Cu rate ale somajului care se apropie de 0%, in multe judete din vestul tarii sunt disponibile mii de locuri de munca. La mare cautare sunt muncitorii necalificati, pe de-o parte, care se angajeaza cu salarii minime si, pe de alta parte, IT-isti, care ajung la venituri de 20.000 de lei si beneficii pe care oricine si le-ar dori.

"Doar in zona Arad - Timis, in acest moment, exista un deficit de 10.000-15.000 de angajati. In toata zona de vest exista o lipsa de forta de munca disponibila, de aproximativ 20.000-25.000 de persoane", a declarat pentru wall-street.ro Cristian Huzau, director operational national in cadrul companiei de recrutare GiGroup.

Potrivit acestuia, intre cei mai mari angajatori se numara companiile din industria auto, electronice si FMCG.

Pe loc fruntas se afla domeniul IT. In toate orasele mari din zona de vest se cauta IT-isti. Avand in vedere ca industria auto cunoaste o noua crestere de vanzari, evident ca se cauta si operatori productie

Cristian Mara, branch manager pentru compania Lugera in Timisoara si Arad arata cum in zona de vest a Romaniei, zona puternic industrializata si in continua expansiune, accentul se pune in principal pe productie, recrutandu-se profiluri diferite, de la cele de muncitori necalificati pana la ingineri si specialisti.

Vanatoarea de operatori de productie

Cei care nu au experienta in campul muncii, insa vor sa lucreze, trebuie sa stie ca o serie de companii din domeniile auto, componente electronice, FMCG, mase plastice si nu numai ii cauta.

Foto: Ju1978, Shutterstock

Profilul pentru aceasta pozitie nu este unul complex, candidatii trebuie sa aiba studii medii si capacitate de munca.

Mai mult decat atat, in unele cazuri, angajatorii au renuntat si la cerinta legata de studii.

"In prezent, 80% dintre clientii nostri angajeaza oameni fara sa le ceara diploma de Bacalaureat. Multi dintre ei angajeaza in zone cu somaj foarte scazut si, pentru ca nu gaseau oameni, au scazut cerintele, astfel ca daca inainte solicitau diploma de absolvire, acum angajeaza si oameni cu 8-10 clase", declara anterior pentru wall-street.ro Felix Toma, country manager Gi Group Romania.

Operatorii de productie castiga lunar intre 1.300 lei si 1.900 de lei brut, insa primesc si alte beneficii, intre care se numara tichetele de masa, prime pentru productie, prime de sarbatori, prime de prezenta, al 13-lea salariu, asigurare medicala si tichete cadou, arata datele Lugera.

"In zona de Productie, cresterea salariului minim pe economie a influentat implicit cresterea veniturilor, mai mult cu cat aici se fac multe ore suplimentare, se lucreaza cu spor de noapte, de weekend etc. Pentru a se mentine competitive si atractive pentru angajati, companiile au inclus in oferta si o serie de bonusuri: bonus de productivitate, bonus lunar de prezenta. Dezvoltarea zonei de industrie si a nevoii de munca necalificata a dus implicit la disputarea in piata a potentialului de munca necalificata de catre marile companii", a precizat Catalina Bogdan, branch manager Lugera in Cluj.

"IT-istii primesc 3 propuneri de munca pe saptamana"

Campionii la oferte de angajare raman IT-istii, tentati cu salarii mari si beneficii care nu se mai intalnesc in alte domenii.

Astfel, in IT, in functie de experienta, limbajele de programare cunoscute si functia ocupata, reprezentantul Lugera arata ca salariile pot incepe de la 3.000 lei pentru un rol de junior si pot ajunge pana la 20.000 lei (4.500 euro) pentru un senior cu functie de management.

Foto: Gaudilab, Shutterstock

Pe langa aceste sume, angajatorii se intrec in beneficii, care pot sa varieze de la tichete de masa, prime si masini de serviciu, la vouchere pentru produse electronice, pentru articole sportive, scutirea de impozit sau vochere de vacanta.

In Cluj un specialist IT cu experienta primeste in medie cam trei propuneri de job pe saptamana

In acest context, cu un numar mare de locuri de munca disponibile, candidati putini si fluctuatie mare a personalului, este o provocare pentru companiile angajatoare si pentru agentii de recutare sa gasesca oamenii potriviti, care sa isi onoreze contractele de munca. Insa, pe de alta parte, este o oportunitate pentru romanii care isi doresc sa munceasca si sunt dispusi sa se relocheze in alte judete din tara.

Sursa foto: Maxx-Studio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri