamant, avem forta de munca si vom avea si mijloace, n-ar trebui sa avem probleme. Dar avem. Ne lipsesc specialistii. In ciuda salariilor bune din agricultura. Sefi de ferma nu se gasesc nici pentru 1.500 de euro pe luna, conform Revista CARIERE.

O spun fermierii si o spun si recrutorii. Revista CARIERE a incercat sa afle care sunt cauzele acestei probleme. Inainte de 1989 era o aura in jurul inginerilor agronomi, eroii cei mai eroi ai muncii socialiste. Aura s-a spulberat dupa Revolutie, cand au fost facute reimproprietaririle. Putine dintre fostele Cooperative Agricole de Productie, care se intindeau pe mii de hectare, au supravietuit , e adevarat, ciuntite, sub forma unor asociatii agricole. Nu exista statistici ofiaciale, dar se vehiculeaza ca o treime din terenul arabil romanesc este in prezent in posesia strainilor. Nu toti inginerii agronomi din perioada comunista mai lucreaza. E nevoie de un schimb de generatii, care nu poate fi facut decamdata. Nu e cu cine.

Zeci de tineri candidau pentru un loc la agronomie inainte de 89. Dupa 1990, interesul a scazut treptat. La inceputul anilor 2000, nici nu se ocupau locurile. Interesul a crescut dupa 2008, cand au inceput sa vina Fondurile Europene.

"Sunt specializari la care avem cate 3-4 tineri pe un loc. Cea mai mare concurenta este la Agricultura, Horticultura, Medicina Veterinara, dar si Cadastru. anul trecut, de exemplu, nu am mai organizat sesiune de admitere din toamna, s-au ocupat toate lucrurile din vara", a declarat pentru Revista CARIERE profesorul Mircea Mihalache, prorector al USAMV.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Ce promit partidele politice in campania pentru europarlamentare?